ΣΗΜΑΔΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΤΡΟΦΗΣ
Απομακρύνεται από την πολιτική της σκληρής λιτότητας το Βερολίνο. Οι οδυνηρές επιπτώσεις από την εφαρμογή της υποχρεώνουν τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να αναθεωρήσει την πολιτική του έναντι του ευρωπαϊκού Νότου. Θεωρεί αναγκαία την οικονομική στήριξή του.
Προσανατολισμένος στην ανάπτυξη του πολύπαθου ευρωπαϊκού Νότου, ταγμένος στην καταπολέμηση της ανεργίας και ανοιχτός στο ενδεχόμενο χαλάρωσης των όρων της κρατικής βοήθειας προς τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που παρουσιάζεται σήμερα μέσα από τις σελίδες του νέου τεύχους του περιοδικού Der Spiegel, προφανώς δεν θυμίζει σε (σχεδόν) τίποτα εκείνον τον διαπρύσιο και άκαμπτο κήρυκα της σκληρής λιτότητας των ετών 2010-2012.
«Ο έξυπνος άνθρωπος αλλάζει γνώμη, ο ανόητος ποτέ», λέει μια παροιμία κι από ό,τι φαίνεται, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ανήκει στους έξυπνους.
Υπό την πίεση της ολοένα αυξανόμενης ευρωπαϊκής ανεργίας αλλά και εν όψει των κρίσιμων ομοσπονδιακών γερμανικών εκλογών του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, ο 70χρονος Σόιμπλε πραγματοποιεί πλέον στροφή υπέρ της ανάπτυξης για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου τις οποίες μάλιστα δεν διστάζει να συγκρίνει (ως προς τις ανάγκες τους) ακόμη και με την Ανατολική Γερμανία τα πρώτα χρόνια μετά την επανένωση.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας πλέον είναι ανοιχτός στο ενδεχόμενο παροχής διμερών δανείων συνολικού ύψους αρκετών δισ. ευρώ από την κρατική γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW προς τις χώρες του Νότου που αντιμετωπίζουν προβλήματα, συγκεκριμένα προς την Ισπανία, την Πορτογαλία και «υπό προϋποθέσεις, προς την Ελλάδα».
«Πιστεύω πως εμείς ως Γερμανία θα έπρεπε να παράσχουμε πρόσθετη βοήθεια σε διμερές επίπεδο», σημειώνει ο Σόιμπλε σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, το περιεχόμενο της οποίας αποκαλύπτει το Spiegel.
Στην ίδια επιστολή, ο 70χρονος Χριστιανοδημοκράτης δεσμεύεται πως στο εξής η Γερμανία θα παράσχει «δραστική στήριξη αρκετά ταχύτερα», προκειμένου να υπάρξουν «θετικά αποτελέσματα μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, σε πρακτικό αλλά και σε ψυχολογικό επίπεδο».
Συγκεκριμένα, η κρατική τράπεζα επενδύσεων KfW θα μπορούσε, με την προηγούμενη έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου, να παράσχει δάνεια σε τράπεζες των χωρών του Νότου, οι οποίες εν συνεχεία θα μπορούσαν να τα ρίξουν στην εγχώρια αγορά, χορηγώντας δάνεια με χαμηλά επιτόκια κυρίως σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Οσο για το συνολικό ύψος των εν λόγω δανείων, το Spiegel μιλάει για «μονοψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων» που πρόκειται να κινητοποιηθούν υπό μορφή επενδύσεων στη Νότια Ευρώπη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Κατά τα λοιπά, στην επιστολή του προς τον Ρέσλερ ο Σόιμπλε υπογραμμίζει και την ανάγκη χαλάρωσης των προϋποθέσεων/όρων που έχει θέσει η ΕΕ για τη βοήθεια προς τις χώρες που πλήττονται από την κρίση, ενώ το περιβάλλον του υπουργού Οικονομικών έχει ήδη από τις προηγούμενες ημέρες αφήσει να εννοηθεί πως σκοπεύει να παράσχει βοήθεια «με στόχο τη δημιουργία αναπτυξιακών φορέων και εργαλείων σε επιλεγμένες χώρες».
Μάλιστα, το ίδιο το περιβάλλον Σόιμπλε, θορυβημένο από την έκρηξη της ανεργίας που απειλεί να πνίξει τον ευρωπαϊκό Νότο, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αναγνωρίζοντας πως «εάν δεν δράσουμε τώρα, τότε ο Νότος της Ευρώπης κινδυνεύει να χάσει μία ολόκληρη γενιά».
Δεδομένων λοιπόν των παραπάνω, το Spiegel λογικό είναι να μιλάει για «μεταστροφή του Βερολίνου» και για σταδιακή «αλλαγή πλεύσης» της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία πλέον «απομακρύνεται από την πολιτική λιτότητας» και «θέλει να τονώσει την ανάπτυξη με νέα δισεκατομμύρια για τις υπό κρίση χώρες». Οσο για τον ίδιο τον Σόιμπλε, φαίνεται να μεταμορφώνεται από «κομισάριο της λιτότητας» σε «πολιτικό που τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης»...
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ
Απέκλεισε συνεργασία με το SPD
Απέκλεισε συνεργασία με το SPD
Στην προσπάθειά τους να εξηγήσουν την πρόσφατη μετατόπιση του Σόιμπλε προς την ανάπτυξη, οι αναλυτές σε Γερμανία και Ευρώπη επικαλούνται ως «παράγοντα» τις επερχόμενες ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία.
Το κυβερνών Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) της Μέρκελ θα ήθελε φυσικά να πάει στην κάλπη δικαιωμένο, έχοντας προηγουμένως αποδείξει πως η στρατηγική του για την ευρωζώνη όντως απέδωσε καρπούς. Σε αυτό το πλαίσιο φέρεται να εντάσσεται και η αλλαγή πλεύσης του Σόιμπλε, ο οποίος πλέον ζητάει «βραχυπρόθεσμα θετικά αποτελέσματα».
Μηνύματα
Αναφορικά τώρα με τις εκλογές καθαυτές, ο Σόιμπλε (πάλι μέσω του περιοδικού Spiegel) απέκλεισε για πρώτη φορά το ενδεχόμενο ενός μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ Κεντροδεξιάς και Σοσιαλδημοκρατών (SPD).
Αναφορικά τώρα με τις εκλογές καθαυτές, ο Σόιμπλε (πάλι μέσω του περιοδικού Spiegel) απέκλεισε για πρώτη φορά το ενδεχόμενο ενός μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ Κεντροδεξιάς και Σοσιαλδημοκρατών (SPD).
«Δεν θα σχηματίσουμε συνασπισμό ούτε με το SPD ούτε με τους Πράσινους», διακήρυξε ο Σόιμπλε ο οποίος μάλιστα υπερασπίστηκε και τη Μέρκελ ενάντια στην εσωκομματική κριτική που αυτή δέχεται (μερίδα του CDU την κατηγορεί πως έχει φέρει την παράταξη πιο κοντά στο Κέντρο).
«Η Μέρκελ κάνει εξαιρετική δουλειά. Το CDU είναι σήμερα σε καλύτερη θέση από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν, και δεν αναφέρομαι μόνο στις δημοσκοπήσεις», σημείωσε ο 70χρονος υπουργός Οικονομικών.
Σύμφωνα πάντως με σφυγμομέτρηση της χθεσινής Bild am Sonntag, το κόμμα της Μέρκελ συγκεντρώσει ποσοστό 40% και διατηρεί πράγματι μεγάλο προβάδισμα (οι Σοσιαλδημοκράτες ακολουθούν με 27%), σε αντίθεση ωστόσο με το FDP, το νυν εταίρο του στην κυβέρνηση, που παρουσιάζεται να μένει εκτός βουλής (4%).