Με ένα τσιπάκι και μία συσκευή που θυμίζει κινητό τηλέφωνο αλλά φοριέται στο χέρι σαν… ρολόι θα μπορούμε να μετράμε στο εγγύς μέλλον τις ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού μας.
Της Νικολέττας Μπούκα
Αρτηριακή πίεση, σάκχαρο, οξυγόνωση του οργανισμού και αλκοόλ στο αίμα θα καταγράφονται από την πρωτοποριακή αυτή συσκευή και μέσω διαδικτύου θα φτάνουν στον γιατρό που μας παρακολουθεί, ώστε να μας δώσει οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουμε.
Για τη λειτουργία της συγκεκριμένης συσκευής μίλησε σε δημοσιογράφους ένας από τους ανθρώπους που συνέβαλαν στην κατασκευή του, ο έλληνας καθηγητής και επικεφαλής του Εργαστηρίου LCPO, CNRS, στο πανεπιστήμιο του Μπορντό στη Γαλλία, Γεώργιος Χατζηϊωάννου, στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου Nanotexnology 2013 που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Όπως τόνισε, η κυκλοφορία της συγκεκριμένης συσκευής στο εμπόριο αναμένεται να γίνει εντός των επόμενων έξι μηνών, ενώ στις ΗΠΑ η IBM ήδη επιχειρεί να προωθήσει παρόμοιες συσκευές σε νοσοκομεία. Βέβαια, αρχικά το κόστος της θα είναι υψηλό για έναν απλό πολίτη, αλλά σταδιακά η τιμή θα μειωθεί, αφού θα γίνει απόσβεση στο κόστος της έρευνας
«Οι μετρήσεις θα γίνονται με τη βοήθεια ενός τσιπ και οπτικών ακτίνων λέιζερ, και οι πληροφορίες θα αποθηκεύονται σε ασφαλή εφαρμογή υπολογιστικού νέφους (computing cloud) στον κυβερνοχώρο. Έτσι, ο γιατρός που παρακολουθεί έναν ασθενή θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα αυτά, ώστε να κάνει διάγνωση, να ελέγχει την κατάσταση της υγείας του και να δίνει συμβουλές εξ αποστάσεως», εξήγησε ο κ. Χατζηϊωάννου και πρόσθεσε ότι στη Γαλλία, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν κρατούν τον ασθενή στο νοσοκομείο έπειτα από μία εγχείριση, αλλά τον στέλνουν σπίτι και τον παρακολουθούν εξ αποστάσεως, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό το κόστος νοσηλείας.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηϊωάννου, μελλοντικά θα υπάρξει η δυνατότητα η συσκευή αυτή να κάνει ακόμη και αναλύσεις αίματος και να παρέχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της υγείας ενός ασθενούς. Ωστόσο, τίθεται και το θέμα της ηθικής, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο οι πληροφορίες αυτές να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς που δεν σχετίζονται με τη διάγνωση και τη θεραπεία.
«Σήμερα όλα είναι δυνατά. Η επιστήμη είναι μπροστά και ακολουθεί το εμπόριο. Ανάμεσα στην επιστήμη και το εμπόριο, όμως, υπάρχει η ηθική. Διότι, αν αυτές οι πληροφορίες πέσουν στα χέρια ασφαλιστικών εταιρειών, μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε βάρος του πολίτη. Καλή είναι η εξέλιξη της τεχνολογίας, αλλά θα πρέπει να υπεισέρχονται και οι επιστήμες του δικαίου και της ηθικής, για να μπορέσει όλο αυτό να γίνει πραγματικότητα και να λειτουργήσει σωστά επισήμανε ο κ. Χατζηϊωάννου.