Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

GOOGLE Χιλιάδες αιτήματα πολιτών για διαγραφή από τις αναζητήσεις της

Περισσότεροι από 70.000 χρήστες έχουν ήδη ζητήσει από τη Google να διαγράψει από τα αποτελέσματα των αναζητήσεών της τους συνδέσμους (links) για περισσότερες από 276.000 ιστοσελίδες που τους αφορούν.

Επιμέλεια: Λεόντιος Παπαδόπουλος
leopap@gmail.com
"Μακεδονία"

Με τον τρόπο αυτόν, οι χρήστες αξιοποιούν τη σχετική απόφαση που έβγαλε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Μάιο, σύμφωνα με την οποία καθένας έχει δικαίωμα να απαιτήσει τη διαγραφή δεδομένων που είναι «απαρχαιωμένα, άσχετα ή ανακριβή», έτσι ώστε να «καθαρίσει» το online προφίλ του.
Από τις 30 Μαΐου, που ξεκίνησε η διαγραφή, και έως τις 30 Ιουνίου (μέσα σε μόλις έναν μήνα), οι σχετικές αιτήσεις προς τη Google γίνονται με μέσο ρυθμό χιλίων την ημέρα, αφορώντας κατά μέσον όρο 3,8 συνδέσμους ανά αίτηση χρήστη. Οι περισσότερες αιτήσεις έχουν γίνει στη Γαλλία (περίπου 14.100) και ακολουθούν η Γερμανία (12.700) και η Βρετανία (8.500). Παραμένει ασαφές πόσες από τις περίπου 70.000 αιτήσεις διαγραφής έχουν ήδη ικανοποιηθεί...

«ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΣΩ ΠΟΡΤΑ»

Η εξέλιξη αυτή έχει ήδη παρενέργειες, πυροδοτώντας δημοσιογραφικές κατηγορίες για «λογοκρισία από την πίσω πόρτα», καθώς η Google προχωρά στη διαγραφή συγκεκριμένων άρθρων, κάτι που βρίσκει αντίθετους τους ίδιους τους συγγραφείς τους (όπως, για παράδειγμα, οικονομικούς συντάκτες τού BBC, που διαμαρτυρήθηκαν έντονα επειδή άρθρο τους από το 2007, το οποίο αφορούσε τον πρώην πρόεδρο της επενδυτικής εταιρείας Merrill Lynch, κ. Σταν Ο'Νιλ, εξαφανίστηκε από τη δημοφιλή μηχανή αναζήτησης. Κάτι ανάλογο έγινε με αρκετά ακόμη άρθρα βρετανικών εφημερίδων, όπως της Γκάρντιαν).
Μεταξύ των άρθρων που «εξαφανίστηκαν» περιλαμβάνονται ειδήσεις για ένα σκάνδαλο με διαιτητή του βρετανικού πρωταθλήματος, για ένα ζευγάρι που πιάστηκε να κάνει σεξ σε τρένο και για έναν μουσουλμάνο που κατηγόρησε την αεροπορική εταιρεία Cathay Pacific ότι δεν τον προσέλαβε λόγω του ονόματός του... Τα μέσα ενημέρωσης ενημερώνονται από τη Google για την αφαίρεση, χωρίς όμως να γνωρίζουν την ταυτότητα του ατόμου που ζήτησε τη διαγραφή (τουλάχιστον, όχι ακόμη).
Από την πλευρά της, η Google δήλωσε ότι κάθε αίτημα για να «ξεχαστεί» κάποιος ή κάτι θα εξετάζεται σε ατομική βάση και θα αποφασίζεται κατά πόσο πληροί τα κριτήρια της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το BBC, τους Τάιμς της Νέας Υόρκης και τη Γκάρντιαν.
Η «εξαφάνιση» είναι ορατή μόνο στην Ευρώπη, ενώ, αν κάποιος επιχειρήσει την ίδια διαδικτυακή αναζήτηση (π.χ., για κάποιο άτομο) από τις ΗΠΑ (μέσω της διεύθυνσης Google.com), οι «ξεχασμένοι» σύνδεσμοι εμφανίζονται κανονικά. Την ίδια στιγμή, τα άρθρα δεν έχουν σταματήσει να εμφανίζονται στις ιστοσελίδες των ίδιων των μέσων ενημέρωσης που τα είχαν δημοσιεύσει αρχικά.