Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ Στο εδώλιο Εφραίμ, Αρσένιος και άλλοι 12

Στο εδώλιο του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων Αθηνών παραπέμπεται ο ηγούμενος της μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος, καθώς και δώδεκα ακόμη εμπλεκόμενοι στην υπόθεση των “ιερών ανταλλαγών” της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων περιοχών με το δημόσιο.

Με το με αριθμό 2002/2013 βούλευμα του συμβουλίου εφετών Αθηνών, εκτός των δύο ιερωμένων του μοναστηριού, παραπέμπονται σε δίκη για τα αδικήματα της απιστίας σε βάρος του δημοσίου, της ψευδούς βεβαίωσης και της ηθικής αυτουργίας στις πράξεις αυτές η σύζυγος του πρώην υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη Αικατερίνη Πελέκη, ως συμβολαιογράφος, και οι Διονύσης και Δημήτρης Πελέκης, Ιωάννης Διονυσόπουλος, Στέφανος Δέτσης, Χριστόδουλος Μπότσιος, Γρηγόριος Κρόμπας, Πέτρος Παπαγεωργίου, Κωνσταντίνος Γκράτσιος, Γεώργιος Μητρόπουλος, Σταματούλα Μαντέλη και Κωνσταντίνος Σκιαδάς.

ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΓΕΛΟΥ
Με το ίδιο βούλευμα αποφασίστηκε η απαλλαγή από τις κατηγορίες του τότε διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Γιάννη Αγγέλου.
Οι “ιερές ανταλλαγές” είχαν συγκλονίσει το πανελλήνιο όταν αποκαλύφθηκε πως με τη συμφωνία παραχώρησης των εκτάσεων της λίμνης από το μοναστήρι δόθηκαν δεκάδες ακίνητα-φιλέτα, ορισμένα εκ των οποίων μάλιστα πουλήθηκαν άμεσα από το μοναστήρι σε εταιρίες real estate, ακόμη και σε off shore εταιρείες, στις οποίες εμπλοκή αποκαλύφθηκε ότι είχε και η μονή Βατοπεδίου. Τελικά η ανταλλαγή της λίμνης ακυρώθηκε από την κυβέρνηση, αφού όμως τα οικόπεδα μεγάλης αξίας είχαν εκποιηθεί.
Άλλωστε από την πλευρά της πολιτείας αμφισβητείται πλέον και το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης και η κυριότητα του μοναστηριού επ’ αυτής. Σχετικές προσφυγές έχουν γίνει στα διοικητικά δικαστήρια.

"Μ"