Κλειδί για τη βιώσιμη οικονομική και τουριστική ανάπτυξη σε 110 σημεία σε όλη την χώρα αποτελούν οι ιαματικές πηγές, ενώ είναι αναγκαιότητα να στραφεί το ελληνικό τουριστικό προϊόν σε ειδικές μορφές τουρισμού. Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΟΤ Χρήστος Πάλλης, χαρακτηρίζοντας «κοιμώμενο γίγαντα» τον ιαματικό τουρισμό στη χώρα μας, που έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης.
Του Φώτη Κουτσαμπάρη
Οι τρόποι αξιοποίησης των ιαματικών πηγών διερευνήθηκαν σε διήμερο διεθνές συνέδριο με θέμα «Θερμαλισμός, έρευνα και αξιοποίηση ιαματικών πηγών», το οποίο διεξήχθη στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας. Ο κ. Πάλλης, ένας εκ των ομιλητών του συνεδρίου, υπογράμμισε ότι η επικείμενη ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας 24/2011 για τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη θα ανοίξει δρόμους ανάπτυξης του ιατρικού και ιαματικού τουρισμού στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος του ΕΟΤ επισήμανε την ανάγκη να μπει η ειδικότητα του υδρολόγου στις ιατρικές σχολές, εκτιμώντας ότι είναι ανεπίτρεπτο μια χώρα σαν την Ελλάδα, που είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους, να στερεί τη δυνατότητα από τους πολίτες της να γνωρίζουν τα θετικά που μπορούν να τυγχάνουν λουόμενοι στις ιαματικές πηγές. Ο ίδιος ανέφερε ότι σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τα αρμόδια υπουργεία να έχουν αντιληφθεί στο μέγιστο τα πολλαπλά οφέλη που μπορούμε να αποκομίσουμε ως χώρα από την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών και κέντρων.
«Ατμομηχανή», η οποία για πολλά χρόνια ήταν ανενεργή, χαρακτήρισε τις ιαματικές πηγές της χώρας ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας Παναγιώτης Ζαφειρίου, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Λέσβου, επισημαίνοντας την ανάγκη να ξεκινήσει η ανάπτυξή τους και να ενεργοποιηθούν. Υποστήριξε ακόμη ότι η αξιοποίηση των ιαματικών πηγών και των λουτροπόλεων θα συμβάλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στην τόνωση των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών. Ανέφερε ότι η Ελλάδα διαθέτει περίπου 102 ιαματικές πηγές, που είναι διασκορπισμένες σε 56 δήμους της χώρας. Από αυτές έχουν πιστοποιηθεί 20 πηγές και αναμένεται ο αριθμός τους να υπερβεί τις 40 μέχρι τέλος του χρόνου. Στον θερμαλισμό διακινούνται 13 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ωστόσο η Ελλάδα αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό από χώρες του εξωτερικού, οι οποίες έχουν υψηλών προδιαγραφών εγκαταστάσεις, όπως Ιταλία, Γαλλία, Τσεχία, Γερμανία, Τουρκία, Βουλγαρία και Ρουμανία. Ο κ. Ζαφειρίου εκτιμά, ωστόσο, ότι η Ελλάδα διαθέτει το συγκριτικό πλεονέκτημα του φυσικού περιβάλλοντος, της ομορφιάς του και των καιρικών συνθηκών, τονίζοντας ότι «το δικό μας μεγάλο υπέρ που δεν έχουν οι άλλοι είναι το τεράστιο φυσικό κάλλος στις πηγές μας, έχουμε πηγές που καταλήγουν στη θάλασσα, κάτι που δεν το συναντάς σε χώρες του εξωτερικού».
ΜΕΙΩΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε δραματική μείωση των εισιτηρίων στις ιαματικές πηγές, σύμφωνα με την παρουσίαση του επιστημονικού συνεργάτη ιαματικών πηγών Ζήση Αγγελίδη. Ο κ. Αγγελίδης υπογράμμισε την έλλειψη παιδείας στη χώρα μας αναφορικά με τις ευεργετικές ιδιότητες των ιαματικών νερών για τη θεραπεία ενός ασθενούς. Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι το 1953, οπότε υπήρχε σχολή στην Αθήνα σχετικά με τη λουτροθεραπεία και την υδροθεραπεία, ο τομέας ήταν ιδιαίτερα αναπτυγμένος.
