Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Από τις... πολικές αρκούδες εμπνεύστηκε, μάλλον, η ΝASA, για την αποστολή της πρώτης επανδρωμένης αποστολής στον Κόκκινο Πλανήτη.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία χρηματοδοτεί μία έρευνα για την επίδραση της χειμερίας νάρκης στον ανθρώπινο οργανισμό.

Στόχος της μελέτης είναι να δείξει αν η μέθοδος αυτή μπορεί όχι μόνο να εφαρμοστεί στην πράξη, αλλά να είναι και ασφαλής σε μία μακρινή, επανδρωμένη αποστολή έως τον πλανήτη Άρη.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα "Daily Mail", το ταξίδι μέχρι τον Κόκκινο Πλανήτη διαρκεί περίπου έξι μήνες, κατά συνέπεια, το πλήρωμα μιας επανδρωμένης αποστολής θα πρέπει να ζήσει μέσα σε ένα διαστημικό σκάφος ταξιδεύοντας τουλάχιστον για ένα χρόνο. Αυτό ελλοχεύει κινδύνους για την υγεία των αστροναυτών και, άρα για την εξέλιξη της αποστολής.

Μια επιλογή που έχουν προτείνει εδώ και δεκαετίες ειδικοί είναι να τεθούν οι αστροναύτες σε κάποιο είδος "χειμερίας νάρκης", διότι, με αυτό τον τρόπο, επιλύονται διάφορα ζητήματα όπως το να είναι το σκάφος μικρότερο σε μέγεθος, την ίδια ώρα ,όμως, δημιουργούνται άλλα , όπως για παράδειγμα, τα μυϊκά προβλήματα που θα προκύψουν από την πολύμηνη αδράνεια του οργανισμού. Για το λόγο αυτό η αμερικανική διαστημική υπηρεσία αποφάσισε να ερευνήσει αν η ύπνωση των αστροναυτών μπορεί, έστω και θεωρητικά, να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση σε μια μακρινή επανδρωμένη αποστολή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, μέχρι σήμερα, η "θεραπευτική νάρκωση" δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε ανθρώπους πάνω από μία εβδομάδα. Για το λόγο αυτό, η NASA χρηματοδοτεί την έρευνα αυτή για να διαπιστώσει αν αυτή η μέθοδος μπορεί να λειτουργήσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Επιστήμονες που εξειδικεύονται στο θέμα της θεραπευτικής ύπνωσης προτείνουν την ανάπτυξη ενός υποστηρικτικού μηχανισμού που θα παρεμβαίνει κατά τη διάρκεια που οι αστροναύτες θα είναι ναρκωμένοι ώστε να συντηρεί το σώμα τους. Αν ,πάντως στεφθεί με επιτυχία η νέα μέθοδος ,τότε η ΝΑSA θα... τρίβει τα χέρια της, αφού, για την αποστολή θα απαιτηθεί μικρότερο σκάφος αλλά και λιγότερα χρήματα, αφού οι αστροναύτες θα είναι ναρκωμένοι για πολλούς μήνες.

protothema.gr