Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

ΑΓΡΟΤΕΣ Συμβολικοί αποκλεισμοί δρόμων

Σε ολιγόωρους συμβολικούς αποκλεισμούς των δρόμων θα προχωρούν το Σαββατοκύριακο οι αγρότες, ενώ οργανώνουν πανελλαδικό συλλαλητήριο την ερχόμενη Τετάρτη στην Αθήνα ως απάντηση στην προχθεσινή άρνηση του υπουργού Οικονομικών να κάνει δεκτές τις προτάσεις των αγροτοσυνδικαλιστικών παρατάξεων.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας Λάρισας σε γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα αποφάσισαν να καταθέσουν πρόταση για συλλαλητήριο στην πρωτεύουσα στους εκπροσώπους όλων των μπλόκων της Ελλάδας, τους οποίους καλούν σε σύσκεψη σήμερα, στις 2 μ.μ., για να συντονίσουν τη συνέχιση του αγώνα τους. Επιπλέον καλούν τους πολίτες να παραβρεθούν στο νέο παλλαϊκό συλλαλητήριο -το τρίτο κατά σειρά- που θα γίνει αύριο, στις 12 το μεσημέρι, στον κόμβο της Νίκαιας. Στη Θεσσαλία μεγάλα μπλόκα υπάρχουν και στον κόμβο Αλμυρού και στο Αερινό Μαγνησίας.
Στον κόμβο Κερδυλλίων Σερρών, παραπλεύρως της Εγνατίας οδού, στήθηκε χθες ένα νέο μπλόκο με 70 τρακτέρ από αγρότες που μετακινήθηκαν από χωριά του νομού Σερρών, δηλώνοντας αποφασισμένοι να κλείσουν σήμερα τον αυτοκινητόδρομο.
Συλλαλητήρια στο κέντρο των πόλεών τους θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα το μεσημέρι αγρότες της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, όπου την ίδια ημέρα δεν θα λειτουργήσουν οι υπηρεσίες. Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια σύσκεψης του περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Άρη Γιαννακίδη με αντιπροσωπεία αγροτών και αφορά όλες τις υπηρεσίες της περιφέρειας στις πρωτεύουσες των νομών Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας, Καβάλας. Ενόψει των συλλαλητηρίων η Συντονιστική Επιτροπή των αγροτών καλεί όλους τους δήμους και τους θεσμικούς φορείς (σωματεία εργαζομένων, Εμπορικούς Συλλόγους, Επιμελητήρια) να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις, κλείνοντας και τα δημοτικά καταστήματα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Στη Θεσσαλονίκη παραμένει το μεγάλο μπλόκο στα “Πράσινα Φανάρια”, στον κόμβο της λεωφόρου Γεωργικής σχολής με την επαρχιακή οδό προς Θέρμη, όπου είναι παρατεταγμένα 74 τρακτέρ, που μετακινήθηκαν από την Επανομή, τον Τρίλοφο, τη Ραιδεστό και τα Νέα Πλάγια. Στα Μάλγαρα υπάρχει μπλόκο με 70 τρακτέρ, στον κόμβο Σφαγείων Βασιλικών παραμένουν παρατεταγμένα παραπλεύρως του δρόμου 20 τρακτέρ, ενώ μπλόκο υπάρχει στο νομό και στο Λουδία (δέκα τρακτέρ).
Στην Πέλλα παραμένουν τα μπλόκα στο Μαυροβούνι, στο Γυψοχώρι, στο Μελίσσι, στο Πλεύρωμα και στην Αριδαία. Αμετακίνητα είναι τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών του νομού Σερρών. Οι αγρότες της Καβάλας έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ στον κόμβο της Χρυσούπολης στην παλαιά εθνική οδό Καβάλας-Ξάνθης και στον κόμβο Αμυγδαλεώνα. Στη Βόρεια Ελλάδα το μεγαλύτερο μπλόκο διατηρείται στην Κουλούρα Ημαθίας με 380 τρακτέρ, ενώ στο νομό Ημαθίας υπάρχουν μπλόκα στην Αλεξάνδρεια, στη δυτική και την ανατολική είσοδο και στο δρόμο Βέροιας-Σκύδρας στη διασταύρωση Κοπανού Ναούσης. Στο νομό Χαλκιδικής τρακτέρ έχουν σταθμεύσει στις πλατείες των χωριών και μεγάλο μπλόκο υπάρχει στα Νέα Μουδανιά, ενώ μπλόκο έχει στηθεί και στο Κιλκίς. Στη Δυτική Μακεδονία τα τρακτέρ είναι παρατεταγμένα στη γέφυρα των Σερβίων, στο Φιλώτα και στο Αμύνταιο. Στον Έβρο μπλόκα υπάρχουν στην Ορεστιάδα, στον κόμβο της Κορνοφωλιάς, στις Φέρρες, στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης. Τρακτέρ έχουν σταθμεύσει στην είσοδο της Κομοτηνής.
Μπλόκα υπάρχουν στην Ερμίτσα Αιτωλοαρκανανίας, στην εθνική Λαμίας-Καρπενησίου, στο ύψος της Μακρακώμης, στη θέση Δρούγος Δομοκού και στον κόμβο της Ανθήλης Ορχομενού. Μπλόκα έχουν στηθεί και στην Πελοπόννησο, στα διόδια του Ρίου, στην Κάτω Αχαΐα, στο Ανυφί Αργολίδας, στα Βούρβουρα Τρίπολης, στο δρόμο Τρίπολης-Σπάρτης, στο Σουληνάρι δήμου Πύλου, στους Γαργαλιάνους και στο Πεταλίδι, στον κόμβο Αγίου Γεωργίου της εθνικής Πύργου-Πατρών, στον κόμβο Μαραθιάς. Τρακτέρ έχουν παραταχθεί και στην περιοχή Φανάρι (Καναλάκι) Πρέβεζας, στο Λούρο Πρέβεζας και σε δύο εισόδους της Ηγουμενίτσας, καθώς και στην Κρήτη.
Η ανεξάρτητη παράταξη της “Πρωτοβουλίας για την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος” ζήτησε από τον Γιάννη Στουρνάρα να αποσυρθεί το φορολογικό και να αρχίσει διαβούλευση από μηδενική βάση για όλο το μοντέλο της πρωτογενούς παραγωγής. Επίσης πρότεινε να δοθούν στους παραγωγούς δάνεια με χαμηλό επιτόκιο. Η “Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων”, προσκείμενη στην Παναγροτική Συσπείρωση (ΚΚΕ), ζήτησε εκτός των άλλων η καθιέρωση των λογιστικών βιβλίων να ισχύει για αγρότες με ετήσιο τζίρο 40.000 ευρώ και αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, θεσμοθέτηση αφορολόγητου πετρελαίου, κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα και επιδότηση των ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους αγρότες. Απόσυρση του φορολογικού και διάλογο εκ του μηδενός ζήτησαν και οι εκπρόσωποι των ανεξάρτητων μπλόκων αγροτών και κτηνοτρόφων Πελοποννήσου. Ο υπουργός φάνηκε διατεθειμένος να συζητήσει γενικότερα ζητήματα του αγροτικού τομέα, αλλά απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο απόσυρσης του φορολογικού.
Αντέτεινε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους αγρότες και τους κάλεσε να μετάσχουν στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, όπου, όπως είπε, ο γεωργικός τομέας θα έχει σημαντική συμμετοχή. Υπενθυμίζεται ότι οι ρυθμίσεις προβλέπουν ότι οι αγρότες των οποίων το εισόδημα ξεπερνά τις 15.000 ευρώ θα υποχρεούνται να τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων. Όλοι θα έχουν υποχρέωση μιας ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ, που θα κατατίθεται στο τέλος του έτους, ενώ η υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων όσον αφορά τα έξοδα γίνεται ετήσια. Απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ ως φυσικά πρόσωπα όσοι διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσω τρίτων, ομάδων, συνεταιρισμών και εμπόρων. Οι ομάδες και συνεταιρισμοί που εκκαθαρίζουν τις πωλήσεις των αγροτών πραγματοποιούν την εκκαθάριση μία φορά το χρόνο. Όσοι εντάσσονται στο νέο καθεστώς φέτος θα έχουν προκαταβολή φόρου εισοδήματος (με τη δήλωση που θα υποβληθεί το 2015) 27,5% αντί 55%.

Απλοποίηση αδειοδότησης φυτοφαρμάκων
Απλοποιείται η διαδικασία αδειοδότησης φυτοφαρμάκων για χρήσεις ήσσονος σημασίας σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμου Χαρακόπουλου.
Ειδικότερα θεσπίζεται: α) εθνικός κατάλογος καλλιεργειών και ασθενειών για χρήσεις ήσσονος σημασίας, β) απλουστευμένη διαδικασία για τη χορήγηση άδειας διάθεσης στην αγορά σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα για τις χρήσεις αυτές. Η απόφαση αφορά καλλιέργειες όπως το ακτινίδιο, το φιστίκι Αιγίνης, ο κρόκος Κοζάνης και η μαστίχα Χίου, για τις οποίες οι καλλιεργητές δεν έχουν αποτελεσματικά μέσα φυτοπροστασίας.
“Η θέσπιση του εθνικού καταλόγου καλλιεργειών για τις χρήσεις ήσσονος σημασίας δίνει λύση μεταξύ άλλων στο χρόνιο και δυσεπίλυτο πρόβλημα της έλλειψης μέσων φυτοπροστασίας σε μικρές αλλά σημαντικές καλλιέργειες. Το ΥπΑΑΤ, ανταποκρινόμενο στα σχετικά αιτήματα των παραγωγών, θέτει το πλαίσιο για την ασφαλή διάθεση και χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων με γνώμονα πάντα την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος”, δήλωσε ο κ. Χαρακόπουλος.