Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Η Βιταμίνη D πολύ πιο αποτελεσματική από τα εμβόλια και τα φάρμακα για την καταπολέμηση της γρίπης

Ιάπωνες ιατροί ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος που διατρέχουν τα παιδιά από τους ιούς της γρίπης μπορεί να μειωθεί κατά το ήμισυ στην περίπτωση που λάβουν βιταμίνη D.

Το συγκεκριμένο εύρημα αποτελεί μία θετικότατη εξέλιξη καθώς η βιταμίνηD, που παρέχεται στον ανθρώπινο οργανισμό κυρίως μέσω της έκθεσης στον ήλιο, δεν παρουσιάζει σοβαρά συμπτώματα-αντενδείξεις, κοστίζει λίγο και μπορεί να αποδειχθεί αρκετά πιο αποτελεσματική από τα αντιικά φάρμακα ή τα εμβόλια, όπως αποδεικνύει η διερεύνηση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition.

Μονάχα ένα στα δέκα παιδιά ηλικίας 6-15 ετών που λάμβαναν βιταμίνη D κατά τη διάρκεια κλινική μελέτης κόλλησαν γρίπη συγκριτικά με το ένα στα πέντε παιδιά που λάμβαναν δισκίο εικονικού φαρμάκου (σ.σ pentapostagma.gr – dummy tablet).

O Mitsuyoshi Urashima, ο Ιάπωνας ειδικός που ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε στους Times ότι η βιταμίνη D αποδεικνύεται έτσι πολύ πιο αποτελεσματική από τα εμβόλια για την καταπολέμηση της γρίπης.

Η βιταμίνη D αποδείχθηκε σε σημαντικό βαθμό αποτελεσματικότερη όταν η εξέταση απέκλεισε τα παιδιά που ελάμβαναν πρόσθετη βιταμίνη D από τους γονείς τους, πέραν του πλαισίου της κλινικής μελέτης. Η λήψη της βιταμίνης D σε αυτήν την περίπτωση μείωνε τον κίνδυνο γρίπης στο ένα τρίτο του φυσιολογικού κινδύνου.

Ο Δρ Damien Downing, ειδικός σύμβουλος αποκατάστασης εξέφρασε την άποψή του ανοιχτά τονίζοντας ότι «οι κυβερνήσεις αρέσκονται στις επιδημίες ως μία ευκαιρία να ικανοποιήσουν τη θέλησή τους». Ο ειδικός με έδρα το Λονδίνο ενθαρρύνει τους ασθενείς να αυξήσουν τη λήψη βιταμίνης D αντί να κάνουν το εμβόλιο..

Πέραν αυτού, η βιταμίνη D δρα και ως φυσικό αντιβιοτικό, καθώς δρα κατά οποιουδήποτε βλαβερού οργανισμού (λοιμώξεις, μικροσκοπικούς οργανισμούς, μύκητες και παράσιτα).

Η έλλειψη βιταμίνης D είναι μία φυσιολογική εξέλιξη κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, ειδικότερα στις Βόρειες Χώρες. Η βιταμίνη D λειτουργεί ως ένας γενικός ρυθμιστής του ανοσοποιητικού, προλαμβάνοντας την υπέρμετρη δημιουργία φλεγμονωδών κυτταροκινών και επεκτείνοντας τη δράση των μακροφάγων (σ.σ. pentapostagma.gr – είδος λευκών αιμοσφαιρίων).

Η βιταμίνη D ενδυναμώνει, επίσης, την παραγωγή ισχυρών αντι-μικροβιακών πεπτιδίων σε άλλα λευκά κύτταρα του αίματος που επενδύουν το αναπνευστικό μας σύστημα, θωρακίζοντας τους πνεύμονες από μολύνσεις.

pentapostagma.gr