Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Εικόνες βιβλικής καταστροφής από τις πλημμύρες στη Νέα Χαλκηδόνα

Η υποχώρηση αναχώματος σε παραπόταμο του Αξιού προκάλεσε πρωτοφανή καταστροφή στη Νέα Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης. Κάτοικοι, για να σωθούν, έφτασαν σε σημείο να ανέβουν στις ταράτσες των σπιτιών τους, που γέμισαν σε λίγα λεπτά με νερά. Από τις πλημμύρες του Σαββάτου σε Θεσσαλονίκη, Κιλκίς και Χαλκιδική ένας ηλικιωμένος αγρότης έχασε τη ζωή του, ενώ αρκετοί επαρχιακοί δρόμοι έκλεισαν.

Του Κώστα Καντούρη
Η εικόνα στη Νέα Χαλκηδόνα, ειδικά στην είσοδο του οικισμού, θύμιζε τα κανάλια της Βενετίας. Τα νερά σε ορισμένα σημεία είχαν φτάσει σε ύψος το ένα μέτρο. Περισσότερα από 40 υπόγεια σπιτιών και τεσσάρων καταστημάτων πλημμύρισαν. Τέσσερα σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς από τα νερά, ενώ φοβισμένοι οι κάτοικοι προσπαθούσαν να βρουν λύση. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός ζευγαριού με δύο παιδιά, που αντιλήφθηκαν ότι το σπίτι τους πλημμύρισε, ενώ ήταν ακόμη στα κρεβάτια τους, το πρωί του Σαββάτου. Πρόλαβαν και βγήκαν από το σπίτι καταφεύγοντας σε σημείο όπου δεν είχαν φτάσει τα νερά. Η πυροσβεστική χρειάστηκε να επέμβει σε επτά περιπτώσεις, για να μεταφέρει κατοίκους που είχαν εγκλωβιστεί.
Λόγω της ξαφνικής νεροποντής το ανάχωμα του παραπόταμου Βαρδαρόβα υποχώρησε και όλος ο όγκος του νερού έφτασε στην ανατολική πλευρά του οικισμού της Χαλκηδόνας. Μέσα σε λίγα λεπτά οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια και οι αυλές των σπιτιών σε λίμνες. Αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα καλύφθηκαν από το νερό μέχρι το ύψος των παραθύρων τους.
Από τις πλημμύρες στη Νέα Χαλκηδόνα η καταστροφή των περιουσιών περισσότερων από 40 ιδιοκτητών σπιτιών και καταστημάτων ήταν ολοκληρωτική. Η κατάσταση χθες ήταν καλύτερη, καθώς μέχρι το πρωί οι μεγαλύτεροι όγκοι νερού είχαν υποχωρήσει, ωστόσο άφησαν πίσω τους τόνους λάσπης. Η πυροσβεστική χρειάστηκε το Σάββατο να κάνει περισσότερες από έντεκα αντλήσεις νερών, ενώ και χθες πυροσβέστες επιχειρούσαν απομακρύνοντας τα νερά από υπόγεια.

Αναζητείται ο συνοριοφύλακας
Από την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών και την υπερχείλιση των ποταμών, ειδικά του Γαλλικού στους νομούς Κιλκίς και Θεσσαλονίκης, ένας ηλικιωμένος αγρότης έχασε τη ζωή του. Ο 77χρονος στη Νέα Σάντα Κιλκίς το πρωί του Σαββάτου προσπάθησε με το τρακτέρ του να διασχίσει την κοίτη ενός χειμάρρου, όμως το όχημα παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά και ανατράπηκε. Ο άτυχος ηλικιωμένος έμεινε εγκλωβισμένος στο κουβούκλιο του τρακτέρ και έχασε τη ζωή του.
Στο μεταξύ στον Έβρο άκαρπες παραμένουν οι έρευνες για τον εντοπισμό του συνοριοφύλακα, ο οποίος εξαφανίστηκε στο Δέλτα του ποταμού, όπου ψάρευε την περασμένη εβδομάδα. Η βάρκα του βρέθηκε αναποδογυρισμένη, μέχρι χθες όμως δεν είχαν βρεθεί ίχνη του 49χρονου παρά τις έρευνες των αρχών.
Λόγω των πλημμυρών που προκάλεσαν οι τελευταίες βροχοπτώσεις εξακολουθούν να παρατηρούνται μεγάλα προβλήματα σε επαρχιακές οδούς του Κιλκίς και της Χαλκιδικής. Όπως ανακοινώθηκε χθες από την αστυνομία, στο νομό Κιλκίς λόγω της υπερχείλισης του Γαλλικού ήταν κλειστός ο δρόμος των οικισμών Γαλλικού και Μάνδρων, ενώ κλειστό έμεινε και το τμήμα της παλιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Πολυκάστρου, από το Λιμνότοπο μέχρι το Αξιοχώρι.
Στη Χαλκιδική από το βράδυ του Σαββάτου υπάρχουν μεγάλα προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας. Χθες κλειστοί λόγω πλημμύρας ήταν οι δρόμοι Νέας Ηράκλειας-Καλλικράτειας, Νέας Καλλικράτειας-Σωζόπολης και Αγίου Παύλου-Νέας Γωνιάς.
Προβλήματα σημειώθηκαν και στην ανατολική πλευρά του νομού Θεσσαλονίκης. Σε λίμνη είχε μετατραπεί χθες το πρωί ο καταυλισμός των ρομά στην Περαία, καθώς το ρέμα υπερχείλισε και τα νερά κατέληξαν στις παράγκες. Οι κάτοικοι ζητούσαν τη βοήθεια της πυροσβεστικής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.