Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

ΣΔΟΕ Κατηγορούνται ότι εκβίαζαν επιχειρηματία

Φακελάκι 25.000 ευρώ κατηγορούνται ότι ζητούσαν από ιδιοκτήτη καταστημάτων ρούχων στη Θεσσαλονίκη τρία στελέχη του ΣΔΟΕ, προκειμένου να μη βεβαιώσουν πρόστιμο, το οποίο, όπως ισχυρίζονταν, μπορούσε να φτάσει τις 100.000 ευρώ. Μαζί τους κατηγορείται και η λογίστρια του εμπόρου, η οποία φέρεται να μεσολάβησε για την παράνομη συναλλαγή.

 Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

Στελέχη και λογίστρια συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στην εισαγγελέα πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, η οποία άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη για τα κακουργηματικά αδικήματα της απόπειρας εκβίασης από κοινού και της παθητικής δωροδοκίας από κοινού, καθώς και για τα πλημμελήματα της άμεσης συνέργειας στις παραπάνω πράξεις και της υπεξαγωγής εγγράφων. Κατηγορούμενοι είναι ένας 60χρονος προϊστάμενος ελεγκτικού τμήματος της περιφερειακής διεύθυνσης του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας, που εδρεύει στο Καλοχώρι, ο αναπληρωτής του, ένας 55χρονος ελεγκτής, ένας 37χρονος ελεγκτής και μία 50χρονη λογίστρια.
Οι δύο ελεγκτές του ΣΔΟΕ, ο 55χρονος και ο 37χρονος, στις αρχές Ιουλίου πήγαν στο κατάστημα ρούχων του εμπόρου, για να κάνουν έλεγχο. Εκεί βρήκαν τη σύζυγο του ιδιοκτήτη, από την οποία πήραν ένα βιβλίο στο οποίο σημείωνε άτυπα τις οικονομικές συναλλαγές. Ο καταστηματάρχης πήρε τηλέφωνο την 50χρονη λογίστρια και την ενημέρωσε για τον έλεγχο που γινόταν. Εκείνη πήγε στο μαγαζί και συναντήθηκε με τους δύο υπαλλήλους του ΣΔΟΕ ζητώντας διευκρινίσεις. Στη συνέχεια βρέθηκε με τον έμπορο και του μετέφερε ότι οι ελεγκτές, για να μη βεβαιώσουν πρόστιμο στην επιχείρηση, το οποίο μπορούσε να φτάσει τις 100.000 ευρώ, απαιτούσαν αρχικά το ποσό των 15.000 ευρώ. Τις επόμενες ημέρες η λογίστρια ενημέρωσε τον έμπορο ότι η απαίτηση ανέβηκε στις 25.000 ευρώ.
Ο καταστηματάρχης έκανε καταγγελία στην αστυνομία, η οποία τον καθοδήγησε, ώστε να συλληφθούν οι δράστες. Πήγε στο γραφείο της λογίστριας και της παρέδωσε το προσημειωμένο ποσό των 25.000 ευρώ. Λίγα λεπτά μετά αστυνομικοί που επιτηρούσαν διακριτικά το χώρο συνέλαβαν τη λογίστρια, στην τσάντα της οποίας βρήκαν το χρηματικό ποσό και το κατέσχεσαν.
Σε έρευνα που ακολούθησε διαπιστώθηκε ότι τα 25.000 ευρώ προορίζονταν για τον 60χρονο προϊστάμενο του τμήματος του ΣΔΟΕ, ο οποίος είχε συμφωνήσει να τα μοιραστεί με τον 55χρονο και τον 37χρονο ελεγκτή. Αστυνομικοί συνέλαβαν τους τρεις υπαλλήλους και σε έρευνα που έγινε στο γραφείο του 60χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το βιβλίο που είχαν πάρει από το κατάστημα, το χρηματικό ποσό των 1.000 ευρώ και η υπηρεσιακή εντολή ελέγχου του ΣΔΟΕ προς τους δύο ελεγκτές. Σε έρευνα στο γραφείο του 55χρονου ελεγκτή βρέθηκε και κατασχέθηκε υπηρεσιακό έγγραφο με τα αποτελέσματα του ελέγχου στο κατάστημα του καταγγέλλοντα, όπου φαίνεται ότι δεν διαπιστώθηκε παράβαση και πως δεν κατασχέθηκε κάτι.

ΑΠΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ
Οι τέσσερις συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες, στις 3.30 μετά το μεσημέρι, στο γραφείο της εισαγγελέα και μετά την απαγγελία των κατηγοριών παραπέμφθηκαν στην πέμπτη τακτική ανακρίτρια, για να απολογηθούν σήμερα.
«Έλεγχοι στην αγορά από το ΣΔΟΕ έχουν να γίνουν από την περίοδο του Πάσχα και μάλλον θα ξαναγίνουν την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου οι καθιερωμένοι. Έχουμε πολύ καιρό να δούμε συνεργείο στην αγορά. Ίσως αυτός ο έλεγχος να έγινε σκόπιμα. Εμείς θέλουμε να γίνονται έλεγχοι, για να παταχθεί η φοροδιαφυγή», ανέφερε στη «Μ» ο Κώστας Χατζαρίδης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.