Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

ΜΑΘΗΤΕΣ Περιμένουν στη στάση τα... αδιάθετα δρομολόγια

Άρχισε από χθες η πρώτη και μεγαλύτερη δόση της μεταφοράς μαθητών στο νομό Θεσσαλονίκης, με αρκετά δρομολόγια όμως να μένουν αδιάθετα, δηλαδή να μην έχουν ξεκινήσει, είτε επειδή προέκυψαν μετά τις νέες εγγραφές σε σχολεία είτε επειδή τα αποφεύγουν ως ασύμφορα οι λεωφορειούχοι.

Του Κωστή Κεκελιάδη
kkekeliadis@gmail.com

Σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Φάνη Παππά, οι μεταφορές καλύπτονται σε ποσοστό σχεδόν 70%, ενώ τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στα δυτικά και ανατολικά και ορεινές περιοχές του νομού, όπως στους δήμους Λαγκαδά και Βόλβης. Για το θέμα επισκέφθηκε χθες τον περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης, και δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι τα προβλήματα με τα αδιάθετα δρομολόγια θα λυθούν “άμεσα”. Στο δήμο Θέρμης έχουν μείνει αδιάθετα δύο δρομολόγια (Λιβάδι και Περιστερά). Υπενθυμίζεται ότι σε συνάντηση με εκπροσώπους γονέων στην περιφέρεια την περασμένη βδομάδα δόθηκε η διαβεβαίωση ότι στο σύνολό τους οι μεταφορές θα έχουν καλυφθεί μέχρι τις 10 Οκτωβρίου.
Το δεύτερο ζήτημα που απομένει να λυθεί αφορά τους συνοδούς για τα λεωφορεία που μεταφέρουν μαθητές δημοτικού ή παιδιά με ειδικές ανάγκες, ενώ μένει ανοιχτό το μεγάλο πρόβλημα των μετακινήσεων μαθητών που χρησιμοποιούν αναπηρικά αμαξίδια.
Σήμερα το απόγευμα συνεδριάζουν στο κοινοτικό κατάστημα της Ραιδεστού οι σύλλογοι γονέων του νομού για να εκτιμήσουν την κατάσταση που διαμορφώνεται στο ζήτημα της μεταφοράς μαθητών, δεδομένου ότι η λύση του πρόχειρου διαγωνισμού έχει ημερομηνία λήξης τον Φεβρουάριο.

ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Αρχή με παρατράγουδα
Έναν διαφορετικό... μαθηματικό τύπο από αυτόν που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της αμοιβής των λεωφορειούχων έπρεπε να λύσουν χθες οι υπεύθυνοι του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης στην Πυλαία: Πέρυσι μεταφέρονταν 329 παιδιά και εκτελούνταν οκτώ δρομολόγια. Φέτος οι μαθητές είναι 357 και τα δρομολόγια έξι. Πώς θα γίνουν οι μεταφορές;
“Με τον τρόπο που υπολογίστηκαν τα δρομολόγια φέτος (έξι που χωρούν 271 μαθητές) μένουν 86 παιδιά εκτός λεωφορείων”, λέει η πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Πασχαλίνα Γρούτκα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει σχεδιαστεί καθημερινό δρομολόγιο 105 χιλιομέτρων (Λάκκωμα - Μεσημέρι - Επανομή - Μηχανιώνα και επιστροφή στην Πυλαία διά μέσου Βασιλικών και Θέρμης), που διαρκεί περισσότερες από δύο ώρες! Σε σχετική ανακοίνωση του συλλόγου γονέων τονίζεται ότι “κανένα παιδί δεν πρέπει να στερηθεί τη δωρεάν μεταφορά με δημόσια σύμβαση υπηρεσιών. Όλοι οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης δικαιούνται δωρεάν μεταφορά”.