Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Αστυνομικός κατηγορείται για παράνομες ελληνοποιήσεις

Αξιωματικός της αστυνομίας, προϊστάμενος στη διεύθυνση αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, φέρεται να εμπλέκεται στο κύκλωμα παράνομων ελληνοποιήσεων μέσω εικονικών γάμων, το οποίο αποκαλύφθηκε τον περασμένο Ιανουάριο.

 Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

Η εμπλοκή του αστυνομικού, ο οποίος υπηρετεί 32 χρόνια στην ΕΛ.ΑΣ., προέκυψε στη διάρκεια της ανακριτικής διαδικασίας, όταν κατηγορούμενοι τον υπέδειξαν ως συνεργό. Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για απλή συνέργεια σε παράνομη ελληνοποίηση, κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος, και για άλλα τρία πλημμελήματα. Ο κατηγορούμενος αστυνομικός απολογήθηκε χθες το πρωί στη β’ τακτική ανακρίτρια στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης και του επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
Το κύκλωμα που εξαρθρώθηκε στη Θεσσαλονίκη από αστυνομικούς της δίωξης οργανωμένου εγκλήματος οργάνωνε λευκούς γάμους για την ελληνοποίηση Γεωργιανών που μένουν στην Ελλάδα. Επικεφαλής της σπείρας χαρακτηρίστηκαν ένας 36χρονος δικηγόρος, μία 52χρονη μεσίτρια, που ήταν υποψήφια βουλευτής με τη ΝΔ, και μία 40χρονη Γεωργιανή. Στους κατηγορούμενους περιλαμβάνονται δύο μεταφράστριες, μία υπάλληλος δήμου και ένας υπάλληλος της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που φέρονται ότι εισέπρατταν μίζες για τη διευκόλυνση των λευκών γάμων. Ο αριθμός των κατηγορουμένων της υπόθεσης ανέρχεται στους 172, οι περισσότεροι εκ των οποίων είχαν τελέσει 68 εικονικούς γάμους στη διάρκεια Οκτωβρίου 2012 - Ιανουαρίου 2013. Τέσσερις εξ αυτών είναι προφυλακισμένοι με απόφαση ανακριτή.
Οι περισσότεροι εκ των παντρεμένων ήταν Γεωργιανοί, οι οποίοι με το γάμο τους εξασφάλιζαν τουλάχιστον την πενταετή παραμονή τους στην Ελλάδα με προοπτική ελληνοποίησης και απόκτησης ιθαγένειας. Αρχικά δήλωναν πολιτικοί πρόσφυγες, για να πάρουν άδεια προσωρινής παραμονής. Πολλοί εκ των εμπλεκόμενων Ελλήνων που παντρεύτηκαν γυναίκες ή άνδρες από τη Γεωργία αμείβονταν με ποσά έως 500 ευρώ, ενώ οι αλλοδαποί φέρονται να έδιδαν στο κύκλωμα από 3.000 έως 7.500 ευρώ. Οι Έλληνες ήταν κυρίως άτομα με μεγάλα οικονομικά προβλήματα ή ναρκομανείς. Το κύκλωμα φέρεται να έχει αποκομίσει από τους λευκούς γάμους συνολικά 230.000 ευρώ.
Το νήμα της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται έπειτα από συλλήψεις γεωργιανών διαρρηκτών, οι οποίοι αποκάλυπταν στην αστυνομία ότι παντρεύτηκαν, για να νομιμοποιήσουν την παραμονή τους. Ακολούθησε παρακολούθηση των τηλεφώνων των βασικών υπόπτων και εντοπίστηκε ο τρόπος δράσης του κυκλώματος.