Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

ΜΕΤΡΟ Ανθρώπινη αλυσίδα για την προστασία των αρχαίων


Δεκάδες πολίτες, μεταξύ των οποίων αρχαιολόγοι, πολιτικοί και άλλοι φορείς, ενώθηκαν χθες το απόγευμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης σε μια συμβολική ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από τον πολυσυζητημένο σταθμό μετρό της Βενιζέλου, εκφράζοντας το ηχηρό σύνθημα να παραμείνουν τα αρχαία του μετρό της Θεσσαλονίκης στη θέση τους και να μην αποξηλωθούν.

“Ένωσε τη φωνή σου μαζί μας, αντίδρασε αποφασιστικά να σώσουμε το βυζαντινό σταυροδρόμι”, έγραφαν οι μικρές ταμπέλες που φορούσαν στις μπλούζες τους πολλοί από τους συμμετέχοντες στην ανθρώπινη αλυσίδα. Πιασμένοι χέρι χέρι, υπό τους ήχους του Κρουστόφωνου, οι συμμετέχοντες στην αλυσίδα έκαναν τον γύρο του μνημείου σε μια προσπάθεια να το προστατεύσουν συμβολικά. Ένα μεγάλο πανό που ήταν αναρτημένο έγραφε: “Η αρχαιολογία δεν είναι εργολαβία, ο πολιτισμός δεν είναι επιχείρηση”.
Την πρωτοβουλία πήρε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, που απηύθυνε εδώ και πολλές ημέρες κάλεσμα στο κοινό να συγκεντρωθεί στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου, σε μια “συνάντηση” που είχε οριστεί για τις 6 μ.μ.
Αφορμή για τη συγκέντρωση αυτή ήταν το γεγονός ότι σήμερα, τελικά, πρόκειται να συζητηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή του δήμου Θεσσαλονίκης ώστε να εμποδιστεί η απόσπαση και τοποθέτηση των αρχαίων σε άλλον χώρο από αυτόν που βρίσκονται τώρα. Οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες παρέμειναν στον χώρο για αρκετή ώρα και στη συνέχεια αποχώρησαν.

ΕΝΑ ΜΝΗΜΕΙΩΔΕΣ ΤΟΠΟΣΗΜΟ
Υπενθυμίζεται ότι το βυζαντινό σταυροδρόμι στον σταθμό μετρό της Βενιζέλου είναι ένα μνημειώδες και συμβολικό τοπόσημο στην καρδιά του διοικητικού και εμπορικού κέντρου της βυζαντινής Θεσσαλονίκης και αποκαλύφθηκε πριν έναν χρόνο στις εργασίες του μετρό που γίνονται από την ανάδοχο εταιρεία του έργου Αττικό Μετρό ΑΕ. Με υπουργική απόφαση που βασίστηκε σε σχετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου έγινε λόγος για απόσπαση των αρχαίων και έκθεσή τους σε χώρο της δυτικής Θεσσαλονίκης, γεγονός που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από αρχαιολογικούς συλλόγους, τοπικούς φορείς, απλούς πολίτες, αλλά και τον δήμο Θεσσαλονίκης. Ο τελευταίος προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που αποφάσισε τον περασμένο Ιούλιο την προσωρινή παύση οποιασδήποτε ενέργειας απόσπασης των αρχαιοτήτων μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης τον Ιανουάριο του 2014.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού όμως προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα σε κατάθεση των απόψεών της στο ΣτΕ, επικαλούμενη το δημόσιο συμφέρον, με αντικείμενο την άρση της προσωρινής απόφασης του ΣτΕ και την επιτάχυνση της διαδικασίας εκδίκασης της υπόθεσης. Έτσι, η συζήτηση της προσφυγής του δήμου Θεσσαλονίκης επίκειται για σήμερα Τρίτη 8/10.
“Η Αττικό Μετρό ΑΕ και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ ισχυρίζονται ότι καταβάλλουν κάθε προσπάθεια, ώστε να ‘εξευρεθεί λύση’ για τη διατήρηση και ανάδειξη των αρχαιοτήτων και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του σταθμού. Στην πραγματικότητα όμως, όλο αυτό το διάστημα λειτουργούν προς την αντίθετη κατεύθυνση”, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.
Κ. ΤΣ.

Γ. ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ “Εάν δεν δω νέα υπουργική απόφαση, δεν αποσύρω την προσφυγή”
“Εάν δεν δω με τα μάτια μου νέα υπουργική απόφαση, η οποία να ορίζει ξεκάθαρα ότι τα αρχαία από το σταθμό του μετρό στη Βενιζέλου δεν θα απομακρυνθούν, για να εκτεθούν σε κάποιο άλλο σημείο, αλλά θα παραμείνουν επιτόπου λόγω της τεράστιας σπουδαιότητάς τους, δεν πρόκειται να αποσύρω την προσφυγή του δήμου Θεσσαλονίκης στο Συμβούλιο της Επικρατείας”.
Αυτό το αυστηρό μήνυμα έστειλε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης ενόψει της σημερινής συζήτησης στο Συμβούλιο της Επικρατείας των ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει ο δήμος, θέλοντας να μπλοκάρει την υπουργική απόφαση που προβλέπει τη μεταφορά των αρχαιοτήτων και την έκθεσή τους στο στρατόπεδο Παύλου Μελά ή σε άλλον ανάλογο χώρο. Η κύρια προσφυγή του δήμου Θεσσαλονίκης για την ακύρωση της επίμαχης απόφασης του υπουργείου Πολιτισμού αναμένεται να εκδικαστεί ενώπιον του ΣτΕ στις 15 Ιανουαρίου 2014.
Για πολλοστή φορά χθες μιλώντας από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου ο Γιάννης Μπουτάρης εμφανίστηκε δύσπιστος απέναντι στο υπουργείο Πολιτισμού για το θέμα των αρχαιοτήτων.
“Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε την απόσπαση των αρχαιοτήτων, αλλά οφείλουμε να επιμείνουμε στη θέση μας ότι πρέπει να παραμείνουν στο σημείο, όπου ανακαλύφθηκαν”, επισήμανε ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Γιάννης Δελής. Ο ίδιος σημείωσε ότι η υπόθεση έχει πάρει περίεργη τροπή, αναφερόμενος στο αίτημα που υποβλήθηκε από πλευράς υπουργείου Πολιτισμού για άρση της προσωρινής διαταγής που εκδόθηκε από το ΣτΕ, ώστε να μην προχωρήσουν οι διαδικασίες απόσπασης των μνημείων.
Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η άποψη που κατέθεσε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ενεργοί Πολίτες - Οικολογία στην Πράξη” Χρήστος Μάτης, ο οποίος σημείωσε ότι η προσωρινή διαταγή πρέπει να ανακληθεί αμέσως, καθώς μπλοκάρει κάθε εργασία στο σταθμό της Βενιζέλου. “Οι μόνοι που εξυπηρετούνται από αυτήν την προσωρινή διαταγή είναι όσοι δεν θέλουν να προχωρήσει η αρχαιολογική έρευνα στο σταθμό του μετρό της Βενιζέλου. Εξυπηρετούνται και όσοι θέλουν να εισπράξουν αποζημιώσεις, επειδή το έργο είναι μπλοκαρισμένο”, ήταν το δηκτικό σχόλιο του κ. Μάτη.

"Μ"