Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

ΚΙΝΟΑ Ο μαγικός σπόρος που προτιμά η ΝΑΣΑ

Το φυτό κινόα δεν είναι αληθινός σπόρος δημητριακών, χαρακτηρίζεται ως «ψευδοδημητριακό» και θεωρείται το πιο θρεπτικό είδος σπόρου στον κόσμο.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ θεωρεί ότι είναι τόσο θρεπτικό, που μπορεί να αντικαταστήσει μέχρι και το μητρικό γάλα. Η κινόα παρέχει 10 απαραίτητα αμινοξέα, είναι γεμάτη μεταλλικά ιχνοστοιχεία και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Η περιεκτικότητα του σπόρου της κινόα σε πρωτεΐνη κυμαίνεται από 8% έως 22%, ποσοστό που είναι μεγαλύτερο σε μέσο όρο από τα κοινά δημητριακά. Είναι ασυνήθιστα πλούσια σε λυσίνη (5 φορές περισσότερο απ’ το σιτάρι), η λυσίνη έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες όπως την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, την ικανότητα της μάθησης και της μνήμης, τη μεταφορά ασβεστίου και μαζί με τη βιταμίνη C καθυστερεί ή ακόμα και προλαβαίνει τη μετάσταση καρκίνου. Ειδικότερα, η κινόα είναι το μόνο φυτικό τρόφιμο που περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, ιχνοστοιχεία, καλά λιπίδια, βιταμίνες, ψευδάργυρο, σίδηρο και δεν έχει γλουτένη. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιο εύπεπτη από το σιτάρι, το καλαμπόκι ή τη σίκαλη. Χρησιμοποιείται σαν το ρύζι και το κουσκούς. Μπορεί να βρεθεί επίσης σε μορφές όπως: νιφάδες δημητριακών, αλεύρι καθώς και μπάρες δημητριακών. Η Ακαδημία Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών το χαρακτήρισε το καλύτερο τρόφιμο φυτικής προέλευσης για την ανθρώπινη διατροφή και επιλέχθηκε από τη NASA για να πλαισιώσει τη διατροφή των αστροναυτών σε διαστημικές πτήσεις μεγάλης διάρκειας, λόγω της εξαιρετικής θρεπτικής του αξίας. Χάρη στις θρεπτικές του ιδιότητες, συνιστάται ιδιαίτερα στις παρακάτω περιπτώσεις:
1.Για χορτοφάγους, οι οποίοι αντικαθιστούν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος με κινόα, χωρίς καμία επίπτωση στον οργανισμό τους.
2. Άτομα αλλεργικά στο αγελαδινό γάλα και ασθενείς με κοιλιοκάκη (άνθρωποι που δεν μπορούν να καταναλώσουν τρόφιμα με γλουτένη, δηλαδή τρόφιμα με κριθάρι, βρώμη, σιτάρι και σίκαλη).
3. Ηλικιωμένους, καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
4. Αθλητές, ειδικά πριν και μετά την προπόνηση.

"Μ"