Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Διώξεις για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές των 12 εκατ. ευρώ

Ποινική δίωξη για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις (ξέπλυμα) κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια παρήγγειλε χθες να ασκηθεί ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης σε βάρος της υπαλλήλου του δήμου στην οποία βρέθηκε λογαριασμός-μαμούθ 12 εκατομμυρίων ευρώ, που αποτελούν σωρευτικές χρηματιστηριακές συναλλαγές μόλις δύο χρόνων.

Του Κώστα Καντούρη

Τα στοιχεία για τη συγκεκριμένη υπάλληλο, που αποκάλυψε η “Μ” τον περσινό Μάρτιο, βρέθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας για την υπεξαίρεση στα ταμεία του δήμου και σύμφωνα με το πόρισμα της επιθεωρήτριας Αναστασίας Τσεμπερά παρουσιάζονται αποκλίσεις στην περιουσιακή κατάστασή της, που ξεπερνούν τις 750.000 ευρώ.
Ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αργύρης Δημόπουλος μετά την εξέταση των δύο εκθέσεων που του παρέδωσε η οικονομική επιθεωρήτρια, η οποία έχει ερευνήσει το σύνολο των υποθέσεων του δήμου, παρήγγειλε στον αναπληρωτή του Λάμπρο Τσόγκα να ασκήσει σε βάρος της υπαλλήλου ποινική δίωξη και να παραπέμψει την υπόθεση στην ανάκριση. Η υπάλληλος με τα ανοίγματα στα περιουσιακά στοιχεία της ήταν ένα από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα της υπεξαίρεσης (είχε ασκηθεί δίωξη για απλή συνέργεια), όπως αυτά καταγράφηκαν στις πορισματικές αναφορές της επιθεωρήτριας, ωστόσο απηλλάγη από το συμβούλιο εφετών. Όμως η ίδια υπάλληλος είναι μεταξύ των υπαλλήλων που έχουν παραπεμφθεί σε δίκη για το άλλο οικονομικό σκάνδαλο του δήμου, αυτό της παγίας προκαταβολής.
Έγκυρες πηγές ανέφεραν πως στην έρευνα της επιθεωρήτριας, τα στοιχεία της οποίας έχει ο εισαγγελέας, αναφέρεται ότι στους τραπεζικούς λογαριασμούς της συγκεκριμένης υπαλλήλου υπάρχει απόκλιση ύψους 206.544 ευρώ για το χρονικό διάστημα 1999-2008, που συμπίπτει με την περίοδο της υπεξαίρεσης. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- ότι στο πόρισμα καταγράφεται πως αυτό το διάστημα οι μισθοί της υπαλλήλου από το δήμο ήταν ανέγγιχτοι!

ΕΠΑΙΖΕ ΣΤΟ Χ.Α., ΟΤΑΝ ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ!
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα του εισαγγελέα για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ, που είχαν βρεθεί στην υπάλληλο. Ειδικότερα στο πόρισμα Τσεμπερά τονίζεται πως το ποσό αυτό προκύπτει από σωρευτικές συναλλαγές που έγιναν στο Χρηματιστήριο στο διάστημα 2004-2005. Η κατηγορούμενη πλέον υπάλληλος επιβαρύνεται με ποσό 552.000 ευρώ, τα οποία φαίνεται ότι χρησιμοποίησε για αγορές μετοχών, χωρίς όμως να μπορεί να δικαιολογήσει την προέλευσή τους, σύμφωνα με τη δίωξη που ασκήθηκε.
Ωστόσο προξενεί εντύπωση ότι η υπάλληλος προβαίνει σε τέτοιες αγορές μετοχών στην περίοδο που το Χρηματιστήριο καταρρέει, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου με τις μετοχές-φούσκες. Από την ανάλυση των λογαριασμών φαίνεται πως κάνει αγοραπωλησίες με μεγάλα ποσά ακόμη και τρεις φορές την ημέρα. Ο ισχυρισμός της υπαλλήλου, όπως καταγράφηκε στο πόρισμα της επιθεωρήτριας, ήταν πως είχε κερδίσει στο λαχείο 40.000 ευρώ και ότι είχε προίκα 17 εκατομμυρίων δραχμών από τον πατέρα και τον παππού της.

