Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Ειρηνοδικείο Καβάλας: Σώζει σπίτι δανειοληπτών

Στη διαγραφή όλων των χρεών που είχε ένα ζευγάρι δανειοληπτών από την Καβάλα προχώρησε το ειρηνοδικείο Καβάλας, με μια ιδιαίτερης βαρύτητας απόφασης που διασφαλίζει και την πρώτη κατοικία. Είναι η τρίτη απόφαση καθολικής διαγραφής που λαμβάνεται από δικαστήριο της χώρας, μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr
Το ειρηνοδικείο Καβάλας αποφάσισε την ολική διαγραφή χρέους ύψους 120.000 ευρώ (για στεγαστικό δάνειο, καταναλωτικά και πιστωτικές κάρτες), εξαίρεση της κύριας κατοικίας του από την εκποίηση, δηλαδή τον πλειστηριασμό, που μπορούσε να διαταχθεί από το δικαστήριο, και παράλληλα την εξαίρεση των δανειοληπτών από την πρόσθετη υποχρέωση να καταβάλουν μέχρι το 85% της εμπορικής αξίας του ακινήτου τους. Το ζευγάρι, άνδρας και γυναίκα, είναι μέλη του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος και έχουν ελάχιστα εισοδήματα. Ο άνδρας είναι μακροχρόνια άνεργος, η γυναίκα έχει εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 420 ευρώ τον μήνα και πήραν με δάνειο το σπίτι στο οποίο μένουν.
«Πρόκειται ίσως από τις μοναδικές, αν όχι η μοναδική απόφαση σε όλη την Ελλάδα, κατά την οποία το δικαστήριο απαλλάσσει τους δανειολήπτες από τις οφειλές τους και θέτει σε εφαρμογή την πρόβλεψη του νομοθέτη να εξαιρεί από την υποχρέωση καταβολής μέχρι το 85% της εμπορικής της αξίας του ακινήτου τους όταν τίθεται ζήτημα επιβίωσής τους», σύμφωνα με δηλώσεις του Χρήστου Γάκη, δικηγόρου του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος.
Η πρώτη απόφαση για ολική διαγραφή (100%) χρεών άνεργης δανειολήπτριας είχε ληφθεί τον Σεπτέμβριο του 2011 από το Ειρηνοδικείο της Λάρισας και αφορούσε χρέος 26.179,65 ευρώ. Την υπεράσπιση της δανειολήπτριας είχε αναλάβει η Κίνηση Πολιτών Δανειοληπτών Λάρισας μαζί με το ΙΝΚΑ/Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών. Η δεύτερη απόφαση εκδόθηκε τον προηγούμενο μήνα από το ειρηνοδικείο της Κω. Ο δανειολήπτης, που είναι άτομο με σοβαρό πρόβλημα αναπηρίας και δεν μπορεί να εργαστεί, είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τράπεζες ύψους 85.000 ευρώ, από τις οποίες απαλλάχθηκε κατά 100%. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν κατατεθεί εκατοντάδες αιτήματα για διαγραφή χρεών, με αποτέλεσμα να έχουν συμπληρωθεί τα πινάκια συνεδριάσεων των περισσότερων ειρηνοδικείων για το 2013 και να ορίζονται δικάσιμες για το 2014 και το 2015. Στην πλειοψηφία, οι αποφάσεις των ειρηνοδικείων για πολίτες που ζητούν τη δικαστική συνδρομή μετά την αποτυχία εξωδικαστικού συμβιβασμού είναι θετικές, αλλά η διαγραφή των χρεών κυμαίνεται μεταξύ 50%-60%.
Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του νόμου 3869/2010, δίνεται μεν η δυνατότητα στον οφειλέτη να απαλλαγεί από τα χρέη του, εφόσον όμως δεν υφίστανται περιουσιακά στοιχεία για την ικανοποίηση των πιστωτών. Ειδικά επί της διάσωσης της κατοικίας από τη ρευστοποίηση, η δυνατότητα αυτή παρέχεται στον οφειλέτη υπό τους όρους και διαδικασίες που δεν θα θίγουν τα συμφέροντα των πιστωτών. Εφόσον ο οφειλέτης δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στην πρόσθετη αυτή υποχρέωση, εναπόκειται στη βούλησή του η εξαίρεση ή μη της κύριας κατοικίας του από την εκποίηση, αφού το δικαστήριο μπορεί να τη διατάξει μόνο μετά από αίτημά του και όχι αυτεπάγγελτα.