Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Ο Σταυρός στο τρένο για Μόσχα και Πούτιν

Το βαγόνι στο οποίο έχει τοποθετηθεί ο Σταυρός του Αγίου Ανδρέου έχει μετατραπεί σε ναό για να γίνονται δεήσεις κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
Μέχρι και την τελευταία στιγμή, χιλιάδες ήταν οι κάτοικοι της Αγίας Πετρούπολης όλων των ηλικιών, που περίμεναν στωικά και με πλήρη ησυχία και κατάνυξη, επί ώρες για να μπορέσουν να προσκυνήσουν τον Σταυρό, που είχε τοποθετηθεί στον ναό της Παναγίας του Καζάν.
Το πρωί της Κυριακής, στον κατάμεστο Ναό της Παναγίας τελέσθηκαν δύο Θείες Λειτουργίες και στη συνέχεια ιερές Παρακλήσεις και Χαιρετισμοί στον Αγιο Ανδρέα. Στη δεύτερη Θεία Λειτουργία προέστη ο Επίσκοπος κ. Μάρκελλος, που χειροτόνησε έναν διάκονο και έναν πρεσβύτερο. Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν οι Μητροπολίτες Πατρών κ. Χρυσόστομος, Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος και η συνοδεία τους.




Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας η ελληνική αποστολή ξεναγήθηκε στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Καζάν από τον προϊστάμενο του πρωθιερέα π. Παύλο.
Ακολούθησε προσκύνημα στον μνημειακό και μουσειακό ναό του Αγίου Ισαακίου, ηγουμένου της Μονής Δαλμάτων, όπου τούς αρχιερείς και τη συνοδεία τους υποδέχτηκε ο πρόεδρος του μουσείου. Στη συνέχεια πήγαν στον ναό της Αναστάσεως, που ονομάστηκε του «ρέοντος αίματος», επειδή οικοδομήθηκε στον τόπο όπου τραυματίστηκε θανάσιμα ο αυτοκράτορας της Ρωσίας Αλέξανδρος Β΄.
Τέλος προσκύνησαν τον τάφο της Οσίας Ξένης της Αγίας Πετρουπόλεως, όπου ο Μητροπολίτης Πατρών τέλεσε δέηση υπέρ του ιερού κλήρου και του ευσεβούς λαού της Αποστολικής Μητροπόλεως Πατρών.




Το βράδυ της Κυριακής ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος παραχώρησε συνέντευξη σε μεγάλο εκκλησιαστικό τηλεοπτικό σταθμό της Μητροπόλεως Κατερινουπόλεως. Η συνέντευξη μεταδιδόταν απευθείας σε Ρωσία, Ουκρανία, Λευκορωσία και δορυφορικά σε όλο τον κόσμο.



Κατά τη διάρκεια της παραμονής του Σταυρού του Αγίου Ανδρέου στη Μόσχα θα γίνει και ο εορτασμός της επετείου των 1025 ετών από τον εκχριστιανισμό των Ρως με την ομαδική τους βάπτιση στον Δνείπερο ποταμό. Παράλληλα θα εορταστούν τα 400 χρόνια από την εγκαθίδρυση της δυναστείας των Ρομανώφ. Στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στον ναό του Σωτήρος Χριστού θα παρευρεθούν, εκτός από τον Πατριάρχη Πασών των Ρωσσιών κ. Κύριλλο, και πλειάδα αρχιερέων της Ρωσίας, δύο ακόμα Πατριάρχες της Αλεξανδρείας και των Ιεροσολύμων , καθώς και ο πρόεδρος της Ρωσικής Δημοκρατίας Βλαντιμίρ Πούτιν με την πολιτική ηγεσία της χώρας.
Στη συνέχεια, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα δεχθεί την ελληνική αντιπροσωπεία.
ΓΩΓΩ ΚΑΡΑΛΗ
pelop.gr