Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Παιδεία: Καταργούνται 118 σχολεία

Στην κατάργηση 118 σχολικών μονάδων, 31 δημοτικών σχολείων και 87 νηπιαγωγείων προχωρά το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με απόφαση την οποία υπέγραψε χθες ο υπουργός Παιδείας Κώστας Αρβανιτόπουλος, άλλα 17 δημοτικά σχολεία και 12 νηπιαγωγεία συγχωνεύονται.

Του Νίκου Ηλιάδη
Επίσης, υποβιβάζονται σε οργανικές θέσεις πέντε νηπιαγωγεία και 34 δημοτικά σχολεία, ενώ προάγονται δύο δημοτικά σχολεία. Τέλος, ιδρύονται τρία δημοτικά σχολεία και δύο νηπιαγωγεία, τα οποία θα στελεχωθούν με εκπαιδευτικούς όταν λειτουργήσουν.
Υπενθυμίζεται ότι τo 2011 καταργήθηκαν διά συγχωνεύσεων περίπου 800 σχολικές μονάδες και το 2012 περίπου 120. Όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, η επιλογή των σχολείων έγινε έπειτα από εισήγηση των διευθυντών εκπαίδευσης και των περιφερειακών διευθυντών και στις περισσότερες περιπτώσεις με σύμφωνη γνώμη των οικείων δήμων. Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Παιδείας, έγιναν συγχωνεύσεις εκεί όπου κρίθηκαν από την υπηρεσία απαραίτητες για λόγους μη βιωσιμότητας των σχολικών μονάδων. Με βάση στοιχεία του υπουργείου, οι καταργήσεις-συγχωνεύσεις θα εξοικονομήσουν 76.000 ευρώ για το 2013, καθώς οι αλλαγές υλοποιούνται σχεδόν στα μισά του οικονομικού έτους, ενώ από το 2014 η εξοικονόμηση πόρων θα ανέλθει στις 228.000 ευρώ.

ΠΟΙΟΙ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ
Στο μεταξύ, καταργήθηκαν και επισήμως από χθες οι 50 ειδικότητες του τεχνολογικού λυκείου, με τους εκπαιδευτικούς να τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, η οποία ισχύει ήδη από την περασμένη Δευτέρα 22 Ιουλίου. Η κατάργηση των ειδικοτήτων έγινε με τη δημοσίευση του ΦΕΚ, με το άρθρο 82 του πολυνομοσχεδίου 4127/2013. Σύμφωνα με την απόφαση, οι καθηγητές που εξαιρούνται, καθώς και οι κάτοχοι μεταπτυχιακού ή διδακτορικού διπλώματος, μετατάσσονται στην εγγύτερη περιφερειακή διεύθυνση Εκπαίδευσης, σε προσωποπαγείς θέσεις διοικητικού προσωπικού της ίδιας κατηγορίας. Οι μαθητές της Γ’ τάξης των ΕΠΑΛ και της Β’ τάξης των ΕΠΑΣ θα συνεχίσουν κανονικά την ειδικότητά τους με ωρομίσθιο προσωπικό. Όσον αφορά τον ποσοτικό προσδιορισμό των κενών θέσεων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και τον υπολογισμό του πλεονάζοντος εκπαιδευτικού προσωπικού που πρόκειται να μετατεθεί ανά ειδικότητα και διεύθυνση Εκπαίδευσης για την επόμενη σχολική χρονιά, αυτό θα γίνει με διαπιστωτική πράξη του υπουργείου, έπειτα από εισήγηση της γενικής διεύθυνσης Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με βάση την επεξεργασία και τον συσχετισμό των στοιχείων που έχουν καταχωρισθεί από τους κατά τόπους διευθυντές εκπαίδευσης.


