Τρίτη 11 Ιουλίου 2023

Κάτοικοι της Νυμφόπετρας κατέθεσαν τις μαρτυρίες τους για τα όσα βιώσαν στην κατοχής και τον εμφύλιο.


Χθες Δευτέρα, ξεκίνησαν στη Νυμφόπετρα τα γυρίσματα για την παραγωγή ντοκιμαντέρ με ιστορική θεματολογία και που αφορά την περίοδο της κατοχής και του εμφυλίου πολέμου.

Παράγωγος του ντοκιμαντέρ είναι ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Χρήστος Νικολαΐδης.

Στις 12 το μεσημέρι το συνεργείο βρέθηκε στην οικία της κ. Μαγδαληνής Νεοφωτίστου – Σαπουντζίδου όπου με σαφήνεια και διαύγεια πνεύματος αναφέρθηκε στην δολοφονία του πατέρα της, Κωνσταντίνο Σαπουντζίδη από τους αντάρτες, καθώς και στο μαρτύριο που υπέστη η ίδια και η συγχωριανή της, Μαρία Χισιρίδου, όταν συνελήφθησαν από τους αντάρτες και οδηγήθηκαν στο βουνό κοντά στο χωριό Μαυρούδα. « Αφού για μέρες περάσαμε μαρτυρικές καταστάσεις και είχαν αποφασίσει να μας εκτελέσουν, ένας χωριανός μας, ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης , δεν ξέρουμε τι τους είπε και μας άφησαν ελεύθερες»


Λίγο αργότερα ο παράγωγος του ντοκιμαντέρ κ. Νικολαΐδης επισκέφτηκε στο σπίτι του ένα ακόμη κάτοικο της Νυμφόπετρας και κατέγραψε τις μαρτυρίες του κ. Γιώργου Τσαταλμπασίδη, ο οποίος εξιστόρησε τις δολοφονίες από τους αντάρτες του πατέρα του Αναστάσιου και του θειου του πατέρα του Κυριάκου. Η περιγραφή για τα όσα συνέβησαν την περίοδο της συλλήψεώς τους ήταν συγκλονιστική. Με μάτια βουρκωμένα ο κ. Γιώργος Τσαταλμπασίδης ξεδίπλωνε τα όσα τραγικά συνέβησαν στην οικογένεια του την περίοδο της κατοχής. « Όταν έφυγε ο Κυριάκος στο βουνό οι αντάρτες σκεφτήκαν για να τον βρουν και γνωρίζοντας ισχυρή συγγενική σχέση που είχαν οι δυο τους, έπιασαν τον πατέρα μου Αναστάσιο και τον οδήγησαν στο βουνό. Το έμαθε ο Κυριάκος και κατέβηκε από το βουνό, πήγε να πάρει το τρένο για να πάει στη Νέα Μάδυτο να ζητήσει βοήθεια από τον αρχηγό των ανταρτών, την ώρα που ανέβαινε στο τρένο τον πιάσαν και μετά εκτέλεσαν και τον πατέρα μου και τον Κυριάκο»

Τι εντυπωσίασε τον Χρήστος Νικολαΐδη

Μπαίνοντας στο σαλόνι του σπιτιού και πριν αρχίσει η καταγραφή της μαρτυρίας του κ. Τσαλταμπασίδη, ο κ. Νικολαΐδης στάθηκε για λίγο και κοιτάζοντας προς τα δεξιά του τοίχου είδε κάδρα με απονομές μεταλλίων και πολλές διακρίσεις. Ρώτησε τι είναι αυτά τα μετάλλια! 

Η κύρια Ελένη γεμάτη υπερηφάνεια αλλά και με συγκίνηση αναφέρθηκε στην εγγονή της Ελένη Τσαλταμπασίδου η οποία έχει επιτύχει μεγάλες διακρίσεις στο άθλημα του τάε κβον ντο. «Κάποια στιγμή να κάνουμε μια συνάντηση με την αθλήτρια» είπε απευθυνόμενος στον γράφοντα ο κ. Νικολαΐδης, κάτι που έγινε αμέσως αποδεκτό από μέρους μας.


Χρήστος Γιαννακίδης
emvolimanea.blogspot.com