Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

ΑΓΡΟΤΕΣ Μπλόκο και στα “Πράσινα Φανάρια”

Κρίσιμες για το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων θεωρούνται οι συναντήσεις που θα έχει σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με εκπροσώπους των αγροτοσυνδικαλιστικών παρατάξεων. Παράλληλα ενισχύονται τα μπλόκα, για να υπάρχει μία δυναμική στις διαπραγματεύσεις, ενώ στη Θεσσαλονίκη στήθηκε ένα νέο μεγάλο μπλόκο στα “Πράσινα Φανάρια”.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Ο υπουργός αρχικά θα συνομιλήσει με τους αγροτοσυνδικαλιστές της “Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκων”, που ως επί το πλείστον πρόσκεινται στην ΠΑΣΥ (ΚΚΕ), και στη συνέχεια θα δεχτεί τους εκπροσώπους της “Πρωτοβουλίας για την ανασυγκρότηση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος”, ανεξάρτητης παράταξης, αποτελούμενης κυρίως από νέους αγρότες. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα τεθούν όλα τα ζητήματα, με κυριότερα το νέο καθεστώς φορολόγησης, το κόστος παραγωγής και τα κόκκινα δάνεια. Ανάλογα με το αποτέλεσμα των συναντήσεων οι αγρότες με τοπικές συνελεύσεις θα επανακαθορίσουν τη στάση τους.
Στη Θεσσαλονίκη χθες το μεσημέρι στήθηκε ένα νέο μεγάλο μπλόκο στα “Πράσινα Φανάρια”, στον κόμβο της λεωφόρου Γεωργικής Σχολής με την επαρχιακή οδό προς Θέρμη. Στο σημείο παρατάχθηκαν 74 τρακτέρ αγροτών από την Επανομή, τον Τρίλοφο, τη Θέρμη, τη Ραιδεστό και τα Νέα Πλάγια, χωρίς να εμποδίζεται η κυκλοφορία. Το πρωί αγρότες του μπλόκου των Μαλγάρων (70 τρακτέρ) μετακινήθηκαν στο σταθμό διοδίων και μοίρασαν σακουλάκια με ρύζι στους διερχόμενους οδηγούς, ενημερώνοντάς τους ταυτόχρονα για τα αιτήματά τους. Στις 12.45 μ.μ. 40 αγρότες έκλεισαν συμβολικά για μία ώρα το δρόμο προς τον Πολύγυρο, στο ύψος του κόμβου Σφαγείων Βασιλικών, όπου παραμένουν παρατεταγμένα 20 τρακτέρ.
Στην Πέλλα χθες το πρωί οι αγρότες κατέλαβαν την εφορία Έδεσσας και έκαναν παραστάσεις διαμαρτυρίας στα δημαρχεία Γιαννιτσών, Έδεσσας και Σκύδρας. Παραμένουν τα μπλόκα στο Μαυροβούνι, στο Γυψοχώρι, στο Μελίσσι, στο Πλεύρωμα και στην Αριδαία. Στις Σέρρες έγινε συμβολικά κατάληψη της εφορίας από 350 αγρότες. Με μαύρες σημαίες στα χέρια και αγροτικά μηχανήματα οι σερραίοι αγρότες απέκλεισαν για λίγο μέρος της οδού Μεραρχίας στο κέντρο της πόλης, χωρίς να προκαλέσουν ιδιαίτερα προβλήματα στην κυκλοφορία. Στη χθεσινή κινητοποίηση συμμετείχαν και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων της πόλης. Αμετακίνητα είναι τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών του νομού Σερρών.
Οι αγρότες της Καβάλας παρέταξαν από προχθές τρακτέρ στους κόμβους της Χρυσούπολης και του Αμυγδαλεώνα. Στη Βόρεια Ελλάδα το μεγαλύτερο μπλόκο διατηρείται στην Κουλούρα Ημαθίας, ενώ στο νομό υπάρχουν άλλα δύο μπλόκα, στην Αλεξάνδρεια και στη διασταύρωση Κοπανού Νάουσας. Στο νομό Χαλκιδικής τρακτέρ έχουν σταθμεύσει στις πλατείες των χωριών, ενώ μπλόκο υπάρχει και στο Κιλκίς.
Στον Έβρο μπλόκα υπάρχουν στην Ορεστιάδα, στον κόμβο της Κορνοφωλιάς και στις Φέρρες. Αγρότες της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης έπειτα από σύσκεψη αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν συλλαλητήρια στο κέντρο των πόλεών τους την προσεχή Δευτέρα, στις 12 το μεσημέρι, ενώ ζητούν από τους δημάρχους της περιοχής να κρατήσουν κλειστά τα δημαρχεία σε ένδειξη συμπαράστασης. Στο μπλόκο της Νίκαιας, το μεγαλύτερο της Ελλάδας, διοργανώνεται σήμερα, στις 3 μετά το μεσημέρι, νέο συλλαλητήριο, ανάλογο αυτού που έγινε την περασμένη Κυριακή με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών.
Εν τω μεταξύ η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) με χθεσινή ανακοίνωσή της αντιδρά στη δίκη που θα διεξαχθεί σήμερα με κατηγορούμενους αγρότες από την ανατολική Θεσσαλονίκη για τις κινητοποιήσεις του 2010. Στις 25 Φεβρουαρίου θα δικαστούν και αγρότες από τη δυτική Θεσσαλονίκη με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών.

Μ. Χαρακόπουλος: "Έχουν δίκιοι οι αγρότες"
“Έχουν δίκιο οι αγρότες για τις κινητοποιήσεις και ιδιαίτερα όσον αφορά το ζήτημα του κόστους παραγωγής, του κόστους ενέργειας, το πετρέλαιο, το αγροτικό ρεύμα”, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος, απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη. “Αν και στο ρεύμα βάλαμε φρένο στις προαναγγελθείσες αυξήσεις για το Μάιο και τον Ιούλιο του 2013, εξακολουθεί το κόστος να είναι υψηλό. Η χώρα όμως περνά μία δύσκολη οικονομική συγκυρία. Μέσα σε αυτά τα ασφυκτικά πλαίσια προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα σε συνεργασία με τους αγρότες, όπως αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια στην παλαιά Αγροτική Τράπεζα”, υπογράμμισε.

ΠΑΣΟΚ: Νέο θεσμικό πλαίσιο για τον αγροτουρισμό
Η δυνατότητα να παρέχονται υπηρεσίες φιλοξενίας και εστίασης σε συνδυασμό με δραστηριότητες που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή σε αγροκτήματα και μονάδες παραγωγής, επεξεργασίας και τυποποίησης αγροτικών προϊόντων προβλέπεται στο θεσμικό πλαίσιο για τον αγροτουρισμό, που προτείνει το ΠΑΣΟΚ διά της κοινοβουλευτικής υπεύθυνης τουρισμού του κόμματος Άντζελας Γκερέκου.
Οι αγροτουριστικές υπηρεσίες μπορούν να παρέχονται από δύο μορφές επιχειρήσεων: τα αγροκτήματα, δηλαδή τους λειτουργικά ενοποιημένους χώρους αγροτικής κατοικίας και αγροτικής εκμετάλλευσης με αυτοτέλεια γηπέδου-οικοπέδου, και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, εφόσον συνοδεύονται από οργανωμένες επιχειρηματικά υπηρεσίες είτε εστίασης είτε υποδοχής και φιλοξενίας σε τουριστικά καταλύματα μέγιστης δυναμικότητας 40 κλινών.
Στις προτεινόμενες ρυθμίσεις περιλαμβάνονται η πιστοποίηση των αγροτουριστικών επιχειρήσεων με τη χορήγηση ειδικού σήματος αγροτουρισμού με σκοπό τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, ο ορισμός πλαισίου ελέγχου και εποπτείας των επιχειρήσεων αγροτουρισμού, καθώς και η θέσπιση φορολογικών και ασφαλιστικών ρυθμίσεων για τους επαγγελματίες αγρότες που αναπτύσσουν αγροτουριστική δραστηριότητα ως συμπληρωματική της αγροτικής απασχόλησης. Η νομοθετική πρόταση έχει τεθεί υπόψη του υπουργείου Τουρισμού, με το οποίο έχει προηγηθεί συνεργασία.
“Προτείνουμε ένα μοντέλο στο οποίο πόροι, δεξιότητες και δραστηριότητες συνδυάζονται με ένα δημιουργικό τρόπο, για να διαμορφώσουν ένα καινοτόμο προϊόν, που αξιοποιεί τα φυσικά πλεονεκτήματα του τόπου μας, την εμπειρία και τη γνώση αγροτικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων”, δήλωσε η κ. Γκερέκου.