Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

ΚΑΤΕΡΙΝΗ Εξιχνιάστηκε η συμμορία των ανταλλακτικών

Πολυμελής σπείρα είχε ρημάξει τα δύο τελευταία χρόνια τη Βόρεια Ελλάδα, κλέβοντας μικρά φορτηγά αυτοκίνητα (αγροτικά), τα οποία κυρίως προωθούνταν στη μαύρη αγορά των ανταλλακτικών. Η λεία της σπείρας με 28 κατηγορούμενους υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο ευρώ, ενώ ήδη έχουν εξιχνιαστεί 77 κλοπές τέτοιων οχημάτων.

Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com
Αστυνομικοί της ασφάλειας Κατερίνης έφτασαν στα ίχνη των τεσσάρων χαρακτηριζόμενων από τις διωκτικές αρχές “αρχηγών” της συμμορίας, ηλικίας 25 έως 35 χρόνων, τις κινήσεις των οποίων παρακολούθησαν. Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, από τον Σεπτέμβριο του 2012 μέχρι και τον περασμένο Μάρτιο, ευθύνονται για τις κλοπές των αγροτικών αυτοκινήτων. Τα περισσότερα απ’ αυτά κόβονταν και προωθούνταν στην παράνομη αγορά των ανταλλακτικών και αυτό επιβεβαιώνεται από τα ευρήματα της έρευνας. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε χθες, σε μάντρα που βρίσκεται κοντά στο Μεγαλοχώρι Τρικάλων, βρέθηκαν κινητήρες και πλαίσια των αυτοκινήτων αυτών, όπως και τιμολόγια για αγορά αυτοκινήτων ως ανταλλακτικών, η γνησιότητα των οποίων εξετάζεται.
Η δράση της συμμορίας των κλεφτών αυτοκινήτων περιγράφεται αναλυτικά στη δικογραφία που υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Κατερίνης. Συγκεκριμένα οι φερόμενοι αρχηγοί είχαν επιλέξει ακόμη 24 άτομα, οι οποίοι αναλάμβαναν τις κλοπές των αυτοκινήτων αλλά και το σχέδιο πραγματοποίησής τους. Συγκεκριμένα, οι εμπλεκόμενοι εντόπιζαν το αυτοκίνητο που είχαν σκοπό να κλέψουν και στη συνέχεια υλοποιούσαν όλο το σχέδιο με τη συμμετοχή “τσιλιαδόρων” και προπομπών, για να διασφαλίσουν την πορεία του προς τη μάντρα.
Από τα στοιχεία ταυτοποίησης των κλεμμένων οχημάτων έχουν εξιχνιαστεί 20 κλοπές στη Θεσσαλονίκη, 15 στην Πιερία, εννέα στη Χαλκιδική, επτά στη Λάρισα και άλλες τόσες στην Καρδίτσα, πέντε στην Ημαθία, τέσσερις στα Γρεβενά, δύο στα Τρίκαλα και άλλες τόσες στη Ροδόπη, και από μία στους νομούς Φθιώτιδας, Καστοριάς και Καβάλας.

ΤΑ ΕΚΟΒΑΝ
Τα περισσότερα από τα κλεμμένα φορτηγάκια οδηγούνταν στη μάντρα μεταχειρισμένων των Τρικάλων ιδιοκτησίας 47χρονου, ο οποίος είναι μεταξύ των κατηγορουμένων για την υπόθεση. Σύμφωνα με την αστυνομία, τα διέλυαν σε ανταλλακτικά ή τα κυκλοφορούσαν με άλλα στοιχεία νόμιμων πινακίδων.
Ενδεικτικό είναι ότι στη μάντρα των μεταχειρισμένων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 26 κινητήρες, 35 πλαίσια των κλεμμένων αυτοκινήτων και μεγάλος αριθμός άλλων ανταλλακτικών, για τα οποία γίνεται προσπάθεια ταυτοποίησης με τα κλεμμένα οχήματα. Ενδιαφέρον είναι ότι τα 13 τιμολόγια που εξετάζονται περιλαμβάνουν έξι αυτοκίνητα, τα δύο εκ των οποίων είχαν “χτυπημένους” αριθμούς στους κινητήρες τους, για να μην αναγνωρίζονται.
Μεταξύ των φερόμενων επικεφαλής της συμμορίας είναι και δύο άτομα 30 και 32 χρόνων που κατηγορούνται επιπλέον για ληστεία σε βάρος 28χρονης στα μέσα του περασμένου Αυγούστου.
Εξάλλου χθες εξιχνιάστηκαν από το τμήμα ασφαλείας Πολίχνης Θεσσαλονίκης έντεκα κλοπές από το εσωτερικό αυτοκινήτων με κατηγορούμενους δύο αδέρφια 17 και 20 χρόνων. Σύμφωνα με την αστυνομία, από τον περασμένο Μάρτιο διέρρηξαν επτά αυτοκίνητα σε πάρκιγκ νοσοκομείου, ένα σε πάρκιγκ πολυκαταστήματος στο Ωραιόκαστρο και τρία από διάφορες περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης.

ΔΙΑΡΡΗΚΤΕΣ Άνοιξαν το χρηματοκιβώτιο του συνδέσμου ΟΤΑ
Εξιχνιάστηκε από το τμήμα ασφαλείας πλατείας Δημοκρατίας η διάρρηξη που έγινε στα γραφεία του Συνδέσμου ΟΤΑ τον περσινό Ιούνιο. Ανακοινώθηκε ότι σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος έξι ατόμων ηλικίας 32 έως 36 χρόνων, πέντε Ελλήνων και ενός Αλβανού.
Οι κατηγορούμενοι φέρονται ότι κατάφεραν να εξουδετερώσουν το σύστημα συναγερμού και απενεργοποίησαν τις κάμερες ασφαλείας των γραφείων. Στη συνέχεια μετέφεραν το χρηματοκιβώτιο σε χώρο που δεν ήταν ορατός από έξω και το παραβίασαν με συσκευή οξυγόνου. Στο εσωτερικό του πάντως βρήκαν μόνο υπηρεσιακά έγγραφα, τα οποία άφησαν.