Το διεθνές συνέδριο έγινε στο πλαίσιο του έργου NTHESSIS, συνολικού προϋπολογισμού 100.000 ευρώ, που χρηματοδοτείται από το ΕΠ Interreg Ελλάδα - πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, 2007-2013 και επιδιώκει την ανάδειξη των ιαματικών πηγών που συμμετέχουν στις επιλέξιμες περιοχές του προγράμματος, μέσω των ενεργειών των δύο εταίρων: του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών και του Περιφερειακού Κέντρου Υποστήριξης και Ανάπτυξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Bitola (RESC Bitola). Το έργο, που λήγει στο προσεχές διάστημα, εκτείνεται στα πεδία: ανάπτυξη συνεργασίας και στρατηγικής συμφωνίας περαιτέρω ανάπτυξης -και μετά το πέρας της διάρκειας του έργου- των δύο φορέων, ψηφιοποίηση, επιλεγμένων ιαματικών πηγών, εκπαίδευση σε στελέχη φορέων μέσω ημερίδων (Workshops) και διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου με στόχο την προβολή του έργου.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
Την αμοιβαία διάθεση συνεργασίας για την ανάδειξη και την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών και την προσέλκυση τουριστών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου επιβεβαίωσαν ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης Θεόδωρος Καράογλου και το νεοεκλεγέν προεδρείο του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Ζαφειρίου και ο αντιπρόεδρος Κώστας Καζαντζίδης, χαρακτήρισαν τις ιαματικές πηγές της χώρας μια «ανενεργή ατμομηχανή» για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και παρουσίασαν στον υπουργό το αναπτυξιακό τους πλάνο, για να μπορέσει ο ιαματικός τουρισμός να συμβάλει αποτελεσματικά στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου σε 12 μήνες και στην τόνωση των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών. Από την πλευρά του, ο κ. Καράογλου χαιρέτισε την πρωτοβουλία του νέου προεδρείου του Συνδέσμου και δήλωσε πως θα σταθεί συμπαραστάτης στις προσπάθειές τους, αναγνωρίζοντας ότι ο ιαματικός τουρισμός μπορεί να ανοίξει δρόμους ανάπτυξης τόσο για τη Μακεδονία και τη Θράκη όσο και την Ελλάδα γενικότερα.
«Στο υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στον ιαματικό τουρισμό. Για αυτό και τον περασμένο Φεβρουάριο διοργανώσαμε ημερίδα με θέμα τις επενδυτικές προοπτικές του θερμαλιστικού τουρισμού και την ενεργειακή αξιοποίηση της γεωθερμίας στη Βόρεια Ελλάδα, τα συμπεράσματα της οποίας κατατέθηκαν στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, καθώς και στα αρμόδια υπουργεία. Ο θερμαλισμός μπορεί να λειτουργήσει ως κινητήρια δύναμη και σταθερό 12μηνο αναπτυξιακό-τουριστικό πόλο για την πατρίδα μας, καθώς και το «κλειδί» που θα ξεκλειδώσει μια πολυθεματική οικονομική δραστηριότητα, με πολλαπλά οφέλη για τη Μακεδονία και τη Θράκη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καράογλου.
Παρανέστι: Προτάσεις του συλλόγου
Τον τρόπο ανάπτυξης και αξιοποίησης των λουτρών Παρανεστίου συζήτησε στην τελευταία συνεδρίασή του το δ.σ. του Πανελληνίου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας, που έχει συσταθεί από φίλους των ιαματικών λουτρών, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Ο πρόεδρος Ανέστης Αναστασιάδης ενημέρωσε τα μέλη για την πρόσφατη επίσκεψη αντιπροσωπίας του Συλλόγου στην περιοχή, τη συνάντηση με τον δήμαρχο Παρανεστίου Νικόλαο Καγιάογλου και την επίσκεψη στην περιοχή Θερμιά Παρανεστίου.
Το δ.σ. αποφάσισε ομόφωνα να προτείνει τέσσερις προτάσεις με στόχο την ορθολογική ανάπτυξη των λουτρών. 1. Επειδή η μελέτη για τη λουτρόπολη είναι παλιά, προτείνει να εξεταστεί πώς θα πρέπει να λειτουργήσει το υπάρχον λουτρικό συγκρότημα και ποιοι άλλοι βοηθητικοί χώροι χρειάζονται. 2. Να γίνει άμεση κατεδάφιση όλων των αυθαίρετων κατασκευών (παραγκών). 3. Να αναδειχτεί το παλιό οθωμανικό λουτρό. 4. Να αναπτυχθούν δράσεις προβολής και ανάδειξης των λουτρών από τον δήμο.