Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Κάθειρξη 14 χρόνων σε Γεωργιανό

Κάθειρξη 14 ετών επιβλήθηκε χθες το απόγευμα στον 52χρονο Γεωργιανό, ο οποίος είχε συλληφθεί πριν από ενάμιση χρόνο κατηγορούμενος ότι είχε στήσει στη Θεσσαλονίκη αρχηγείο μαφιόζικης οργάνωσης με 80 μέλη σε όλη την Ευρώπη.

Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com
Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς του ότι οι κατηγορίες είναι κατασκευασμένες από τις ισπανικές αρχές και την πολιτική ηγεσία της χώρας του, και τον καταδίκασε για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.
Ο Λάσα Σουσανασβίλι, που έχει χαρακτηριστεί στην Ισπανία ως «Εσκομπάρ της Ευρώπης», είχε συλληφθεί σε μεγάλο ξενοδοχείο της Αθήνας τον περσινό Ιανουάριο, ύστερα από ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που είχαν εκδώσει οι ισπανικές αρχές. Άρχισε να αναζητείται μετά τη σύλληψη 80 ατόμων σε Γερμανία, Γαλλία, Ελβετία και Ιταλία, μεταξύ των οποίων και ο αδερφός του κατηγορούμενου στην Ισπανία, ο οποίος παραμένει ακόμη προφυλακισμένος, χωρίς να έχει δικαστεί. Ο 52χρονος κατηγορήθηκε ότι ζούσε στη Θεσσαλονίκη για να μη βρεθούν τα ίχνη του, καθώς είχε δηλώσει και ψεύτικο όνομα, έχοντας μάλιστα και διαβατήριο με αυτά τα στοιχεία.
«Οι ισπανικές αρχές γνώριζαν από το 2003 ότι ήταν από τους επικεφαλής της ρωσικής μαφίας. Έδινε τηλεφωνικά τις εντολές του σε πανευρωπαϊκό επίπεδο», σημείωσε χθες στην πρότασή του στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων ο εισαγγελέας της έδρας Αργύρης Δημόπουλος, προσθέτοντας πως η οργάνωση δραστηριοποιούνταν σε κλοπές, ληστείες, διακίνηση ναρκωτικών, εκτέλεση συμβολαίων θανάτου και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Ο Σουσανασβίλι, που σε ρωσικά δημοσιεύματα εμφανίζεται με το προσωνύμιο «το Λίπος», είχε αρνηθεί τις κατηγορίες στην απολογία του, υποστηρίζοντας πως διώκεται επειδή εναντιώθηκε στο καθεστώς της χώρας του. Και οι συνήγοροι υπεράσπισής του χθες, αντιδρώντας στην πρόταση του εισαγγελέα, υποστήριξαν ότι οι κατηγορίες κατασκευάστηκαν από τις ισπανικές αρχές.

Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΛΛΗΨΗΣ
Το κατηγορητήριο σε βάρος του 52χρονου Γεωργιανού, ο οποίος συνοδευόταν στα δικαστήρια με πάνοπλους άνδρες των ειδικών δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ., στηρίχτηκε στα στοιχεία των ισπανικών αρχών. Άλλωστε, μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας ήταν ο επικεφαλής του τμήματος εξάρθρωσης διεθνών εγκληματικών οργανώσεων της Ισπανίας Χουάν Ρουέδο, ο οποίος υποστήριξε πως από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που διαθέτουν και άλλα στοιχεία, ο κατηγορούμενος ήταν επικεφαλής της οργάνωσης. Πάντως, οι συνομιλίες δεν διαβάστηκαν στο δικαστήριο, για τυπικούς λόγους, καθώς δεν είχαν μεταφραστεί.
Πριν από τη σύλληψη του Σουσανασβίλι σε μεγάλο ξενοδοχείο της Αθήνας μαζί με συγκατηγορούμενό του, που καταδικάστηκε χθες σε κάθειρξη 8 χρόνων ως μέλος της οργάνωσης, παρατηρήθηκε έντονη αντιπαράθεση των αστυνομιών Ελλάδας και Ισπανίας. Ισπανοί είχαν κατηγορήσει τους έλληνες συναδέλφους τους ότι χρηματίστηκαν για να μην τον συλλάβουν, παρά τα στοιχεία που τους παρείχαν. Πάντως, ο ισπανός αστυνομικός σχετικά με αυτό περιορίστηκε να καταθέσει ότι «από την πληροφόρηση που είχαμε από τη Γεωργία, ο Λάσα Σουσανασβίλι έδωσε 800.000 ευρώ για να μη συλληφθεί», χωρίς να αναφερθεί σε χρηματισμό συναδέλφων του.


Δενδροποτάμος: Συνελήφθησαν δύο για τα «μαϊμού»

