Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

EΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ Απαλλαγή των κατηγορουμένων για την υπόθεση των εμφυτευμάτων

Επτά χρόνια μετά την έναρξη της μεγαλύτερη έρευνας που έγινε ποτέ για προμήθειες-μαμούθ από τρία νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ο εισαγγελέας εφετών ζήτησε χθες την απαλλαγή και των 87 κατηγορουμένων.

Του Κώστα Καντούρη

Το συμβούλιο εφετών καλείται να αποφασίσει για την υπόθεση των προμηθειών καρδιακών εμφυτευμάτων από τις καρδιολογικές κλινικές των νοσοκομείων “ΑΧΕΠΑ”, “Παπανικολάου” και “Παπαγεωργίου”, με τη ζημία να έχει υπολογιστεί αρχικά σε 7 εκατομμύρια ευρώ.
Η έρευνα για τις προμήθειες των συγκεκριμένων υλικών, από τα οποία τα περισσότερα ήταν στεντ και μπαλονάκια, άρχισε το 2006 από το τότε σώμα ελεγκτών υγείας. Τα πέντε πορίσματα που διαβιβάστηκαν στην εισαγγελία Θεσσαλονίκης ανέφεραν πως στις συγκεκριμένες κλινικές οι σχετικοί διαγωνισμοί ήταν μεθοδευμένοι, προκειμένου να κατοχυρώνονται σε συγκεκριμένες εταιρείες, παρότι οι τιμές των υλικών υπερέβαιναν κατά πολύ αυτές που επικρατούσαν στη διεθνή αγορά για τα ίδια υλικά.
Το 2008 η εισαγγελία άσκησε ποινικές διώξεις σε βάρος 87 μελών επιτροπών που αξιολογούσαν και ενέκριναν τις προμήθειες στα συγκεκριμένα νοσοκομεία, ωστόσο από την ανακριτική έρευνα απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε δώδεκα γιατρούς για τα αδικήματα της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης και της απάτης σε βάρος του δημοσίου με την επιβαρυντική διάταξη περί καταχραστών.
Οι κατηγορούμενοι γιατροί, καθώς στους υπόλοιπους κατηγορούμενους δόθηκαν τυπικές κλήσεις και ουσιαστικά απηλλάγησαν, ισχυρίστηκαν ότι δεν μπορεί να είχαν σχέση με το οικονομικό τμήμα των προμηθειών και πως αυτοί εξέταζαν μόνον τα αυστηρά κριτήρια των προδιαγραφών. Ακόμη πληροφορίες αναφέρουν πως αντέκρουσαν τα πορίσματα των ελεγκτών, υποστηρίζοντας πως εκ της ιδιότητάς τους δεν είχαν τη δυνατότητα να ελέγξουν ακριβώς τις ιατρικές προδιαγραφές κάθε υλικού. Επίσης είπαν πως η ζημία υπολογίστηκε με βάση τη διαφορά των τιμών των φθηνότερων υλικών που κυκλοφορούσαν την τετραετία 2000-2004 στην αγορά από αυτά που προμηθεύτηκαν τα τρία νοσοκομεία, χωρίς να γίνει κανένας έλεγχος εάν οι προδιαγραφές στα φθηνά υλικά ήταν αυτές που απαιτούνταν για τις καρδιολογικές επεμβάσεις. Υπογράμμισαν μάλιστα πως τα φθηνότερα υλικά που παρουσιάζονται στα πορίσματα είναι ιδιαίτερα επισφαλή για τέτοιες επεμβάσεις.
Πάντως στο πλαίσιο της έρευνας το ΣΔΟΕ άνοιξε λογαριασμούς εμπλεκομένων και βρήκε εμβάσματα εταιρειών που αφορούσαν συγκεκριμένους γιατρούς, οι οποίοι χειρουργούσαν στις κλινικές των τριών νοσοκομείων.

“ΔΕΝ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ”
Ο αντιεισαγγελέας εφετών Χαράλαμπος Παπαγεωργίου, ο οποίος ανέλαβε την υποβολή της πρότασης προς το συμβούλιο εφετών, κατέληξε ότι δεν πρέπει να παραπεμφθεί κανείς εκ των κατηγορουμένων. Σύμφωνα με πληροφορίες θεώρησε επαρκείς τις εξηγήσεις των βασικών κατηγορουμένων γιατρών ότι ο υπολογισμός του αριθμού των υλικών έγινε λανθασμένα σε σύγκριση με τον αριθμό των ασθενών, καθώς, όπως είπαν, σε μία εγχείρηση μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν περισσότερα από ένα υλικά (π.χ. τρία στεντ).
Από την άλλη κρίνοντας τα εμβάσματα των εταιρειών που βρέθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς γιατρών ανέφερε στην απαλλακτική πρότασή του πως τα ποσά είναι μικρά, για να δικαιολογήσουν ξέπλυμα βρόμικου χρήματος (επιπέδου 1.000 - 2.000 ευρώ), ενώ υπογραμμίζει ότι οι γιατροί στους οποίους βρέθηκαν τα εμβάσματα δεν ήταν μέλη των επιτροπών που είτε αξιολογούσαν είτε ενέκριναν τις προμήθειες.