Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Βλαστοκύτταρα: Απλά στη δημιουργία, σημαντικά στη θεραπεία καρκίνων

Το ανθρώπινο σώμα είναι φτιαγμένο από κύτταρα με συγκεκριμένο ρόλο

Τα βλαστοκύτταρα μπορούν δημιουργηθούν απλά με τη βύθιση των κυττάρων του αίματος σε οξύ, σύμφωνα με μία ιαπωνική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.
Το ανθρώπινο σώμα είναι φτιαγμένο από κύτταρα με συγκεκριμένο ρόλο – όπως τα νευρικά κύτταρα , τα ηπατικά κύτταρα , τα κύτταρα των μυών κλπ- στα οποία ο ρόλος τους είναι σταθερός. Ωστόσο , τα βλαστικά κύτταρα μπορεί να μετατραπούν σε οποιοδήποτε κύτταρο , και έχουν γίνει ένα σημαντικό πεδίο έρευνας στην ιατρική για τη δυνατότητά τους να αναγεννούν το σώμα. Τα βλαστικά κύτταρα έχουν ήδη δοκιμαστεί για την θεραπεία παθήσεων του ματιού , της καρδιάς και του εγκέφαλου.

Ερευνητές από το Κέντρο Εξελικτικής Βιολογίας Ρίκεν στην Ιαπωνία, κατέδειξαν ότι η βύθιση των κυττάρων του αίματος σε οξύ , προκαλεί τη μετατροπή τους σε βλαστικά κύτταρα. Ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Χαρούκο Ομποκάτα , είπε ότι έμεινε « πολύ έκπληκτος » όταν τα κύτταρα ανταποκρίθηκαν στο περιβάλλον τους με αυτόν τον τρόπο και πρόσθεσε "Είναι συναρπαστικό αν σκεφτούμε τις νέες δυνατότητες που μας προσφέρουν αυτά τα ευρήματα , όχι μόνο στην αναγεννητική ιατρική , αλλά και στην θεραπεία του καρκίνου".

Η σημαντική αυτή ανακάλυψη επιτεύχθηκε σε δοκιμές στα κύτταρα του αίματος ποντικιών , αλλά η έρευνα πραγματοποιείται τώρα για να επιτύχει τα ίδια αποτελέσματα με το ανθρώπινο αίμα . Ο Κρις Μέισον , καθηγητής αναγεννητικής ιατρικής στο University College του Λονδίνου , είπε ότι αν λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός και σε ανθρώπους , στη συνέχεια, « η εποχή της εξατομικευμένης ιατρικής θα είναι προ των πυλών».

news.gr