Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

ΕΥΑΘ Βάζει βαθιά το μαχαίρι ο εισαγγελέας διαφθοράς

Ερευνες-φωτιά για έργα στην Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, τα οποία σύμφωνα με τις καταγγελίες έγιναν με την καταστρατήγηση κάθε νόμιμης διαδικασίας, και για φακέλους που χάθηκαν από τα αρχεία της Εταιρείας βρίσκονται σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη

Του Κώστα Καντούρη

Χθες ο εισαγγελέας διαφθοράς Αργύρης Δημόπουλος ζήτησε την επίσπευσή τους και έθεσε εποπτεύοντα εισαγγελέα, για να ολοκληρωθούν μέχρι το Πάσχα.
Αυτό που διαπιστώθηκε είναι πως οι συγκεκριμένες δικογραφίες λιμνάζουν εδώ και καιρό σε γραφεία ελεγκτών, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί, γι’ αυτό ζήτησε από τον αναπληρωτή εισαγγελέα διαφθοράς Άγγελο Βάσσιο να εποπτεύσει κάθε διαδικασία, για να περατωθούν άμεσα.
Πρόκειται για δικογραφίες που αφορούν δεκαοκτώ έργα της ΕΥΑΘ στο διάστημα 2004-2006, τις αναθέσεις των οποίων ερευνά το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης. Σύμφωνα με πληροφορίες η έρευνα γίνεται για το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του δημοσίου, με το ποσό της ζημίας να ξεπερνά τα 13 εκατομμύρια ευρώ. Βάσει των διαπιστώσεων των ελεγκτών, όπως έχουν μεταφερθεί στις εισαγγελικές αρχές, στα συγκεκριμένα έργα οι εντολές εκτέλεσής τους προηγήθηκαν από τις αναθέσεις τους! Ακόμη παρατηρήθηκε πως και στις συγκεκριμένες έγγραφες εντολές εργασιών δεν γράφεται ποιο έργο αφορούν και τι υλικά χρησιμοποιούνται. “Είναι γενικές και αόριστες”, επισημαίνουν οι επιθεωρητές σε σχετική αναφορά τους. Η έρευνα για τα ίδια έργα επεκτείνεται ακόμη και στη διακίνηση των υλικών, τα οποία φεύγουν από τις εγκαταστάσεις προς τα εργοτάξια χωρίς κανένα παραστατικό.

ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΝ ΦΑΚΕΛΟΙ
Η εποπτεία του εισαγγελέα αφορά και έρευνες για την περίεργη εξαφάνιση φακέλων από τα αρχεία της ΕΥΑΘ για έργα τα οποία εκτελέστηκαν επίσης με ύποπτες διαδικασίες.
Ειδικότερα σε εξέλιξη είναι προκαταρκτική εξέταση που άρχισε ύστερα από καταγγελίες ανώτερου διευθυντικού στελέχους της ΕΥΑΘ, σύμφωνα με τις οποίες συμβάσεις έργων αποκατάστασης δεν βρέθηκαν, και όταν αναζητήθηκαν από επιθεωρητές, η απάντηση ήταν ότι καταστράφηκαν. Μία παρόμοια έρευνα είναι σε εξέλιξη με αφορμή καταγγελίες άλλου στελέχους της ΕΥΑΘ, το οποίο έχει αναφέρει πως υπάρχει πόρισμα για αναθέσεις έργων στον ίδιο εργολάβο, όμως οι φάκελοι για τα έργα αυτά επίσης εξαφανίστηκαν.
Ήδη πάντως για την ΕΥΑΘ ο ίδιος εισαγγελέας έχει παραγγείλει έρευνα-σκούπα για όλα τα έργα που έχουν ανατεθεί από το 2008 έως το 2010, προκειμένου να ελεγχθούν εξονυχιστικά οι συμβάσεις και αν τηρήθηκαν οι διαδικασίες.