Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

ΗΠΑ: Φονικά «παγοδρόμια» οι δρόμοι - Τουλάχιστον 24 οι νεκροί

Παγωμένοι δρόμοι και χιόνι ύψους από 20 έως 40 εκατοστών αντίκρισαν οι Αμερικανοί στις Ανατολικές Πολιτείες της χώρας την Παρασκευή, που όπως φαίνεται ήταν η τελευταία μέρα σφοδρής χιονόπτωσης για το κύμα αυτό που σάρωσε τις ΗΠΑ.
Η χιονοθύελλα αναμένεται να μετακινηθεί προς τα δυτικά και να πλήξει κεντρικές πολιτείες, με μικρότερες πάντως ποσότητες χιονιού από τη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον.
Τουλάχιστον 24 είναι οι νεκροί της φονικής χιονοθύελλας που πλήττει τις ΗΠΑ από την Τετάρτη, οι περισσότεροι από τους οποίους έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα. 
Η ιστορία της εγκύου γυναίκας που παρασύρθηκε από εκχιονιστικό και σκοτώθηκε συγκλονίζει, καθώς οι γιατροί κατόρθωσαν να σώσουν με καισαρική το μωρό της, που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.
Δύο άνδρες έχασαν τη ζωή τους όταν κατέβηκαν να βοηθήσουν τον οδηγό ενός φορτηγού που είχε καλυφθεί από χιόνι στη Βόρεια Καρολίνα. 
Αυτοκίνητα παραδόθηκαν στις φλόγες, παγιδευμένα μέσα στα χιόνια, φέρνοντας στο νου εικόνες αποκάλυψης στους εκατοντάδες οδηγούς που βρέθηκαν παγιδευμένοι στους απέραντους παγωμένους δρόμους.
Από τα ξημερώματα της Παρασκευής (ανατολική ώρα ΗΠΑ) νέο κύμα κακοκαιρίας ξεκίνησε: χιόνι και βροχή στους ήδη παγωμένους δρόμους τους έκαναν ολισθηρούς σαν παγοδρόμια, με αποτέλεσμα τα τροχαία δυστύχηματα να είναι δεκάδες. 
Στην Πενσιλβάνια, περισσότερα από εκατό είναι τα οχήματα που ενεπλάκησαν σε μία φοβερή καραμπόλα στο οδικό δίκτυο της πολιτείας. 
Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον 6,5000 χιλιάδες πτήσεις ακυρώθηκαν στα αμερικανικά αεροδρόμια, καθώς μόνο την Παρασκευή ακυρώθηκαν 1.300 πτήσεις. Ο συνολικός αριθμός των ακυρωμένων πτήσεων από τον περασμένο Δεκέμβριο, που άρχισαν τα απανωτά κύματα χιονιού στις ΗΠΑ, φτάνει τις 75.000!
Τα σπίτια χωρίς ρεύμα είναι περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια σπίτια, καθώς οι ισχυροί άνεμοι και το χιόνι προκάλεσαν την πτώση καλωδίων σε πολλά σημεία. Υπολογίζεται πως θα χρειαστούν εβδομάδες προτού αποκατασταθούν πλήρως τα προβλήματα. 
Πολλά σχολεία παραμένουν κλειστά στο Κοννέκτικατ, το Μέιν, την Μασσαχουσσέτη, το Νιου Χαμσάιρ, την πολιτεία της Νέας Υόρκης, την Πενσιλβάνια, το Βερμόντ, τη Βιρτζίνια, αλλά και το Ρόουντ Άιλαντ.
Την ίδια ώρα, μια τάξη επαγγελματιών έχει ιδιαίτερα πληγεί από την τελευταία κακοκαιρία: πρόκειται για τους ανθοπώλες, που υπολόγιζαν σε αύξηση του τζίρου εν όψει Αγίου Βαλεντίνου, όμως λόγω του χιονιού, χιλιάδες παραδόσεις λουλουδιών ακυρώνονται! 
protothema.gr