Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Δημοσκοπικές “ρωγμές”… λόγω Μεϊμαράκη

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ
Στο προηγούμενο Βαρόμετρο της Public Issue, ο Γιώργος Καρατζαφέρης ήταν ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, μπροστά από τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά. Και ήταν αυτή ακριβώς η δημοφιλία του ιδρυτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, που του έδινε το πολιτικό πάτημα να προσδοκά ότι η πορεία του κόμματός του θα ήταν ανοδική. Με προφανή στόχευση διψήφια ποσοστά στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, ίσως και ένα… ιστορικό προσπέρασμα στο Κομμουνιστικό Κόμμα, ώστε να πλασαριστεί ο ΛΑ.Ο.Σ. στην 3η θέση της νέας Βουλής.
Τα αποτελέσματα της νέας έρευνας της Public Issue, είναι αποκαρδιωτικά για τους παραπάνω στόχους του Γιώργου Καρατζαφέρη. Όχι τόσο για τα ποσοστά του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, που υφίσταται πάντως απώλειες 0,5%, και από το 8,5% του Απριλίου, πέφτει στο 8%, αλλά για την προσωπική δημοφιλία του.
Από δημοφιλέστερος αρχηγός με ποσοστό 37%, ο Γιώργος Καρατζαφέρης χάνει μέσα σε ένα μήνα 8% της δημοτικότητάς του, με αποτέλεσμα να βρεθεί πίσω από όλους τους υπόλοιπους αρχηγούς κοινοβουλευτικών κομμάτων: Τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Αντώνη Σαμαρά, την Αλέκα Παπαρήγα και τον Αλέξη Τσίπρα, με τη σειρά που έρχονται πλέον.
Δεν υπάρχει φυσικά αμφιβολία, ότι το «σημείο αιχμής» που λειτούργησε διαβρωτικά για τη διείσδυση του Γιώργου Καρατζαφέρη σε κοινωνικά κοινά πέραν των ορίων του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, ήταν η προσωπική κόντρα του με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, και μάλιστα με ακραίους χαρακτηρισμούς. Ο σημερινός πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας είναι ενδεχομένως από τους λίγους που μπορούν να αντιπαρατεθούν επί ίσοις όροις στον Γιώργο Καρατζαφέρη, με αποτέλεσμα να του επιφέρει καίριες ρωγμές στη δημοφιλία του.
Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε την παράμετρο ότι η συγκεκριμένη κόντρα συνεχίζεται, το πιθανότερο είναι ότι και οι δημοσκοπήσεις που θα ακολουθήσουν, θα καταγράψουν ομοειδή συμπεράσματα για τη δημοφιλία του Γιώργου Καρατζαφέρη. Με άμεσο αντίκτυπο και στα ποσοστά του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, που μοιάζει να… πάτησαν φρένο.