Κεντρική Μακεδονία: Ο χάρτης με τις αλλαγές

Οι σχολικές μονάδες οι οποίες καταργούνται στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας είναι οι εξής:
από δημοτικά σχολεία: ολοήμερο του Λοφίσκου, 8ο Αλεξάνδρειας, 17ο Βέροιας, Λεπτοκαρυάς και Παραλιμνίου.
Από νηπιαγωγεία: ολοήμερο Ν. Καλινδοίων, Ξηροποτάμου, Μοδίου, 11ο Νάουσας, 8ο Αλεξάνδρειας, 18ο Βέροιας, Ρυζίων, Λαοδικήνου, Νεοχωρίου Αλμωπίας, Αγροσυκιάς, Λεπτοκαρυάς, Καρυώτισσας, Πλαγιαρίου, Άνυδρου, Σωτήρα, 5ο Σκύδρας, Πλατανής, 6ο Αριδαίας, Εμμανουήλ Παπά, Δαφνουδίου, Μαυρόλοφου, Κορμίστας, Νικόκλειας, Αγίας Ελένης, Κουμαριάς, Ακριτοχωρίου, Καμαρωτού, Λιβαδοχωρίου, Μητρουσίου και Αμμουδιάς.
Υποβιβάζονται οι παρακάτω σχολικές μονάδες: 26ο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης (από 12θέσιο σε 10θέσιο), Δ.Σ. Ν. Ρόδων (από 6θέσιο σε 5θέσιο) και 1ο νηπιαγωγείο Συκιάς (από 2θέσιο σε 1θέσιο).
Οι σχολικές μονάδες οι οποίες συγχωνεύονται είναι οι εξής: το 4θέσιο Δ.Σ. Γοργόπης Κιλκίς με το 1ο 6θέσιο Δ.Σ. Αξιούπολης και προκύπτει 10θέσιο Δ.Σ. με έδρα την Αξιούπολη. Το 3θέσιο Δ.Σ. Τούμπας Κιλκίς με το 8θέσιο Δ.Σ. Ευρωπού και προκύπτει 10θέσιο με έδρα τον Ευρωπό. Το 6ο 1θέσιο νηπιαγωγείο Πανοράματος με το 7ο 1θέσιο νηπιαγωγείο Πανοράματος και προκύπτει 2θέσιο νηπιαγωγείο στην έδρα του 6ου. Το 6ο 2θέσιο νηπιαγωγείο Βέροιας με το 13ο 1θέσιο και προκύπτει 2θέσιο νηπιαγωγείο με έδρα το 6ο. Το 2θέσιο νηπιαγωγείο Αγίου Ιωάννη Σερρών με το 1θέσιο της Οινούσας και προκύπτει 2θέσιο νηπιαγωγείο με έδρα την Οινούσα.


ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης: Απεργία διαρκείας τον Σεπτέμβριο

Την απόφασή τους να προχωρήσουν σε απεργία διαρκείας με την έναρξη της σχολικής χρονιάς επανέλαβαν για άλλη μια φορά χθες εκπρόσωποι όλων των ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης. Σε συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησαν τόνισαν ότι «σε αυτά τα σχολεία τα οποία ετοιμάζουν να ανοίξουν τον Σεπτέμβριο, χωρίς πόρους, χωρίς σχολικούς φύλακες, αλλά και χωρίς καθηγητές, εμείς δεν πρόκειται να μπούμε. Εάν υπάρξει απόλυση έστω και ενός εκπαιδευτικού δεν θα μπούμε στα σχολεία», τόνισε ο Γιάννης Λαθήρας εκ μέρους της Γ’ ΕΛΜΕ. Ο Χρήστος Ζαγανίδης από την Ε’ ΕΛΜΕ μίλησε για «συμβόλαιο τιμής», με το οποίο θα δεσμεύονται να δώσουν «τον αγώνα για να μην απολυθεί ούτε ένας συνάδελφος. Κανείς δεν περισσεύει, κανείς να μην απολυθεί». Προσέθεσε ότι «ουσιαστικά απολύουν 20.000 μαθητές, 2.000 από τους οποίους φοιτούν στη Θεσσαλονίκη, και 2.000 καθηγητές, από τους οποίους 350 από τη Θεσσαλονίκη».
Οι καθηγητές ανέφεραν ότι οι 20.000 μαθητές ωθούνται προς τα ιδιωτικά ΙΕΚ και κατήγγειλαν πως ήδη κάποια ΙΕΚ άρχισαν να τηλεφωνούν σε όσους φοιτούσαν στα ΕΠΑΛ προκειμένου να τους ενημερώσουν για τα προγράμματά τους. «Τινάζουν τα σχολεία στον αέρα και τα παραδίδουν στα φροντιστήρια και τα ΙΕΚ», ανέφερε ο κ. Λαθήρας, ο οποίος άφησε αιχμή κατά της ηγεσίας της ΟΛΜΕ, λέγοντας πως «έπρεπε να απεργήσουμε δύο μήνες πριν. Αποδείχτηκε πόσο δίκιο είχαμε τότε», είπε.
Έως ότου ανοίξουν τα σχολεία οι καθηγητές θα συγκεντρώνονται στα ΕΠΑΛ Καλαμαριάς, Σταυρούπολης και στον «Ευκλείδη» για την προετοιμασία των κινητοποιήσεων, ενώ τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου θα γίνουν οι γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ.