Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Ανοχύρωτη στις πλημμύρες παραμένει η περιφέρεια

Ανοχύρωτη από αντιπλημμυρικά έργα παραμένει η Θεσσαλονίκη και σχεδόν το σύνολο των νομών της Κεντρικής Μακεδονίας, γεγονός που αυξάνει διαρκώς τον κίνδυνο να θρηνήσουμε και άλλες ανθρώπινες ζωές.

ΤΗΣ ΦΑΝΗΣ ΣΟΒΙΤΣΛΗ
Η διοίκηση της περιφέρειας σηκώνει τα χέρια ψηλά, δηλώνοντας ότι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια ούτε για στοιχειώδεις παρεμβάσεις, προκειμένου να αποφευχθούν νέες πλημμύρες.
Ήδη η Θεσσαλονίκη, όπως ανέφερε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών Στάθης Αβραμίδης, μετρά τις πληγές της από τις έντονες βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών, καθώς περίπου πενήντα σπίτια πλημμύρισαν στην περιοχή μεταξύ Χαλκηδόνας, Κουφαλίων και Σίνδου, η οποία από την Κυριακή κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Σύμφωνα με τον κ. Αβραμίδη, η δυνατή νεροποντή δημιούργησε χαοτική κατάσταση στην περιοχή της Χαλκηδόνας, ενώ ανυπολόγιστες, όπως είπε, είναι προς το παρόν οι ζημιές σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, γεγονός που έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους αγρότες. Την ίδια ώρα, πρόσθεσε ο αντιπεριφερειάρχης, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν σε Σέρρες, Κιλκίς, Πέλλα και Χαλκιδική. Στην τελευταία μάλιστα σημειώθηκαν πλημμύρες, εξαιτίας των οποίων οι ζημιές στην περιοχή ανέρχονται σε 11,5 εκατ. ευρώ.
“Τα συνεργεία της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δουλεύουν ασταμάτητα στις περιοχές που πλημμύρισαν, τόσο σε Θεσσαλονίκη όσο και σε άλλές περιοχές. Από την αυτοψία που κάναμε ένας παραπόταμος του Αξιού είχε πρόβλημα σε τέσσερα σημεία. Το ανάχωμα που εμποδίζει τα νερά να φύγουν στις κατοικημένες και καλλιεργήσιμες περιοχές υποχώρησε, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν” τόνισε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης.
Ανέφερε ακόμα πως τα συνεργεία προσπαθούν να ενισχύσουν το ανάχωμα, αλλά είναι εμφανές ότι γι’ αυτό ευθύνεται η ανθρώπινη παρέμβαση. Ο κ. Αβραμίδης σημείωσε ότι έγιναν παράνομες αμμοληψίες κι έτσι αδυνάτισε το φράγμα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ο κάμπος της Χαλκηδόνας, ακόμη και δεκάδες σπίτια.
“Μια πρώτη εκτίμηση που έχουμε είναι ότι τα πλημμυρισμένα σπίτια είναι περίπου 50 και από δω και πέρα με τις παρεμβάσεις που κάνουμε ελπίζω ότι δεν θα έχουμε άλλο πρόβλημα”, υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών της Κεντρικής Μακεδονίας.

ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΗΡΘΑΝ ΑΚΟΜΑ
Σε ό,τι αφορά τα κονδύλια για τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Σ. Αβραμίδης τόνισε ότι δυστυχώς, παρότι κατατίθεται συνεχώς το αίτημα, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν λαμβάνει καμία απάντηση από τα συναρμόδια υπουργεία. “Το υπουργείο μάς ενημέρωσε πριν από καιρό ότι θα πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας ενόψει του χειμώνα, αλλά τους απαντήσαμε ότι για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε χρήματα. Έκτοτε ουδέν νεώτερον”, υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης.
“Η λύση θα ήταν να έχουν γίνει τα αντιπλημμυρικά έργα που κατ’ επανάληψη έχει ζητήσει η περιφέρεια αλλά, παρά τις ανάγκες και τα προβλήματα, χρήματα δεν υπάρχουν. Ζητούμε συνεχώς κονδύλια για την αντιπλημμυρική θωράκιση όχι μόνο της συγκεκριμένης περιοχής, αλλά πολλών περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας. Από τότε που ήμουν αντινομάρχης τα ζητάμε” είπε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης.