Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ Νέα εμπλοκή στη δίκη για τις υπερβάσεις

Νέα εμπλοκή παρουσιάστηκε χθες στη δίκη για τις υπερβάσεις στην κατασκευή του δρόμου Θεσσαλονίκης - Ωραιοκάστρου, αυτή τη φορά λόγω… έλλειψης μαρτύρων κατηγορίας.

Του Κώστα Καντούρη
Το δικαστήριο απέρριψε την ένσταση που αφορούσε την απαλλαγή ευθυνών για έργα που έχουν τελεστεί και για τα οποία έχουν καταβληθεί τα χρήματα, όμως διέκοψε εκ νέου, για να κληθούν να καταθέσουν οι επιθεωρητές που συνέταξαν τα πορίσματα.
Η υπόθεση αφορά υπερβάσεις στο κόστος μελέτης και κατασκευής του έργου, που έχουν καταγραφεί ότι έγιναν στο διάστημα 1997-2007. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του συμβουλίου εφετών η υπέρβαση στο κόστος κατασκευής έφτασε τις 515.000 ευρώ, ενώ από τη συνολική διαχείριση η τότε νομαρχία ζημιώθηκε με ποσό που φτάνει τις 300.000 ευρώ. Στο εδώλιο του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων είναι 26 αιρετοί και υπάλληλοι, κατηγορούμενοι για απιστία σε βάρος του δημοσίου με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608 περί καταχραστών.
Χθες το δικαστήριο απέρριψε την ένσταση που βασίστηκε στο νόμο Παυλόπουλου (3274/2004), σύμφωνα με τον οποίο θεωρήθηκαν νόμιμες όλες οι δαπάνες για εκτελεσθέντα δημόσια έργα, οι οποίες εγκρίθηκαν μέχρι το τέλος του 2003, απαλλάσσοντας έτσι από ευθύνες αιρετούς και υπαλλήλους. Σύμφωνα με την απόφαση ο νόμος αυτός αφορά μόνον καταλογισμούς, και όπως επισήμανε η πρόεδρος του δικαστηρίου, εφέτης Ευδοξία Κιουπτσίδου, το ζήτημα έχει κριθεί και από την ολομέλεια του ελεγκτικού συνεδρίου.
Ωστόσο με την πρόοδο της δίκης διαπιστώθηκε για ακόμη μία φορά ότι οι μάρτυρες κατηγορίας είναι… δύο, εκ των οποίων ο ένας είναι ταυτόχρονα και κατηγορούμενος. Ο πρώτος, πρώην αντινομάρχης Γιώργος Πολίτης, κατέθεσε χθες στο δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι κλήθηκε ως μάρτυρας, επειδή είχε υπερασπιστεί στην προδικασία έναν εκ των κατηγορουμένων. Πάντως ο κ. Πολίτης στην κατάθεσή του τόνισε ότι η υπογραφή των μελετών ήταν εντελώς τυπικό θέμα για τους αιρετούς κατηγορούμενους και πως, εάν εισάγονταν στο νομαρχιακό συμβούλιο, “θα ήταν περισσότεροι οι κατηγορούμενοι”. Είπε μάλιστα πως, αν ο ίδιος ήταν σε επιτροπή εκείνη την περίοδο, “θα ψήφιζα υπέρ για το έργο” και πρόσθεσε ότι “από τύχη δεν είμαι κι εγώ κατηγορούμενος”.

ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ
Ο δεύτερος μάρτυρας κατηγορίας είναι ο τοπογράφος-μηχανικός της τότε νομαρχίας Ιωάννης Σιάνης, ο οποίος όμως είναι και κατηγορούμενος. Παρότι άρχισε να καταθέτει, ύστερα από σχετική ένσταση διακόπηκε η κατάθεση λόγω της διπλής ιδιότητας. Έτσι το δικαστήριο αποφάσισε να καλέσει τους επιθεωρητές που συνέταξαν τα σχετικά πορίσματα για τις υπερβάσεις του έργου. “Το δικαστήριο εκφράζει την έκπληξή του, που δεν κλήθηκαν οι βασικοί μάρτυρες”, τόνισε η πρόεδρος του κακουργιοδικείου, την ίδια ώρα που οι συνήγοροι επισήμαναν ότι, όταν είχε αναβληθεί η υπόθεση τον περασμένο Ιούλιο, ζητήθηκε να κληθούν και να καταθέσουν οι συγκεκριμένοι μάρτυρες, χωρίς όμως να ενεργοποιηθεί καμία διαδικασία.
Παρά την απόφαση για διακοπή κατά παρέκκλιση της διαδικασίας άρχισε η ανάγνωση των εγγράφων, μέχρι να εμφανιστούν μάρτυρες κατηγορίας στις 17 του μήνα, οπότε θα συνεχιστεί η δίκη.
Βασική παράμετρος που εξετάζεται από το δικαστήριο είναι εάν το έργο και η πρόσθετη μελέτη του ήταν συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως εκφράστηκε σε σχετική ένσταση, για την οποία έχει επιφυλαχθεί το δικαστήριο. Σε τέτοια περίπτωση, εάν επιβεβαιωθεί ότι η συμμετοχή του δημοσίου ήταν κατά 20%, παύει το αξιόποινο, αφού το ποσό της ζημίας μειώνεται κάτω από τα όρια του κακουργήματος.