Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Δημοψήφισμα τον Οκτώβριο για το νερό


Η διοργάνωση δημοψηφίσματος το φθινόπωρο και η πραγματοποίηση εκδηλώσεων και «γιορτών νερού» στην πορεία προς αυτό αποφασίστηκαν μεταξύ άλλων σε ευρεία σύσκεψη φορέων που έγινε χθες το απόγευμα στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Για την υποστήριξη και τη διενέργεια του δημοψηφίσματος θα συσταθεί άμεσα επιστημονική και νομική ομάδα.
Του Φώτη Κουτσαμπάρη
Στη σύσκεψη εκτιμήθηκε η ανάγκη αποτελεσματικής συνεργασίας όλων των φορέων καθώς και η περαιτέρω διεύρυνση του δικτύου που υποστηρίζει τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού. Επίσης, απαραίτητη κρίθηκε η ενημέρωση όλων των πολιτών της Θεσσαλονίκης και η κινητοποίησή τους για την υπεράσπιση του τελευταίου δημόσιου αγαθού που ενώνει όλους τους πολίτες, με κορύφωση την προετοιμασία σχετικού δημοψηφίσματος. Επιπλέον, σημαντική θεωρήθηκε και η τοποθέτηση του ευρωπαίου επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του πόσιμου νερού, μετά τη δημοσιοποίηση των υπογραφών της πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας Right2Water.
Τη σύσκεψη συγκάλεσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) και το δίκτυο πολιτών και φορέων «SOSTE ΤΟ ΝΕΡΟ» και συμμετείχαν δήμαρχοι του νομού Θεσσαλονίκης, ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος, η αντιπρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Άννα Μίχου, ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, εκπρόσωποι της ΕΔΟΘ-ΑΔΕΔΥ, του Εμπορικού Συλλόγου, της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ», μέλη της «Κίνησης 136». Ακολούθησε συλλαλητήριο από τα μέλη του δικτύου και μουσική συναυλία διαμαρτυρίας.
Εκτός του δημοψηφίσματος, μεταξύ αυτών που αποφασίστηκαν είναι: Να παραστούν σήμερα στη γενική συνέλευση της ΕΥΑΘ οι δήμαρχοι, το δίκτυο SOSTE ΤΟ ΝΕΡΟ, οι φορείς και οι πολίτες που αντιτίθεται στην πώληση της ΕΥΑΘ. Να ενημερωθεί από την ΠΕΔ-ΚΜ ο νέος υπουργός Εσωτερικών και να επαναληφθεί το αίτημα για την έκδοση προεδρικού διατάγματος σχετικά με το πλαίσιο διενέργειας δημοψηφίσματος. Να γίνει παράσταση των δημάρχων και των φορέων στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), όπου θα εκφραστεί η αντίθεση της πόλης στην πώληση της ΕΥΑΘ. Να αναπτυχθούν δράσεις δημοσιότητας από την ΠΕΔ-ΚΜ, τους δήμους και τους φορείς του δικτύου για το θέμα και να συνδεθούν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού και του φθινοπώρου με το θέμα του νερού. Τέλος, να συνδυαστεί η φετινή ΔΕΘ με το θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού.