Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΦΠΑ Διώκεται εφοριακός για ξέπλυμα

Εφοριακός, που διετέλεσε συνδικαλιστής, διώκεται για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, καθώς στους λογαριασμούς του βρέθηκε ποσό 250.000 ευρώ, που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.

Του Κώστα Καντούρη
Ο υπάλληλος υπηρετούσε σε εφορία της Θεσσαλονίκης από την οποία δόθηκαν παράνομες επιστροφές ΦΠΑ ύψους 1,5 εκατομμυρίων ευρώ και μάλιστα ένας εκ των αποδεκτών των ποσών αυτών έχει καταδικαστεί σε ισόβια.
Ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αργύρης Δημόπουλος παρήγγειλε χθες στον βοηθό εισαγγελέα διαφθοράς Λάμπρο Τσόγκα να ασκήσει ποινική δίωξη για νομιμοποίηση εσόδων κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια σε βάρος του εφοριακού, αλλά και να διενεργηθεί έρευνα για τους λογαριασμούς δύο συγγενών του, οι οποίοι περιλαμβάνουν μεγάλα χρηματικά ποσά. Η έρευνα για τα περιουσιακά του στοιχεία ξεκίνησε ύστερα από την αποκάλυψη της εμπλοκής του στο σκάνδαλο των παράνομων επιστροφών ΦΠΑ με τις επιχειρήσεις-μαϊμού, οι οποίες παρουσίαζαν εικονικές εξαγωγές στη δεκαετία του 1990. Ήδη για μία υπόθεση παράνομων επιστροφών έχει ασκηθεί δίωξη σε βάρος του ίδιου και άλλων τεσσάρων συναδέλφων του για απιστία σε βάρος του δημοσίου και η υπόθεση βρίσκεται στην ανάκριση.
Ο εφοριακός υπηρετούσε ως επόπτης συγκεκριμένων υπηρεσιών στη Δ’ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης και το άνοιγμα των λογαριασμών που έγινε αποκάλυψε ότι είχε καταθέσεις ύψους 250.000 ευρώ, οι οποίες δεν μπορούν να δικαιολογηθούν ούτε από τα οικογενειακά του εισοδήματα ούτε από την υπόλοιπη περιουσία που έχει. Αυτό αναφέρει το πόρισμα των οικονομικών επιθεωρητών, οι οποίοι διενήργησαν την προκαταρκτική εξέταση και το διαβίβασαν στον εισαγγελέα διαφθοράς, αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς ότι τα χρήματα προέρχονται από τα ποσά των παράνομων επιστροφών.

Μάρτυρας… κατηγορίας
Εντύπωση είχε προκαλέσει πως ο εφοριακός είχε καταθέσει τον περασμένο Ιούνιο ως μάρτυρας κατηγορίας σε υπόθεση παράνομων επιστροφών με κατηγορούμενο 73χρονο ιδιοκτήτη εταιρείας, ο οποίος είχε λάβει τέτοια επιστροφή της τάξης των 500.000 ευρώ. Με την απόφαση του δικαστηρίου είχε επιβληθεί ισόβια κάθειρξη στον ηλικιωμένο και κάθειρξη 18 ετών στη σύζυγό του, η οποία οδηγήθηκε και αυτή στις φυλακές.
Στην απολογία του ,ο ιδιοκτήτης της εταιρείας είχε επιτεθεί στον συγκεκριμένο εφοριακό, καθώς προηγουμένως είχε υποστηρίξει ότι από το συνολικό ποσό “οι υπάλληλοι έπαιρναν μερίδιο 30%”. Όταν άκουγε τον εφοριακό να καταθέτει σε βάρος του, του απάντησε με ιδιαίτερα προσβλητικούς χαρακτηρισμούς που παραπέμπουν σε διανομές μίζας από τα χρήματα των παράνομων επιστροφών.

Ακόμη δικάζονται
Υποθέσεις παράνομων επιστροφών ΦΠΑ που είχαν συγκλονίσει το πανελλήνιο από τις αρχές του 2000, όταν εντοπίστηκε η πρώτη επιχείρηση που παρανομούσε, εξακολουθούν να δικάζονται στα κακουργιοδικεία της Θεσσαλονίκης. Βασικός κατηγορούμενος για το σκάνδαλο των επιστροφών είναι ο χαρακτηριζόμενος ως “λογιστής του ΦΠΑ” Νίκος Κασσιμάτης, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε πολυετή κάθειρξη.
Όπως είχε αποκαλυφτεί, δεκάδες εταιρείες είχαν στηθεί με μοναδικό στόχο να παρουσιάζουν εικονικές εξαγωγές και χωρίς να γίνεται κανένας απολύτως έλεγχος από τους εφοριακούς δίδονταν πακτωλοί εκατομμυρίων δραχμών ως επιστροφές για προϊόντα που δεν εξήχθησαν ποτέ. Το δημόσιο ζημιώθηκε με εκατομμύρια ευρώ και είναι ενδεικτικό πως λόγω των δεκάδων διάσπαρτων υποθέσεων δεν έχει υπολογιστεί ούτε η ζημία. Για τις υποθέσεις του ΦΠΑ έχουν οδηγηθεί στις φυλακές περισσότεροι από δέκα εφοριακοί και αρκετά περισσότεροι ιδιώτες, οι οποίοι είχαν συστήσει τις εταιρείες-μαϊμού.