Σάββατο 8 Ιουλίου 2023

Οι κάτοικοι της Νυμφόπετρας ζητούν την αξιοποίηση της ιστορικής πολιτιστικής τους κληρονομιάς.


«Μήπως ήρθε η ώρα να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε την ιστορική πολιτιστική μας κληρονομία; Μήπως έφτασε το πλήρωμα του χρόνου που άγνωστες μέχρι σήμερα τοποθεσίες, με ιστορική σημασία, να βρουν την θέση που τις αξίζει» αναρωτιούνται οι κάτοικοι της Νυμφόπετρας.

Δεν αναφέρονται οι κάτοικοι στις γνωστές από την αρχαιολογία τοποθεσίες με το χαρακτηρισμό, αρχαιολογικοί χώροι που απαιτούνται αρχαιολογικές ανασκαφές, αλλά σε τοποθεσίες υπαίθριες που με μικρές παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν επισκέψιμες.

Μια τοποθεσία είναι η περιοχή καστρί σε λόφο πάνω από την παλιά Νυμφόπετρα. Όπως περιγράφουν οι κάτοικοι, πρόκειται για μια μεγάλη έκταση, περιστοιχισμένη με τοιχίο φάρδους περίπου 1,5 του μέτρου, εντός των οποίων υπάρχουν διαμερισματική χώροι.

Λέγεται ότι κατασκευή αυτού του κάστρου ανάγεται στα Αλεξανδρινά χρόνια. Αν ο χώρος αυτός δεν καθαριστεί από τους Θάμνους και τα δέντρα, θα καταστραφεί ολοσχερώς.

Μια δεύτερη τοποθεσία που έχει πολύ μεγάλη ιστορική αξία είναι αυτή που έφερε στο φως ο αείμνηστος καθηγητής αρχαιολογίας Νικόλαος Μουτσόπουλος και αναφέρεται στο μοναδικό στα Βαλκάνια ιερό βράχο των σλαβικών φυλών που βρίσκεται στη Νυμφόπετρα.

Όταν είδε μπροστά του έναν μεγάλο όρθιο λίθο σε ύψος ανθρώπου, ο οποίος ήταν λαξευμένος με τέτοιο τρόπο, ώστε να απεικονίζει ένα γυμνό άνδρα με τα χέρια ψηλά και με το αριστερό του χέρι να κρατά έναν κεραυνό, «Αμέσως μου ήρθε στο μυαλό ότι ήταν ο θεός Περούν των πρωτοσλάβων, θεός του κεραυνού, κάτι σαν τον Δία» ανέφερε ο σε συνέντευξη του ο Μουτσόπουλος

Το εν λόγω σημείο χρησιμοποιούνταν ως ιερό, ως θρησκευτικό κέντρο όπου τα σλαβικά φύλα που εγκαταστάθηκαν εκεί τον 6ο αιώνα, εξασκούσαν τη θρησκεία τους. Γνωρίζουμε ότι έκαναν θυσίες ζώων μπροστά σε αυτό το βράχο.

Το ακριβές σημείο οπού υπάρχει αυτός ιερός βράχος, είναι άγνωστο ακόμα, αλλά γίνονται προσπάθειες μέσα από κείμενα να εντοπιστεί.

Χρήστος Γιαννακίδης
emvolimanea.blogspot.com