Δύο άτομα συνέλαβε χθες η αστυνομία για τη διακίνηση των απομιμητικών προϊόντων, ο εντοπισμός των οποίων οδήγησε σε συμπλοκές στον οικισμό του Δενδροποτάμου το μεσημέρι της Τρίτης. Όπως ανακοινώθηκε χθες, οι συλληφθέντες ηλικίας 21 και 40 χρόνων ήταν υπεύθυνοι του εμπορικού καταστήματος όπου βρέθηκαν 3.404 ζευγάρια αθλητικά παπούτσια-μαϊμού και 89 απομιμήσεις ηλεκτρονικών συσκευών.
Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε οργανωμένη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στον Δενδροπόταμο, χωρίς να σημειωθούν αντιδράσεις και συνελήφθησαν οι δύο υπεύθυνοι. Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό ακόμη τριών ατόμων ηλικίας 41, 43 και 57 χρόνων, όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία. Οι εμπλεκόμενοι κατηγορούνται από την αστυνομία, τόσο για τη διακίνηση των απομιμητικών προϊόντων όσο και για τα επεισόδια που προκλήθηκαν κατά την είσοδο των αστυνομικών δυνάμεων. Σήμερα αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα.
Τα επεισόδια πήραν έκταση όταν μικρή ομάδα αστυνομικών της ασφάλειας που πραγματοποίησε τον έλεγχο στην αποθήκη που βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από το αστυνομικό τμήμα Δενδροποτάμου συνάντησε την αντίδραση κατοίκων της περιοχής. Σημειώθηκαν συμπλοκές και ακολούθησε πετροπόλεμος. Όταν ενισχύθηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις με διμοιρίες των ΜΑΤ έγινε χρήση δακρυγόνων, για να απομακρυνθούν οι αντιδρώντες. Μέχρι το βράδυ είχαν γίνει 18 προσαγωγές, χωρίς όμως κανείς να αποδεικνύεται ότι ενεπλάκη, γι’ αυτό και αφέθηκαν ελεύθεροι πλην ενός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση.
Στο μεταξύ, χθες αστυνομικοί του τμήματος πλατείας Δημοκρατίας σχημάτισαν δικογραφία σε βάρος Κινέζου για εμπορία απομιμητικών προϊόντω


Σέρρες: «Μπλόκο» σε φορτίο με λαθραία τσιγάρα

Φορτίο με 50.000 πακέτα λαθραία τσιγάρα εντόπισαν αστυνομικοί σε ορεινή περιοχή των Σερρών όπου τα είχαν αφήσει λαθρέμποροι, προκειμένου να διοχετευτούν παράνομα στο βουλγαρικό έδαφος. Αστυνομικοί έστησαν «καρτέρια» και τελικά συνέλαβαν τέσσερα άτομα που προσέγγισαν το φορτίο.
Το φορτηγό που περιείχε τα λαθραία τσιγάρα εντοπίστηκε από συνοριοφύλακες του Προμαχώνα σε ορεινή περιοχή του Καρυδοχωρίου, σε μικρή απόσταση από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Οι αστυνομικοί, αφού διαπίστωσαν πως πρόκειται για παράνομα πακέτα, περίμεναν και συνέλαβαν δύο άτομα 26 και 49 χρόνων, οι οποίοι, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., επρόκειτο να τα πουλήσουν σε 40χρονο που αναζητείται.
Από το σημείο όπου βρέθηκε το φορτηγό με τα τσιγάρα συνελήφθησαν στη συνέχεια άλλα δύο άτομα, 27 και 54 χρόνων, οι οποίοι είχαν ραντεβού με τους άλλους συλληφθέντες, καθώς φέρονται ότι θα ξεκινούσαν τη διαδικασία μεταφοράς τους. Κατηγορούνται ότι είχαν λάβει αμοιβή από τον 40χρονο, για να τα παραδώσουν. Οι διαφυγόντες δασμοί των τσιγάρων υπολογίζονται σε περίπου 162.000 ευρώ.
Η έρευνα της αστυνομίας συνεχίζεται για τον εντοπισμό του 40χρονου που υποδείχτηκε σαν παραλήπτης του φορτίου, ενώ εξετάζεται με ποιον τρόπο έφτασε το φορτίο στην περιοχή των Σερρών και αν ακολούθησε τα γνωστά δρομολόγια των λαθραίων που έχουν αφετηρία κοντινές παραλίες της Βόρειας Ελλάδας.


Κομοτηνή: Τραγωδία με θύμα 5χρονο στην άσφαλτο

Τραγωδία στην άσφαλτο με θύμα ένα 5χρονο αγόρι, που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο με οδηγό μια 78χρονη, βύθισε στο πένθος την Κομοτηνή. Το τροχαίο έγινε χθες νωρίς το απόγευμα στο κέντρο της πόλης και τραυματισμένη νοσηλεύεται και η μητέρα του παιδιού, που είναι έγκυος στον 4ο μήνα.
Η ηλικιωμένη οδηγός δεν κατάφερε να αντιδράσει όταν είδε τη μητέρα με το 5χρονο παιδί να διέρχονται τον δρόμο και τους παρέσυρε. Το παιδί αιμόφυρτο διακομίστηκε στο νοσοκομείο, όμως στη συνέχεια εξέπνευσε. Η μητέρα του έχει τραυματιστεί, όμως δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο η ζωή της, ούτε το παιδί που κυοφορεί, σύμφωνα με την αστυνομία.
Η 78χρονη οδηγός συνελήφθη από την αστυνομία και εξετάζεται πώς συνέχισε να οδηγεί το αυτοκίνητο.


Πτολεμαΐδα: Πούλησαν «αέρα» τέσσερα Ι.Χ.

Παρίσταναν τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων τα οποία πουλούσαν, εισπράττοντας προκαταβολές, και στη συνέχεια εξαφανίζονταν.
Η αστυνομία αναζητεί δύο άνδρες στην Πτολεμαΐδα, οι οποίοι καταγγέλθηκαν από μία 29χρονη Ελληνίδα και έναν 42χρονο Νιγηριανό, οι οποίοι κατέβαλαν 5.000 ευρώ για την αγορά αυτοκινήτων, που όμως δεν είδαν ποτέ.
Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, οι δράστες, ηλικίας 45 και 56 χρόνων, είπαν στους «αγοραστές» ότι έχουν στην ιδιοκτησία τους τέσσερα Ι.Χ. και εισέπραξαν προκαταβολή για την πώλησή τους. Στη συνέχεια όμως εξαφανίστηκαν και αναζητούνται.