Κυριακή 9 Ιουλίου 2023

Η γαμήλια πομπή που μετατράπηκε σε… Νυμφόπετρες! Εικόνες.



Ένα εντυπωσιακό και σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο με ιδιόμορφους βράχους προκαλεί το ενδιαφέρον των περαστικών, στην παλιά οδό Θεσσαλονίκης – Βόλβης. Το πάρκο της Νυμφόπετρας προσφέρεται για αναψυχή ενώ παράλληλα διηγείται ιστορίες σχετικά με τη δημιουργία των εντυπωσιακών πετρωμάτων.

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου

Το γεωλογικό πάρκο της Νυμφόπετρας με τα περίτεχνα απολιθώματα έχει να σας διηγηθεί πολλές λαογραφικές παραδόσεις και μύθους, σχετικά με το πώς δημιουργήθηκε.

Η Νυμφόπετρα είναι ένα χωριό που ανήκει στο Δήμο Βόλβης και βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της λίμνης Βόλβη. Ξεχωρίζει για το πάρκο της το οποίο βρίσκεται σε μια απόσταση περίπου 2 χλμ. από το κέντρο του χωριού, και αποτελεί έναν ιδιόμορφο γεωλογικό σχηματισμό και έχει ανακηρυχθεί Μνημείο της Φύσης.

Τι λέει η επιστημονική εξήγηση για το εν λόγω φαινόμενο και τι οι παραδόσεις; Οι Νυμφόπετρες ήταν μια ομάδα από κυνηγούς, οι οποίοι ενώ αναζητούσαν θηράματα, συνάντησαν τυχαία μια παρέα από… νύμφες του δάσους που λούζονταν στα κρυστάλλινα νερά μιας πηγής. Σύμφωνα με το μύθο, η θεά Άρτεμις που τους αντιλήφθηκε εξοργίστηκε με την ασέβειά τους, και τους πέτρωσε στο σημείο που στέκονταν.

Η συνοδεία των μελλόνυμφων

Σύμφωνα με έναν άλλο μύθο, οι βράχοι δημιουργήθηκαν από μια γαμήλια πομπή συνοδείας των μελλόνυμφων προς την εκκλησία. Η νύφη, γεμάτη πλεονεξία, πήρε όλα τα πράγματα από το σπίτι της μητέρας της και το απογύμνωσε εντελώς. Στο δρόμο θυμήθηκε ότι ξέχασε το αδράχτι με το σφοντύλι, και έστειλε ανθρώπους να τα πάρουν. Η οργή της μάνας μετατράπηκε σε κατάρα και η νύφη με τη συνοδεία της έγιναν… πέτρες!

Τα ιζηματογενή πετρώματα

Τα παραπάνω αναφέρουν οι λαϊκές παραδόσεις και οι μύθοι. Σύμφωνα με την επιστημονική εξήγηση για τους όρθιους ασβεστολιθικούς βράχους καταγράφεται η έντονη γεωλογική δραστηριότητα της περιοχής. Το πέτρωμα που συγκροτεί τους εντυπωσιακούς βράχους ονομάζεται τραβερτίνης και ανήκει στα ιζηματογενή πετρώματα που σχηματίζονται από απόθεση ή καταβύθιση υλικών που βρίσκονται σε αιώρηση ή διάλυση μέσα σε ρευστό μέσο (νερό ή αέρα) και τη μετέπειτα συγκόλληση υλικών που αποτέθηκαν μεταξύ τους.


Σύντομη περιήγηση

Η επίσκεψη στο Πάρκο της Νυμφόπετρας σας δίνει τη δυνατότητα να ακολουθήσετε το τσιμεντένιο μονοπάτι, να θαυμάσετε αυτό το εντυπωσιακό γεωλογικό φαινόμενο, να ξεκουραστείτε στα παγκάκια και στα ξύλινα κιόσκια.

Η απόσταση από Θεσσαλονίκη είναι περί τα 40 χλμ., ακολουθώντας την Εγνατία Οδό για Καβάλα. Μετά τα διόδια της Νυμφόπετρας (1,80 ευρώ για αυτοκίνητα), βγαίνετε στην έξοδο για Λαγκαδίκια, Προφήτη και συνεχίζετε για Νυμφόπετρα, Βόλβη. Από την Εγνατία Οδό θα διανύσετε περίπου 4-5 χλμ.


Παραλίμνια διαδρομή

Και αφού έχετε φτάσει στη Νυμφόπετρα, περάστε και μέσα από το χωριό, όπου αυτή την εποχή, όλοι οι στύλοι της ηλεκτροδότησης έχουν στην κορυφή τους φωλιές γεμάτες πελαργούς, και συνεχίστε την παραλίμνια διαδρομή για τη Μικρή Βόλβη, όπου και τα χωράφια με τα ηλιοτρόπια θα σας εντυπωσιάσουν!


Βρίσκεστε στη βόρεια πλευρά της λίμνης όπου είναι χτισμένοι οι δυο οικισμοί, η Μεγάλη και η Μικρή Βόλβη. Μάλιστα, σε αντίθεση με το όνομά τους, η Μικρή Βόλβη είναι η πολυπληθέστερη και μεγαλύτερη σε έκταση.


Η λίμνη Βόλβη ανήκει στην Α’ ζώνη προστασίας του Εθνικού Πάρκου των λιμνών Κορώνειας – Βόλβης και Μακεδονικών Τεμπών, ενώ η ευρύτερη περιοχή υπάγεται στο δίκτυο Natura 2000 για την προστασία της άγριας πανίδας και χλωρίδας. Στη λίμνη έχουν καταγραφεί 29 είδη ψαριών, μεταξύ των οποίων η λιπαριά και η γελάρτζα, ενδημικά είδη που συναντώνται μόνο στη συγκεκριμένη λίμνη.


Στις μέρες μας, στη Μικρή Βόλβη εξακολουθούν να λειτουργούν 2-3 ταβερνάκια μπροστά στη λίμνη, που σερβίρουν κάτω από τη δροσιά των πλατανιών μεζέδες, λιμνίσια ψάρια, κρεατικά και άλλες λιχουδιές.


Αναμφίβολα, η παράκαμψη της παλιάς οδού, με τη δημιουργία της ταχείας οδού – της Εγνατίας οδού- έφερε μια σχετική παρακμή στην περιοχή που οδήγησε στο κλείσιμο επιχειρήσεων. Η απόσταση από Θεσσαλονίκη είναι συνολικά 60 χλμ., την οποία αξίζει να την ακολουθήσετε!