Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

ΟΑΣΘ Απειλεί με νέο χειρόφρενο

Με χειρόφρενο από τις αρχές Φεβρουαρίου απειλεί, εκ νέου, ο ΟΑΣΘ, σε περίπτωση που δεν του καταβληθούν τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 166 που οφείλει το κράτος στον οργανισμό.
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Χρήστος Στεφανίδης απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό μεταφορών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ζητώντας τα οφειλόμενα, τονίζοντας ότι σε περίπτωση που δεν δοθούν τα χρήματα έως τις αρχές Φεβρουαρίου, ο οργανισμός δεν θα μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του και θα είναι αδύνατον να εξυπηρετήσει το επιβατικό κοινό της πόλης. Η επιστολή κοινοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, στον δήμο Θεσσαλονίκης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης πρότεινε να πραγματοποιηθεί σύντομα μία ημερίδα για το ζήτημα του ΟΑΣΘ όπου θα παρουσιαστεί αναλυτικά η κατάσταση και υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία με τους άλλους δήμους, προκειμένου να δοθεί μια λύση.
Το ζήτημα των οφειλών προς τον ΟΑΣΘ έχει ανακύψει τα τελευταία χρόνια από την άρνηση του αρμόδιου υπουργείου να εγκρίνει τον προϋπολογισμό του φορέα αστικών συγκοινωνιών. Το δημόσιο οφείλει στον ΟΑΣΘ 166 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 50 εκατ. είναι εκκαθάριση του 2010 και του 2011 που επιδικάστηκαν, αλλά το υπουργείο Οικονομικών θα πάει στο εφετείο, 30 εκατ. από το 2012 που αποδέχεται ως οφειλή το δημόσιο και επιπλέον 86 εκατ. ευρώ που αφορούν στην εκκαθάριση του 2013 και επαναπροσδιορισμό της σύμβασης του 2013. Οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ είχαν προχωρήσει στις 6 Δεκέμβρη 2013 σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας δεδουλευμένα δύο μηνών (Οκτωβρίου - Νοεμβρίου), η οποία διήρκεσε από το πρωί μέχρι το μεσημέρι, καθώς το δημόσιο κατέβαλε ένα μέρος των οφειλομένων στον οργανισμό και πληρώθηκαν.
Φ. Κ.