Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

ΠΙΕΡΙΑ Ναι στην απευθείας πώληση προϊόντων

Σε κινήσεις διαμαρτυρίας για την αφαίρεση του δικαιώματος των παραγωγών να πουλούν απευθείας τα προϊόντα τους προχωρούν κάτοικοι της Πιερίας, που δημιούργησαν το κίνημα “Χωρίς Μεσάζοντες”. Σε συνεργασία με την Εθελοντική Ομάδα Δράσης νομού Πιερίας (ΕΟΔνΠ) ξεκίνησαν ηλεκτρονικά τη συγκέντρωση υπογραφών, διεκδικώντας την επαναφορά του δικαιώματος έκδοσης άδειας πλανόδιου εμπορίου.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

Οι αγρότες, όπως έγραψε η “Μ” στο προχθεσινό της φύλλο, πριν από την ψήφιση του νόμου 4264/2014 μπορούσαν να διακινούν απευθείας και με νόμιμο τρόπο τα προϊόντα τους, είτε στις μεγάλες πόλεις των νομών τους είτε σε άλλους νομούς, με το αγροτικό ή άλλο όχημα. Με τις νέες διατάξεις “απαγορεύεται η άσκηση πλανόδιου εμπορίου σε δήμους άνω των 3.000 κατοίκων και δεν επιτρέπεται η έκδοση αδειών πλανόδιου εμπορίου σε νέους αγρότες. Δηλαδή, στο εξής, ο νέος παραγωγός που θα βάλει π.χ. 10 στρέμματα πατάτες, δεν θα επιτρέπεται να πουλάει τα προϊόντα του απευθείας στους πολίτες, παρά μόνο στους εμπόρους και τα σουπερμάρκετ”, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κίνημα “Χωρίς Μεσάζοντες”. Το Κίνημα υποστηρίζει ότι γεννήθηκε στην Κατερίνη “εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την Ελλάδα, ανακούφισε εκατοντάδες χιλιάδες οικονομικά αδύναμους πολίτες και ανέδειξε διεθνώς το τεράστιο πρόβλημα της αισχροκέρδειας. Μόνο στον νομό Πιερίας 6.345 οικογένειες έχουν προμηθευτεί αγροτικά προϊόντα ‘Χωρίς Μεσάζοντες’ από τις 42 υποδειγματικές διανομές που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη της Κατερίνης από τον Φεβρουάριο του 2012 μέχρι σήμερα”.
“Η κυβέρνηση, αντί να πατάξει τους μεσάζοντες και να περιορίσει τα κέρδη τους, ανέλαβε την εξόντωση των λαϊκών αγορών και των κινημάτων, για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των πολυεθνικών και των μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ”, τονίζει το κίνημα και καταφέρεται εναντίον των τεσσάρων βουλευτών της Πιερίας που ψήφισαν το νόμο. Οι κάτοικοι της Πιερίας που στήριξαν τις αγορές χωρίς μεσάζοντες θεωρούν ότι η πολιτεία προσπαθεί να βάλει τέλος στο κίνημα, “το οποίο έδωσε σημαντική οικονομική ανάσα σε χιλιάδες νοικοκυριά και παραγωγούς στον τόπο μας;”, όπως λένε.
Το Κίνημα καλεί τον κόσμο “να διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού το υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο, διότι μέσα απ’ αυτό εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα των μικρών παραγωγών αλλά και των επαγγελματιών, δίνοντας ταυτόχρονα στον καταναλωτή τη δυνατότητα προμήθειας ντόπιων, ποιοτικών και φθηνών προϊόντων” και προσκαλούν τον κόσμο να πάρει μέρος στη διαμαρτυρία, υπογράφοντας ηλεκτρονικά στη διεύθυνση www.otoposmou.gr.