Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής και στα σούπερ μάρκετ

Την κατηγορηματική αντίδρασή του στην πώληση συμπληρωμάτων διατροφής και βιταμινών και από τα σούπερ μάρκετ εκφράζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).

Παράλληλα ζητεί από τους αρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης και Υγείας Κ. Χατζηδάκη και Α. Γεωργιάδη να επανεξετάσουν το θέμα και να προχωρήσουν στην έκδοση διορθωτικής συμπληρωματικής υπουργικής απόφασης.
Ο ΠΦΣ αναρωτιέται με ποια λογική τα καταστήματα που πωλούν τυποποιημένα τρόφιμα δύνανται και δικαιούνται να διαθέτουν προϊόντα που άμεσα ή έμμεσα επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία.
«Αντιλαμβανόμαστε ότι η εν λόγω υπουργική απόφαση αποτελεί προϊόν συμφωνίας και διαπραγμάτευσης με την τρόικα, με τη λογική της οποίας διαφωνήσαμε δημοσίως στη διάρκεια των συνεδριάσεων του τεχνικού συμβουλίου του υπουργείου Υγείας. Γνωρίζουμε το δεσμευτικό πλαίσιο που καθορίζει η κοινοτική οδηγία 2002/46/ΕΚ της 10ης Ιουνίου 2002. Αναμέναμε όμως από τον υπουργό Υγείας να προσδιορίσει και δεσμευτικές δικλείδες ασφαλείας για την προστασία της δημόσιας υγείας», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο ΠΦΣ και προσθέτει: «Με τον όρο συμπληρώματα διατροφής θα επιδιωχθεί η διακίνηση προϊόντων με σύνθεση που θα έχει επιβλαβείς επιδράσεις στην υγεία των πολιτών και κυρίως κατά την παράλληλη λήψη φαρμάκων από ανθρώπους που λαμβάνουν φαρμακευτικές θεραπείες. Έγκαιρα ζητήσαμε η κυβερνητική δέσμευση απέναντι στην τρόικα και η υλοποίηση της κοινοτικής οδηγίας να θεσμοθετηθούν σε βάση επιστημονικών κριτηρίων, που θα καθοριστούν από το υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΦ και τον ΠΦΣ. Η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση, που εκδόθηκε εν αγνοία μας, χρήζει άμεσης διόρθωσης, εάν δεν θέλουμε να βρεθούμε ενώπιον φαινομένων όπως αυτών που ζήσαμε στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων».
Πάντως ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος κατηγόρησε τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο ότι απέκρυψε τη συγκεκριμένη πληροφορία, δεδομένου ότι το ΦΕΚ εκδόθηκε στις 11 Νοεμβρίου, για να έχει οφέλη στις επικείμενες εκλογές.

ΤΙ ΘΑ ΠΩΛΕΙΤΑΙ
Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση στα σούπερ μάρκετ θα πωλούνται συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες. Τα διατροφικά αυτά προϊόντα είναι αρμοδιότητας ΕΟΦ και πρέπει να είναι τοποθετημένα σε ειδικό ράφι, όπου θα αναγράφεται ευκρινώς «συμπληρώματα διατροφής».
Πρόκειται για προϊόντα που προορίζονται για τη συμπλήρωση της συνήθους δίαιτας και τα οποία αποτελούν συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών συστατικών ή άλλων ουσιών με θρεπτικές ή φυσιολογικές επιδράσεις (πχ. βρώσιμα εκχυλίσματα φυτών και άλλα συστατικά φυσικής προέλευσης με θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμινούχα, μέταλλα, αμινοξέα, πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικές ουσίες κ.λπ.).
Οι συσκευασίες θα μπορούν να περιλαμβάνουν κάψουλες, παστίλιες, δισκία, χάπια και άλλες παρόμοιες μορφές, καθώς και φακελάκια σκόνης, φύσιγγες υγρού προϊόντος, φιαλίδια με σταγονόμετρο και άλλες παρόμοιες μορφές υγρών και κόνεων.
Επιπλέον προβλέπεται και η πώληση συμπληρωμάτων διατροφής μέσω ιστοσελίδων μόνον από φαρμακεία και σούπερ μάρκετ. Όπως αναφέρει η υπουργική απόφαση, «η πώληση εξ αποστάσεως συμπληρωμάτων διατροφής επιτρέπεται μόνον από τις παραπάνω πηγές και εφόσον πληρούνται οι ειδικοί όροι της νομοθεσίας για πωλήσεις εξ αποστάσεως».

"Μ"