Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Με κόμμα στις ευρωεκλογές οι κτηνοτρόφοι Θεσσαλίας

Στις ευρωεκλογές κατέρχονται οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας με δικό τους ψηφοδέλτιο, όπως ανακοίνωσαν στο πλαίσιο γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε χθες στον Τίρναβο.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Οι κτηνοτρόφοι είχαν κάνει γνωστή την πρόθεσή τους από τον περασμένο Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη, αλλά πλέον εξέδωσαν επίσημη ανακοίνωση. Η κίνηση αυτή, ωστόσο, αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη από την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), όπως δήλωσε στη “Μ” ο πρόεδρός της Δημήτρης Καμπούρης.
Η πρωτοβουλία για κάθοδο στις ευρωεκλογές, επισημαίνουν θεσσαλοί κτηνοτρόφοι, γίνεται με στόχο την προάσπιση των συμφερόντων τους καθώς παρότι όλες οι κτηνοτροφικές οργανώσεις της χώρας έχουν αποταθεί προς όλους τους αρμόδιους για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν φέρει τον κλάδο σε τραγική κατάσταση, λύσεις δεν δόθηκαν. “Έφτασε η ώρα να παλέψουμε και εμείς οι άνθρωποι της παραγωγής πολιτικά, εφόσον δεν έχουμε καμία άλλη επιλογή για το μέλλον μας. Δεν θα αφήσουμε πια να αποφασίζουν άλλοι για τη μοίρα μας και την πορεία μας. Προσκαλούμε στο πλευρό μας όλους τους Έλληνες πολίτες που εκτιμούν τον αγώνα μας και μοιράζονται μαζί μας αυτό το άδικο καθεστώς της γραφειοκρατίας, της αβάσταχτης φορολογίας, της ανύπαρκτης υγείας και παιδείας, της μείωσης των εισοδημάτων, της τιμωρίας των ενεργών και παραγωγικών ανθρώπων, και του ξεπουλήματος της αξιοπρέπειας της Ελλάδας και των ελλήνων πολιτών…”, τονίζεται στην ανακοίνωση.
“Πρόκειται για τοπική πρωτοβουλία και όχι απόφαση του πανελληνίου οργάνου, η οποία φυσικά εκφράζει την οργή και την αγανάκτηση των κτηνοτρόφων για τη μη επίλυση χρόνιων προβλημάτων”, διευκρινίζει στη “Μ” ο πρόεδρος της ΠΕΚ Δημήτρης Καμπούρης και επισημαίνει ότι “χωρίς να θέλω να καταδικάσω την πρωτοβουλία, εκφράζω τις επιφυλάξεις μου. Θεωρώ ότι είναι πράξη απελπισίας. Εκείνο που προέχει δεν είναι η δημιουργία ακόμη ενός κόμματος, η καλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση των κτηνοτρόφων και η δυναμικότερη διεκδίκηση για την επίλυση των προβλημάτων. Σε αυτό στοχεύουμε”.
Οι κτηνοτρόφοι, σύμφωνα με τον κ. Καμπούρη, συμμετέχουν στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις των αγροτών, “αντιδρούμε στα φορολογικά μέτρα και θέλουμε να μην εφαρμοστεί το νέο καθεστώς φορολόγησης, που θα είναι επιζήμιο για τον κλάδο”. Οι κινητοποιήσεις των αγροτών συνεχίστηκαν χθες με παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από τις εφορίες, σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, που οργάνωσε η Παναγροτική Συσπείρωση (ΚΚΕ). Οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΥ θα κάνουν συσκέψεις το Σαββατοκύριακο για να σχεδιάσουν την περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεων. Είναι βέβαιο ότι θα κατέλθουν διαμαρτυρόμενοι στη Θεσσαλονίκη την 1η Φεβρουαρίου, που θα διεξάγεται η 25η Agrotica.
Οι αγρότες της “Πρωτοβουλίας” (ανεξάρτητη κίνηση), από την άλλη, ετοίμασαν υπόμνημα, το οποίο θα στείλουν στον πρωθυπουργό, τους υπουργούς, τους αρχηγούς των κομμάτων και τους βουλευτές. Προτείνουν η φορολόγηση να γίνεται με βάση τα στρέμματα, από το πρώτο ευρώ ή αλλιώς να συζητηθεί το φορολογικό από μηδενική βάση. Θα περιμένουν απάντηση μέχρι την επόμενη Τετάρτη και σε περίπτωση που δεν υπάρξει εξέλιξη στο ζήτημα, θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, κατά πάσα πιθανότητα και αυτοί κατά το χρόνο διεξαγωγής της Agrotica.