Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Η σταθερότητα και η ειρήνη στα βαλκάνια κινδυνεύουν άμεσα

Πιέσεις δέχεται από την ΕΕ , τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ, η Σερβία για να αποδεχθεί την ανεξαρτησία του Κόσσοβου, κάτι που αποτελεί την πιο επαίσχυντη πράξη μετά το πόλεμο του 1999.

Το υπό αμφισβήτηση καθεστώς της πρώην σερβική επαρχίας της Σερβίας, σύμφωνα και με το ψήφισμα 1244, του ΟΗΕ , πού όλοι έχουν γράψει στα «παλαιότερα των υποδημάτων τους», προκαλεί φόβους στην δύση ότι θα το εκμεταλλευτεί η Ρωσία , για να απλωθεί και αυτή με την σειρά της στην περιοχή. Τα βαλκάνια λόγω των πρόσφατων ενεργειακών εξελίξεων έχουν καταστεί πόλος έλξης , όλων των υπερδυνάμεων.

«Η Σερβία επιθυμεί, περισσότερο από κάθε άλλο, τη διατήρηση της πολιτικής και της οικονομικής σταθερότητας σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων, επειδή αυτό αποτελεί όρο για την παραπέρα διαβίωσή της και την πρόοδό της»,- δήλωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός, Aleksandar Vučić, χτες, Πέμπτη, το βράδυ στη Νέα Υόρκη, λαμβάνοντας μέρος στη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ, αφιερωμένη στην κατάσταση που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο, μεταδίδει η σερβική τηλεόραση rts.rs.

Επιπλέον, ο Vučić τόνισε ότι το Βελιγράδι εκφράζει ισχυρή και ακλόνητη τοποθέτηση υπέρ της συνέχισης του εποικοδομητικού διαλόγου με την Πρίστινα, σε όλα τα επίπεδα, και, επίσης τάσσεται υπέρ της εφαρμογής όλων των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί ως τώρα στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου. Επίσης, ο Σέρβος πρωθυπουργός τόνισε ότι η Σερβία είναι απόλυτα έτοιμη να συνεχίσει αυτήν τη διαδικασία, επειδή ο διάλογος αποτελεί τον μοναδικό δρόμο για επίτευξη ειρήνης στα Βαλκάνια, η οποία αποτελεί τη βάση για την παραπέρα ανάπτυξη των χωρών αυτής της περιοχής.

Η σερβική κυβέρνηση φοβούμενη πολλά και έχοντας δει ακόμα πιο πολλά τόσα χρόνια μετά το 1999, δηλώνει ότι επιθυμεί «ειρήνη», αλλά σύμφωνα με παλαιότερα άρθρα μας στο Pentapostagma.gr , δεν την «ακούει κανένας». Η περιοχή μας ετοιμάζεται να γίνει πεδίο αντιπαράθεσης Δύσης και Ρωσίας, με αφορμή το Κόσσοβο , και την πιθανή είσοδο της Βοσνίας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Επίσης η δήλωση του Ρώσου Προέδρου για αγωγό που θα καταλήγει στα ελληνοτουρκικά σύνορα, καθιστά τα Βαλκάνια αυτόματα, Νο 1 στόχο .
pentapostagma.gr