«Οι κτηνοτρόφοι δεν κινδυνεύουν να χάσουν τα δικαιώματά τους. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους κτηνοτρόφους που λόγω ανωτέρας βίας αναγκάστηκαν να θανατώσουν το κοπάδι τους. Δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο να χάσουν τις άμεσες ενισχύσεις, την ενιαία ενίσχυση ή τα υπόλοιπα της εξισωτικής αποζημίωσης», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Βάσει στοιχείων που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Β’ Πειραιώς του ΚΚΕ Διαμάντως Μανωλάκου σχετικά με τα προβλήματα στην κτηνοτροφία σε Ανατολική Μακεδονία, Θράκη και Λέσβο από τα κρούσματα ευλογιάς στα αιγοπρόβατα, σήμερα υπάρχουν 51 καταγεγραμμένες εστίες ευλογιάς: 31 στον Έβρο, οκτώ στη Θεσσαλονίκη, οκτώ στην Ξάνθη, δύο στη Ροδόπη και δύο στη Λέσβο. «Μέχρι σήμερα έχουν θανατωθεί πλέον των 8.500 προβάτων. Αυτά αποζημιώνονται. Έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και άρχισε η καταβολή 154.000 ευρώ, ενώ παράλληλα έχουν αρχίσει οι διαδικασίες για την καταβολή συνολικής δαπάνης 667.000 ευρώ για υπόλοιπα αιτήματα και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του επόμενου διμήνου. Αναμένουμε επίσης και την υποβολή των τελευταίων σχετικών αιτημάτων από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες των περιοχών που έχουν πληγεί μέχρι τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου», σημείωσε ο κ. Χαρακόπουλος.
Νομοσχέδια για τρόφιμα και αλιεία
Στις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη διαρκή επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τον έλεγχο των τροφίμων και των ζωοτροφών, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και τροπολογίες για θέματα όπως η αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και η λειτουργία των farmers market. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης σε χθεσινή συνάντηση με δημοσιογράφους, τονίζοντας ότι στόχος του υπουργείου είναι το νομοσχέδιο να ψηφιστεί πριν από το τέλος του 2013, προκειμένου να επιλυθούν καίρια ζητήματα της πρωτογενούς παραγωγής.
Εκτός αυτών το υπουργείο επεξεργάζεται νομοσχέδιο για την ιχθυοκαλλιέργεια που θα αφορά τις επενδύσεις σε αρμυρά αλλά και γλυκά νερά και στόχος του είναι η στήριξη του κλάδου μέσα από τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων. Ο κ. Τσαυτάρης πρόσθεσε ακόμη ότι υπογράφηκε (κάτι που έπρεπε να είχε γίνει από το 2007) η κοινή υπουργική απόφαση για τη συλλογή και την υποβολή των ετήσιων αλιευτικών δεδομένων της Ελλάδας στις αρμόδιες υπηρεσίες αλιείας της Κομισιόν.