Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Απάτη 2 εκατ. ευρώ σε βάρος 38 εμπόρων

Εικονικές ατομικές επιχειρήσεις, οι οποίες προμηθεύονταν προϊόντα με ακάλυπτες επιταγές και τα διακινούσαν μέσα από τα καταστήματα γνωστής αλυσίδας σουπερμάρκετ της Βόρειας Ελλάδας κατηγορούνται ότι έστησαν μέλη κυκλώματος, το οποίο εξάρθρωσε η αστυνομία.

 Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

Εμπλεκόμενος στο κύκλωμα φέρεται και ο 52χρονος συνιδιοκτήτης της αλυσίδας σουπερμάρκετ, ο οποίος συνελήφθη στη Βέροια.
Ο ίδιος είναι κατηγορούμενος για υπόθεση διακίνησης απομιμητικών προϊόντων («μαϊμού»), που αποκαλύφθηκε προ διμήνου στη Θεσσαλονίκη. Το κύκλωμα, σύμφωνα με την αστυνομία, έχει 11 μέλη και 12 άμεσους συνεργούς, εξέδωσε 168 ακάλυπτες επιταγές, αποκομίζοντας προϊόντα συνολικής αξίας άνω των 2 εκατ. ευρώ, εξαπατώντας 38 εμπόρους.
Η αποκάλυψη του κυκλώματος έγινε έπειτα από πολύμηνη έρευνα της ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την αστυνομία, τα 11 μέλη «από τον Μάιο του 2012 έως τον Μάιο του 2013 είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση, με δομή, διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, ιδρύοντας τέσσερις εικονικές ατομικές επιχειρήσεις, η λειτουργία των οποίων έχει παύσει σήμερα. Σκοπός της οργάνωσης ήταν το παράνομο περιουσιακό όφελος, έχοντας την άμεση συνέργεια των λοιπών 12 κατηγορουμένων». Συγκεκριμένα, έξι εκ των μελών της οργάνωσης, ηλικίας 40, 32, 49, 31, 32 και 36 ετών, ίδρυσαν τέσσερις εικονικές επιχειρήσεις σε Θεσσαλονίκη, Βέροια και Αθήνα, και ήταν οι αφανείς διευθύνοντες των επιχειρήσεων. «Στα χαρτιά» φαίνονταν ως ιδιοκτήτες τέσσερις άλλοι συνεργοί τους, μέλη του κυκλώματος. Νοίκιαζαν γραφεία, αποθήκες, προσλάμβαναν υπαλλήλους, διαμορφώνοντας όλη την υποδομή για την εξυπηρέτηση των σκοπών τους.
Τα μέλη του κυκλώματος, για να αποκτήσουν την εμπιστοσύνη των εμπόρων και να δείξουν ότι είναι φερέγγυοι, αγόραζαν μικρές ποσότητες προϊόντων (τρόφιμα, χαρτικά, απορρυπαντικά) και κατέβαλλαν άμεσα το αντίτιμο. Στη συνέχεια όμως παράγγελλαν προϊόντα από τους 38 παθόντες εμπόρους, δίδοντας μεταχρονολογημένες επιταγές, οι οποίες αποδεικνύονταν ακάλυπτες. Οι εικονικές επιχειρήσεις λειτουργούσαν ως «συγκοινωνούντα δοχεία» και τα περισσότερα προϊόντα τα προωθούσαν στα καταστήματα της αλυσίδας σουπερμάρκετ, η οποία με τη σειρά της τα διέθετε στους καταναλωτές σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.
Αστυνομικοί της ασφάλειας Θεσσαλονίκης μετέβησαν σε περιοχή έξω από τη Βέροια όπου εντοπίστηκε και συνελήφθη ο 52χρονος συνιδιοκτήτης της αλυσίδας σουπερμάρκετ, διότι χρησιμοποιούσε αποθήκη, εντός της οποίας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 13.146 φιάλες απομιμητικού προϊόντος υγρού απορρυπαντικού. Όπως διαπιστώθηκε από ένα τιμολόγιο που βρέθηκε, ο 52χρονος συνιδιοκτήτης είχε αγοράσει το απορρυπαντικό-μαϊμού από μία εκ των τεσσάρων εικονικών ατομικών επιχειρήσεων. Στη συνέχεια εκλήθη πραγματογνώμονας από την εταιρεία που παράγει το συγκεκριμένο απορρυπαντικό, ο οποίος εκτίμησε ότι η ζημιά από την πώληση των  προϊόντων-μαϊμού φθάνει στις 23.500 ευρώ.

ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ
Σε βάρος των 23 φερόμενων μελών του κυκλώματος (μεταξύ των οποίων μία γυναίκα) σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα με τις κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης, απάτης, νόμου περί επιταγών, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση. Η δικογραφία θα κατατεθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βέροιας όπου αναμένεται να οδηγηθεί και ο 52χρονος συλληφθείς. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του περασμένου Μαΐου είχαν εντοπιστεί στο Λάκκωμα Θεσσαλονίκης δυο αποθήκες, ιδιοκτησίας του 52χρονου συνιδιοκτήτη της αλυσίδας σουπερμάρκετ, όπου παρασκευαζόταν απομιμητικά προϊόντα απορρυπαντικών και καλλυντικών. Τα προϊόντα αυτά διακινούνταν στα καταστήματα της αλυσίδας. Ο 52χρονος είχε συλληφθεί, αφέθηκε με περιοριστικούς όρους, του απαγγέλθηκε κατηγορία κακουργηματικού χαρακτήρα και αναμένεται η δίκη.