Της Χριστινας Kοψινη στην "Καθημερινη"
Ούτε από το 2018, ούτε από το 2013, αλλά από φέτος ξεκινούν οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό με την παρακράτηση τύπου «ΛΑΦΚΑ» που θα επιβληθεί σε όλες τις συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ. Το μέτρο θα ισχύσει από τον προσεχή Νοέμβριο. Επίσης, η ενιαία βασική σύνταξη που θα αρχίσει να καταβάλλεται από το 2018 με παράλληλη κατάργηση του ΕΚΑΣ, ενδεχομένως θα είναι κάτω των 360 ευρώ (με τα σημερινά δεδομένα), ενώ οι συντελεστές αναπλήρωσης των συντάξεων που σήμερα είναι 2% θα ξεκινούν από 0,9% για την πρώτη δεκαετία και δεν θα ξεπερνούν το 1,6% ακόμη κι αν ο ασφαλισμένος ολοκληρώσει 40 έτη παραμονής στην εργασία. Αυτά είναι ορισμένα από τα βασικά σημεία που περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό οι βασικοί άξονες του οποίου εγκρίθηκαν χωρίς σημαντικές διαφωνίες από το άτυπο υπουργικό συμβούλιο.
Προς έγκριση από ECOFIN
Η «Κ» παρουσιάζει κατ' αποκλειστικότητα τις βασικές διατάξεις του σχεδίου νόμου το οποίο στις 26 Απριλίου και πριν κατατεθεί στη Βουλή θα αποσταλεί με τα βασικά σημεία και τις ποσοτικοποιήσεις στις Βρυξέλλες, προς έγκριση από το ECOFIN. Η διαδικασία αξιολόγησης από τις Βρυξέλλες ενδέχεται να διαφοροποιήσει επί τα χείρω κάποιες διατάξεις, εάν κριθεί ότι δεν εξασφαλίζεται η απαραίτητη εξοικονόμηση πόρων, αν και χθες ο κ. Λοβέρδος παρουσίασε στο υπουργικό Συμβούλιο το πιο σκληρό από τα σενάρια που έχει επεξεργαστεί με τον υφυπουργό κ. Γ. Κουτρουμάνη. Με δεδομένη την αύξηση των εσόδων των μεγάλων Ταμείων κατά 4% το πρώτο τρίμηνο του έτους, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι θα επιτευχθεί ο στόχος εξοικονόμησης 1 δισ. ευρώ από τη δημόσια δαπάνη για συντάξεις. Διαβεβαίωσε ότι το σχέδιο θα κατατεθεί μέχρι τις 30 Απριλίου στη Βουλή, προκειμένου να ψηφιστεί μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.
«Η αξιολόγηση συνολικά της χώρας θα γίνει όπως είναι γνωστό γύρω στις 15 Μαΐου και το Ασφαλιστικό είναι πρωτεύον θέμα στα υπό αξιολόγηση ζητήματα» δήλωσε κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου. Επανέλαβε δε ότι δεν είναι διατεθειμένος μέσω του ασφαλιστικού να συμβάλει στην αρνητική αξιολόγηση της χώρας από τους μηχανισμούς της επιτήρησης. Σύμφωνα με τα βασικά σημεία του Σχεδίου η βασικότερη δομική αλλαγή συνίσταται στον καθορισμό μιας κοινής για όλα τα Ταμεία βασικής σύνταξης, η οποία θα είναι σύνταξη γήρατος, θα καταβάλλεται με εισοδηματικά κριτήρια και θα συνδυαστεί με τον διαχωρισμό των προνοιακών παροχών από τις κατά κυριολεξία συντάξεις οι οποίες θα συνδεθούν ανταποδοτικά με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί.
Mείωση συντάξεων
Με το νέο σύστημα που θα εφαρμοστεί σταδιακά θα αρχίσουν να συνταξιοδοτούνται ασφαλισμένοι που θα θεμελιώσουν δικαίωμα εξόδου από την εργασία μετά το 2018. Αλλά, ήδη από το 2013 ένα τμήμα της σύνταξής τους θα υπολογίζεται με τον νέο τρόπο. Το πόση θα είναι ακριβώς η μείωση των συντάξεων από τον νέο τρόπο υπολογισμού θα αποσαφηνιστεί αφού ολοκληρωθούν οι υπολογισμοί της εθνικής αναλογιστικής Αρχής. Φαίνεται όμως ότι στις υψηλότερες συντάξεις η μείωση μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 20%. Ενδεχομένως -κι αυτό είναι αρκετά σημαντικό- η μείωση ακόμη και γι' αυτό το μέρος της σύνταξης που θα υπολογιστεί από το 2013 και μετά δεν θα ισχύσει για όλους όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι το 2018. Επομένως γι' αυτήν την κατηγορία συνταξιούχων δεν θα επέλθει μείωση.