Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Με τραγικές ελλείψεις λειτουργούν τα νοσοκομεία

Εικόνα διάλυσης παρουσιάζουν τα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Κλινικές χωρίς ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τραγικές ελλείψεις σε αναλώσιμα είδη, τα οποία αναγκάζονται να αγοράζουν οι ίδιοι οι ασθενείς, χαλασμένα μηχανήματα και εφημερίες στα όρια της επικινδυνότητας είναι μόνον μερικά από τα αγκάθια που αντιμετωπίζουν καθημερινά ασθενείς και εργαζόμενοι.

 Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr

Την ίδια στιγμή αγωνία επικρατεί για το ενδεχόμενο λουκέτο σε νοσηλευτικά ιδρύματα της πόλης, ενώ οι εργαζόμενοι ζητούν να μην κλείσουν νοσοκομεία, αλλά να ενισχυθούν τα ήδη υπάρχοντα, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες.
Χθες το πρωί εργαζόμενοι των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της 3ης και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας στο πλαίσιο της πεντάωρης στάσης εργασίας που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).
Την αντίθεσή του στο κλείσιμο νοσοκομείων εξέφρασε ο πρόεδρος του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ Παναγιώτης Τουχτίδης, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει να γίνει εξορθολογισμός στα νοσηλευτικά ιδρύματα της ηπειρωτικής χώρας αλλά πάντα προς όφελος των πολιτών.
«Ζητούμε από το υπουργείο Υγείας να δημιουργήσει οργανισμούς που θα έχουν επαφή με την πραγματικότητα στα νοσοκομεία σήμερα, που θα αποτυπώνουν ακριβώς τη λειτουργία τους και όχι οργανισμούς που θα καρατομήσουν λειτουργίες και κλίνες, με συνέπεια να βρεθεί το προσωπικό ακάλυπτο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Την αγωνία της ίδιας και των συναδέλφων της για το ενδεχόμενο λουκέτο στο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων εξέφρασε και η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου Κωνσταντίνα Καριώτου. Παράλληλα επισήμανε ότι το συγκεκριμένο νοσοκομείο είναι το μοναδικό σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα και εξυπηρετεί 4.000 ασθενείς μηνιαίως.
Από την πλευρά της η Συμέλα Τεμαρτζίδου, μέλος του δ.σ. του σωματείου εργαζομένων στο «Γ. Παπανικολάου», κατήγγειλε ότι οι διοικήσεις κλείνουν χειρουργικές κλινικές, οι οποίες δεν έχουν πληρότητα, όχι γιατί δεν υπάρχουν ασθενείς, αλλά επειδή με δική τους ευθύνη δεν υπάρχουν υλικά, για να γίνονται επεμβάσεις.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
Στο δρόμο βγήκαν χθες και ανάπηροι και συνταξιούχοι της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο «Ιπποκράτειο», την οποία διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων.
Όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Θεσσαλονίκης Χρήστος Σαλονικιός, οι ασφαλισμένοι υφίστανται τεράστια ταλαιπωρία, καθώς οι συντάξεις τους είναι πετσοκομμένες και δεν επαρκούν ούτε καν για τα φάρμακά τους. Ταυτόχρονα οι ασφαλισμένοι είναι αναγκασμένοι να περιμένουν επί μήνες, για να περάσουν από τις επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), ώστε να λάβουν τα επιδόματα που δικαιούνται, για να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και φάρμακα.
Μάλιστα ανέφερε την περίπτωση μιας συνταξιούχου, στην οποία έκοψαν ακόμη και το ρεύμα, διότι δεν είχε χρήματα να πληρώσει. Έτσι έγινε έρανος, προκειμένου να τη βοηθήσουν οι συνάνθρωποί της.