Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

ΘΕΡΜΑΝΣΗ Στροφή στο φυσικό αέριο

Στη θέρμανση με φυσικό αέριο στρέφονται οι Θεσσαλονικείς μετά την εξαγγελία για την υλοποίηση προγράμματος επιδότησης των νέων εγκαταστάσεων.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

Οι αιτήσεις ενδιαφέροντος στην ΕΠΑ αυξήθηκαν σε ποσοστό που ξεπερνά το 300% από τον καθιερωμένο αριθμό αιτήσεων, ενώ ήδη το 52,6% του πληθυσμού ζεσταίνεται με μονάδες αερίου.
“Το τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης πελατών βομβαρδίστηκε από κλήσεις και τα γραφεία εξυπηρέτησης κοινού ήταν κατάμεστα από κόσμο, που ενδιαφερόταν να ενημερωθεί για το πρόγραμμα”, επισημαίνει στη “ΜτΚ” ο Λεωνίδας Μπακούρας, διευθυντής εμπορικών δραστηριοτήτων της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης. “Το κλίμα της αγοράς έχει ήδη επηρεαστεί θετικά μετά τη συγκεκριμένη εξαγγελία, ενώ οι πολίτες που ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα επιδότησης, αλλά και οι επαγγελματίες που ασχολούνται με εργασίες σχετικές με το φυσικό αέριο στέλνουν θετικά και αισιόδοξα μηνύματα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για την ένταξη του κόσμου στο φυσικό αέριο, θα ανακουφίσει οικονομικά τις οικογένειες που δυσκολεύονται με τον ανεφοδιασμό πετρελαίου, ενώ θα συμβάλει στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης”, τονίζει ο ίδιος.
Ο αριθμός των χρηστών φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης ξεπερνά τις 680.000. Η ζήτηση για τις συνδέσεις με το δίκτυο συνεχίζεται και το 2014, ενώ έως και το Σεπτέμβριο τα συμβόλαια που υπογράφηκαν ανέρχονται σε 6.913. Εκτίμηση της εταιρείας είναι ότι οι νέες συμβάσεις για το τρίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου θα ξεπεράσουν τις 3.500.
Αυξημένη κίνηση παρατηρείται και στα γραφεία των μηχανικών, πιστοποιημένων εγκαταστατών και συντηρητών, όπου οι Θεσσαλονικείς αναζητούν την οικονομικότερη προσφορά για την κατασκευή εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου. Το κόστος της εξαρτάται από τον τύπο και την ισχύ της συσκευής που θα επιλέξει ο πελάτης. Σημειώνεται ότι η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης είναι υπεύθυνη για την κατασκευή του σημείου παροχής, το οποίο περιλαμβάνει όλες τις σχετικές εργασίες, από τον αγωγό του δικτύου έως τη στρόφιγγα εξόδου του μετρητή του καταναλωτή.

ΣΕ ΔΩΔΕΚΑ ΔΟΣΕΙΣ
Η οικονομική κρίση είναι η αιτία της παροχής εκπτώσεων στα τέλη σύνδεσης για όσους συνάπτουν για πρώτη φορά συμβόλαιο με το δίκτυο φυσικού αερίου. Οι εκπτώσεις φτάνουν έως και το 60%, ενώ ο πελάτης δεν χρειάζεται να καταβάλει το τέλος σύνδεσης με την υπογραφή της σύμβασης αλλά μετά την κατασκευή του σημείου παροχής. “Σε ό,τι αφορά τους πελάτες που είναι ήδη καταναλωτές φυσικού αερίου, η εταιρεία ανταποκρινόμενη στην ανάγκη για ευελιξία λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών καινοτομεί, εφαρμόζοντας το πρόγραμμα ‘Relax super απλό - Σταθερή μηνιαία χρέωση’. Το πρόγραμμα κατανέμει την προβλεπόμενη συνολική ετήσια χρέωση των καταναλωτών σε δώδεκα ισόποσες μηνιαίες δόσεις”, αναφέρει ο κ. Μπακούρας.
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την ασφάλεια και τη συντήρηση των εσωτερικών εγκαταστάσεων η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης άρχισε από τον Ιούλιο δειγματοληπτικούς ελέγχους σε μονάδες φυσικού αερίου που έχουν συμπληρώσει τέσσερα έτη από τη λειτουργία τους και πρέπει να διαθέτουν το πιστοποιητικό επανελέγχου στεγανότητας σωληνώσεων. Έλεγχοι θα πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του 2014 και ανεξάρτητα από τον αρχικό έλεγχο πριν από την πρώτη τροφοδότηση που εφαρμόζει η ΕΠΑ.

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΥΣΙΜΟ
Το φυσικό αέριο, υποστηρίζει η ΕΠΑ, παραμένει ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό καύσιμο πέραν όλων των υπόλοιπων πλεονεκτημάτων του. Ειδικότερα η τιμή του για το μήνα Οκτώβριο διαμορφώνεται στα 0,67/Nm3 (με τους φόρους), μειωμένη αισθητά από τα ανταγωνιστικά καύσιμα. Μία μέση κατανάλωση ενός διαμερίσματος κυμαίνεται στα 800 Nm3 ετησίως, που σημαίνει περίπου 600 ευρώ ανά έτος. Η κατανάλωση εξαρτάται από παράγοντες, όπως η περιοχή, ο προσανατολισμός του κτιρίου, η ισχύς του λέβητα, η συντήρησή του, ο τρόπος χρήσης και τα χαρακτηριστικά του κτιρίου.
Όσον αφορά το πρόγραμμα επιδότησης εγκατάστασης θέρμανσης με φυσικό αέριο, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ θα πιστοποιείται ποιες από τις κατοικίες σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία βρίσκονται εντός του επιδοτούμενου ορίου τιμής ζώνης, δηλαδή έως τα 2.500 ευρώ/τ.μ. Η υποβολή αιτήσεων αναμένεται να αρχίσει στα τέλη του μήνα, οπότε θα προκηρυχθεί επίσημα η δράση, με καταληκτική προθεσμία για την κατάθεση δικαιολογητικών την 30ή Ιουλίου 2015. Το πρόγραμμα επιδοτεί σε ποσοστό 60% το συνολικό επιλέξιμο κόστος της εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου με ανώτατο ποσό τα 5.500 ευρώ (για μεγάλες πολυκατοικίες), με τον ωφελούμενο να καταβάλλει στον εγκαταστάτη μόνον τη δική του συμμετοχή. Το ποσό της επιχορήγησης θα αποδίδεται στον εγκαταστάτη μετά την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών, δηλαδή των τιμολογίων που έκοψε στο όνομα του δικαιούχου τόσο για την αγορά του εξοπλισμού όσο και για τις εργασίες εγκατάστασης. Η πληρωμή στον εγκαταστάτη θα γίνεται μετά την ολοκλήρωση της πιστοποίησης από τις τρεις ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, ότι δηλαδή τηρήθηκαν όσα περιγράφονταν στην αρχική προσφορά. Τα ποσά που αναλογούν σε κάθε δικαιούχο θα καταβάλλονται από το ΥΠΕΚΑ σε έναν λογαριασμό που θα τηρεί η κάθε ΕΠΑ.