ΠΩΣ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ
Ο εισαγγελέας διαφθοράς με τη δίωξη που άσκησε συνδέει την υπεξαίρεση με τις συγκεκριμένες οικονομικές αποκλίσεις της υπαλλήλου, παρότι η ίδια έχει απαλλαγεί για το σκάνδαλο. Το ζήτημα αυτό είχε προκαλέσει νομικό προβληματισμό, ειδικά μετά την απόφαση για την υπεξαίρεση στο δήμο, που καταμέριζε το ποσό των 17,9 εκατομμυρίων ευρώ στους τρεις κατηγορούμενους που καταδικάστηκαν σε ισόβια (Π. Σαξώνης, Μ. Λεμούσιας και Β. Παπαγεωργόπουλος).
Μάλιστα η επιθεωρήτρια, μετά την παραλαβή των σχετικών πινάκων από χρηματιστήριο και τράπεζες, όταν εντοπίστηκαν οι αποκλίσεις, απευθύνθηκε στον τότε οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη. Εισαγγελικές πηγές τόνιζαν με νόημα ότι το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος αφορά κυρίως πρόσωπα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν, για να χαθούν τα ίχνη του μαύρου χρήματος, και κατά δεύτερον τους φυσικούς αυτουργούς των βασικών πράξεων, όπως της υπεξαίρεσης.
Μετά την έρευνα στη συγκεκριμένη υπάλληλο απομένει η ολοκλήρωση ακόμη επτά πορισμάτων για νομιμοποίηση εσόδων που αφορούν υπαλλήλους του δήμου. Πληροφορίες αναφέρουν πως και σε αυτούς βρέθηκαν αποκλίσεις στους λογαριασμούς τους. Πρόκειται για υπαλλήλους του δήμου που ενεπλάκησαν στην υπεξαίρεση είτε ως κατηγορούμενοι που απηλλάγησαν στο στάδιο της προδικασίας είτε ως κατηγορούμενοι που αθωώθηκαν στη δίκη στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων.

H TΣΕΜΠΕΡΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
Η οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά (φωτ.), η οποία την περασμένη Πέμπτη ολοκλήρωσε την κατάθεσή της στο πενταμελές εφετείο κακουργημάτων και συγκέντρωσε τα πυρά κυρίως των συνηγόρων υπεράσπισης του τέως δημάρχου και του τέως γενικού γραμματέα, καλείται να ολοκληρώσει σειρά ερευνών που σχετίζονται με το δήμο.
Εκτός του ότι είναι πάλι η βασική μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη της παγίας προκαταβολής, που προσδιορίστηκε για τις αρχές Μαρτίου, όμως αναμένεται να αναβληθεί, είναι μάρτυρας και στις δίκες του τέως γενικού γραμματέα Μ. Λεμούσια για το ξέπλυμα και του πρώην διευθυντή της ταμειακής Γ. Γκαϊδατζή. Πριν από δύο μήνες κατέθεσε το πόρισμά της για τις ευθύνες των εφοριακών, για το οποίο ζητήθηκε συμπληρωματική προκαταρκτική εξέταση, ενώ στο προσεχές διάστημα αναμένεται να παραδώσει το πόρισμά της για τις ευθύνες των υπαλλήλων των ασφαλιστικών ταμείων. Η κυρία Τσεμπερά μετά τις σχετικές εισαγγελικές παραγγελίες θα διενεργήσει και την έρευνα για την αποδοχή προϊόντων εγκλήματος, που ζήτησε με την απόφασή του το τριμελές εφετείο κακουργημάτων στη δίκη της υπεξαίρεσης.