Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Έργα οικοτουρισμού και Παρατηρητήριο Αγροτικής Καινοτομίας – Πρόγραμμα ανάπτυξης της Δημοτικής Ενότητας Νέας Μαδύτου


Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για την αντιμετώπιση του οξυμένου προβλήματος ανεργίας στη Νέα Μάδυτο, μέσω της ανάπτυξης του τουρισμού, της ενίσχυσης των αγροτών και της κατασκευής μεγάλων έργων υποδομής, αναπτύχθηκε από  τον δήμαρχο Βόλβης και επικεφαλής του συνδυασμού «Μπροστά! Με Γνώση, Συνέπεια, Αλληλεγγύη», Διαμαντή Λιάμα, στην ομιλία του την Κυριακή 11 Μαΐου στην κεντρική πλατεία της Νέας Μαδύτου.
Επίκεντρο είναι δυο μεγάλες παρεμβάσεις οικοτουριστικού χαρακτήρα και η δημιουργία Παρατηρητηρίου Αγροτικής Καινοτομίας στη Νέα Μάδυτο με τη συνδρομή από τη Γεωπονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία θα αναπτύξει  εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας σε έκταση που της παραχωρήθηκε.
«Για το πρόβλημα της ανεργίας προσπαθούμε να βρούμε διεξόδους και λύσεις. Όχι με ευχές και αοριστολογίες, αλλά με συγκεκριμένες δεσμεύσεις και δράσεις, για τις οποίες θα κριθούμε», ανέφερε ο κ. Λιάμας. Και πρόσθεσε: «ανάπτυξη και αλληλεγγύη είναι στενά δεμένες στο πρόγραμμα μας, γιατί έχουν κοινό στόχο: να δώσουν στήριξη σε όσους υποφέρουν. Τίποτα δεν είναι εύκολο σήμερα αν δεν χτίζεται με συνέπεια και στρατηγική, από εργατικούς και έντιμους ανθρώπους, που επιδιώκουν το κοινό καλό και όχι τις θέσεις ή την τσέπη τους».

Πρόγραμμα Ανάπτυξης Δημοτικής Ενότητας Νέας Μαδύτου

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα Ανάπτυξης για τη Δημοτική Ενότητα Νέας Μαδύτου, ο  δήμαρχος Βόλβης., ανέφερε αρχικά τη δέσμευση για τη εκ νέου μείωση της τιμής του νερού σε ορθολογικά πλαίσια, μέσα από τη συμπίεση του λειτουργικού κόστους, τονίζοντας ότι θα ληφθεί υπόψη ότι  «από τη μια  λόγω κρίσης πολλοί δημότες μας καλλιεργούν κήπους, όμως από την άλλη δεν πρέπει να γίνεται κατασπατάληση του νερού».
Ενδεικτικά για τα έργα-δράσεις που πρόκειται να γίνουν στη δημοτική ενότητα Νέας Μαδύτου ο επικεφαλής του συνδυασμού «Μπροστά! Με Γνώση, Συνέπεια, Αλληλεγγύη» ανέφερε:
·        Κατασκευή  πέντε ψηλών οικολογικών παρατηρητηρίων κατά μήκος της ακτής της λίμνης (τρία από αυτά θα κατασκευασθούν στο δάσος της Απολλωνίας, στην παραλία της Νέας Μαδύτου και στις εκβολές του ρέματος της Κερασιάς) και δημιουργία παραλίμνιας διαδρομής για περίπατο, ποδηλασία και άλλες ήπιες αθλητικές δραστηριότητες.
·        Ανάπλαση του λόφου «Ραχώνι», στο Μόδι, με τη δημιουργία στεγάστρου – παρατηρητηρίου για επισκέψεις ομάδων, διαμορφώσεις διαδρόμων και υποδομών εξυπηρέτησης επισκεπτών.
·        Ιδρύεται Παρατηρητήριο Αγροτικής Καινοτομίας και Ανάπτυξης Πρωτογενούς Τομέα στη Νέα Μάδυτο με αντικείμενο την αύξηση της απόδοσης των καλλιεργειών, την υποβοήθηση της πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων και τη χρηματοδότηση αγροτικών επιχειρήσεων. Απώτερος στόχος η δημιουργία τοπικών προϊόντων με τη δική μας ταυτότητα.
·        Υλοποιείται άμεσα η πολύπλευρη συνεργασία του δήμου Βόλβης με τη Γεωπονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στην οποία έχει ήδη παραχωρηθεί έκταση στη δημοτική ενότητα της Νέας Μαδύτου, για τη  εγκατάσταση εναλλακτικών μορφών καλλιέργειας και την εκπαίδευση των αγροτών.
·        Ανάδειξη μνημείων και προσκυνημάτων όπως είναι το Βήμα του Αποστόλου Παύλου στην Απολλωνία, και η Αγία Μαρίνα στο Μόδι, ως πόλους έλξης θρησκευτικού τουρισμού.
·        Οριστική λύση στο πρόβλημα των συχνών βλαβών στο δίκτυο ύδρευσης της Νέας Μαδύτου, καθώς εκπονείται μελέτη για την αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού.
·        Επικαιροποίηση μελέτης και αναζήτηση χρηματοδότησης για την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου και εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων στην Απολλωνία και την Κοκκαλού.
·        Αποκατάσταση των καταστροφών που έγιναν από πλημμύρες κοντά στο βιολογικό σταθμό Νέας Μαδύτου και έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης των οικισμών, με εκτελεστή την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας,
·        Ενίσχυση λειτουργίας της δημοτικής βιβλιοθήκης στη Νέα Μαδύτου και με την καθιέρωση μαθημάτων εκμάθησης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.
·        Διεκδίκηση για την ενίσχυση με ιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και εξοπλισμό του Κέντρου Υγείας Νέας Μαδύτου.  
·        Αποκατάσταση της πρώην χωματερής Νέας Μαδύτου, υλοποιώντας έτοιμη μελέτη.
·        Κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου στην Κοκκαλού και άμεση συντήρηση όλων των υπόλοιπων αθλητικών εγκαταστάσεων.
·        Επέκταση των υπηρεσιών της δομής του «Βοήθεια στο Σπίτι» και ενίσχυση  του κοινωνικού παντοπωλείου και το κοινωνικού φαρμακείου που ήδη λειτουργούν στη Νέα Μάδυτο, με την προσθήκη κοινωνικού φροντιστηρίου.
·        Διεκδίκηση της ένταξης της περιοχής στο δίκτυο εξυπηρέτησης του ΟΑΣΘ.