Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Ένα βήμα πιο κοντά στο διαβήτη οι σταθερά υπέρβαροι

Ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μικρές μειώσεις του βάρους

Οι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι για πολλά χρόνια , έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με όσους “πήραν” πρόσφατα κάποια παραπανίσια κιλά. 

Ερευνητές από το Διαβητολογικό Κέντρο του Gentofte στη Δανία παρακολούθησαν 6.705 συμμετέχοντες για περισσότερα από 10 χρόνια . Όλοι οι εθελοντές ήταν υγιείς όταν η μελέτη ξεκίνησε, αλλά μετά από 10 χρόνια οι 645 είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2.

Εξετάζοντας τον Δείκτη Μάζας Σώματος των συμμετεχόντων, οι ερευνητές βρήκαν ότι η πλειονότητα των ατόμων που είχαν διαγνωστεί με διαβήτη, ήταν υπέρβαροι κατά την διάρκεια της μελέτης, έχοντας όμως ένα σταθερό βάρος όλα αυτά τα χρόνια. Μόνο 15 από τους συμμετέχοντες που ανέπτυξαν διαβήτη είχαν “πάρει” βάρος στα χρόνια που πέρασαν πριν τη διάγνωση και μόλις 26 ήταν παχύσαρκοι στο σύνολο του χρόνου που συμμετείχαν στη μελέτη.
Οι ερευνητές παραδέχονται ότι για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες σε διαφορετικές ομάδες πληθυσμού. Ωστόσο ,όπως αναφέρουν, η έρευνά αυτή, τους δίνει μια ένδειξη για το μπορούν να εντοπιστούν καλύτερα τα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί ο αριθμός των περιπτώσεων με διαβήτη θα μπορούσε να επικεντρωθεί στις μικρές μειώσεις του βάρους για το σύνολο του πληθυσμού και όχι σε μεγάλα προγράμματα απώλειας βάρους για λίγα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

news.gr