Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

ΙΕΡΙΣΣΟΣ Οργή κατοίκων

Στη φυλακή οδηγήθηκαν άλλοι δύο κάτοικοι της Ιερισσού, ένας 25χρονος κι ένας 41χρονος, οι οποίοι κρίθηκαν χθες προφυλακιστέοι από τον ανακριτή και τον εισαγγελέα Πολυγύρου, μετά την απολογία τους.


 Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr


Οι δύο άνδρες κατηγορούνται για την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές τον περασμένο Φεβρουάριο.
Η εμπλοκή των δύο συγκεκριμένων ατόμων προέκυψε, σύμφωνα με την αστυνομία, από τις τηλεφωνικές επαφές που φέρονται ότι είχαν με συγκατηγορούμενούς τους. Μέχρι στιγμής έχουν προφυλακιστεί για την υπόθεση τέσσερα άτομα, ενώ άλλοι δύο αφέθησαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.
Η απόφαση του ανακριτή έγινε δεκτή με αποδοκιμασίες από κατοίκους της Ιερισσού, που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί έξω από το δικαστικό μέγαρο Πολυγύρου, προκειμένου να συμπαρασταθούν στους κατηγορούμενους. Κάποια στιγμή, ο ανήλικος γιος ενός εκ των προφυλακισμένων προσπάθησε να διασπάσει τον αστυνομικό κλοιό που είχε στηθεί, για να πλησιάσει στον πατέρα του. Οι αστυνομικοί τον συγκράτησαν και τον προσήγαγαν στο τμήμα, προκαλώντας την αντίδραση των παρευρισκομένων διαδηλωτών, που άρχισαν να διαμαρτύρονται εντόνως. Τότε, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών για να τους απωθήσουν και ακολούθησαν μικροσυμπλοκές, οι οποίες έληξαν λίγο αργότερα. Στη συνέχεια, οι κάτοικοι της Ιερισσού μετέβησαν στο χωριό τους όπου έστησαν οδοφράγματα, αποκλείοντας τις οδικές εισόδους. Επεισόδια μεταξύ κατοίκων και αστυνομικών δυνάμεων σημειώθηκαν το απόγευμα και στον κόμβο της Μεγάλης Παναγιάς, που αποκλείσθηκε από κατοίκους.
«Με γνώμονα τη μαρτυρία αστυνομικού ότι πιθανολογεί την ενοχή του ενός και παρά το γεγονός πως μάρτυρας αστυνομικός επιβεβαίωσε το άλλοθι του δεύτερου ότι τη νύχτα της επίθεσης στο εργοτάξιο των Σκουριών βρισκόταν στο Άγιον Όρος, οι εισαγγελέας και ανακριτής αποφάνθηκαν ότι οι δύο κατηγορούμενοι πρέπει να προφυλακιστούν. Είναι προφανές ότι πρόκειται για άλλη μια δικαστική απόφαση προερχόμενη ή εκβιαζόμενη από πολιτικές εντολές. Οι κατηγορούμενοι δεν είναι ύποπτοι φυγής και δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής τους, στοιχεία που αποτελούν προϋποθέσεις προφυλάκισης», καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Ενάντια στην Εξόρυξη Χρυσού. «Στη σημερινή Ελλάδα του ‘νόμου και της τάξης’, το τεκμήριο της αθωότητας παύει να αποτελεί κύριο συστατικό της δημοκρατίας, οι προφυλακίσεις χωρίς νομική και ηθική βάση γίνονται καθεστώς και οι κοινωνικοί αγώνες ποινικοποιούνται με κάθε μέσο», τονίζει η Επιτροπή και δηλώνει ότι «θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι την τελική νίκη και δικαίωση».