Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

40 συλλήψεις κάθε νυχτα για χρέη στην Εφορία

Ωρα 8 το πρωί σε μονοκατοικία στα νότια προάστια της Αθήνας. Η φωνή στο θυροτηλέφωνο ήταν κοφτή: «Καλημέρα, από την Αστυνομία. Ο κ. Παπαδόπουλος; Παρακαλώ, κατεβείτε, σας θέλουμε για μια υπόθεσή σας». Μετά την πρώτη «τρομάρα» ο ένοικος ησύχασε διότι προφανώς επρόκειτο περί λάθους: «Ο κ. Παπαδόπουλος δεν μένει εδώ, εγώ λέγομαι Πολυξερόπουλος». Η υπόθεση, όμως, δεν σταμάτησε εκεί, καθώς οι αστυνομικοί επέμειναν: «Κατεβείτε με την ταυτότητά σας να το ελέγξουμε».

Οταν δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις, το περιπολικό αποχώρησε, αφού ξεκαθαρίστηκε ότι ο κ. Παπαδόπουλος για τον οποίο υπήρχε ένταλμα σύλληψης λόγω χρεών προς το Δημόσιο δεν έμενε πια εκεί. Τα ονόματα των πρωταγωνιστών είναι φανταστικά, βεβαίως, αλλά το γεγονός είναι πραγματικό και κάθε μήνα χιλιάδες παρόμοιες υποθέσεις εκτυλίσσονται ανά την ελληνική επικράτεια, καθώς η ΕΛ.ΑΣ. αναζητεί φορολογούμενους και εκπροσώπους εταιρειών οι οποίοι χρωστάνε στο κράτος.
Με εντολή της τρόικας έχει στηθεί ένας ασφυκτικός κλοιός, με στόχο να εισπραχτούν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα -διαρκώς αυξανόμενα- χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο.
Η μέθοδος, την οποία έχει επιβάλει η τρόικα, είναι απλή: όποιος δεν πληρώσει ή δεν ρυθμίσει τα χρέη του, θα αντιμετωπίζει κατάσχεση ή ποινική δίωξη. Ουδείς θα μένει πλέον ανενόχλητος εφόσον χρωστάει. Οι διώξεις μάλιστα το επόμενο διάστημα θα ενταθούν, προκειμένου να σπεύσουν οι φορολογούμενοι να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε δόσεις, με βάση τις νέες αποφάσεις που μόλις εκδόθηκαν.
Η πίεση αντανακλάται και στον φόρτο εργασίας της Αστυνομίας και των... φυλακών, που υποδέχονται όλο και περισσότερους κρατουμένους.
Διατυπώθηκαν, μάλιστα, και σκέψεις να ενοικιαστούν ξενοδοχεία ή να δημιουργηθούν άλλοι χώροι για ανθρώπους που κρατούνται για χρέη προς το Δημόσιο, αφενός γιατί εκτιμάται ότι το υπάρχον σύστημα κρατητηρίων και φυλακών απλώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί στους ολοένα αυξανόμενους αριθμούς, αφετέρου για να υπάρχουν πιο ήπιες συνθήκες κράτησης, διαφορετικές από ό,τι για ποινικούς και άλλους καταδικασμένους ή υπόπτους.
Το αστυνομικό δελτίο τακτικά το τελευταίο διάστημα περιλαμβάνει συλλήψεις οφειλετών για χρέη στο Δημόσιο, κυρίως για μεγάλα ποσά, αλλά όλο και συχνότερα για οφειλές μεταξύ 100.000 και 200.000 ευρώ - ακόμα και για 50.000 σε ορισμένες περιπτώσεις.
Υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο συλλαμβάνονται κάθε μέρα 40 άτομα για χρέη στο Δημόσιο. Στις ΔΟΥ, υπάλληλοι από διάφορα τμήματα (Δικαστικό, ΦΠΑ, Εσοδα) συντάσσουν πυρετωδώς μηνυτήριες αναφορές οι οποίες διαβιβάζονται στον εισαγγελέα για να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης, τα οποία εκτελεί η ΕΛ.ΑΣ. Σε μία από τις ΔΟΥ των νοτίων προαστίων υπολόγισαν ότι συντάσσουν περί τις 80 με 100 μηνυτήριες αναφορές μηνιαίως και γύρω στα 1.000 εντάλματα κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων, καταθέσεων και μισθών.
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων υπολογίζει ότι πέρυσι εκδόθηκαν σε όλη τη χώρα περίπου 10.670 μηνυτήριες αναφορές και ποινικές διώξεις, ενώ ο αριθμός εφέτος ανέρχεται σε περίπου 3.300 αναφορές. Αυτή τη στιγμή στην Οικονομική Αστυνομία εκκρεμούν 2.489 εντάλματα σε βάρος συγκεκριμένων οφειλετών (τα 2.022 στην Αττική), ενώ κάθε μέρα που περνάει προστίθενται και νέα, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να τρέχουν και να μη φτάνουν... Οι εκτιμήσεις των αξιωματικών της Ασφάλειας λένε πως εάν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί, ο αριθμός των ενταλμάτων αναμένεται να φτάσει ή και να ξεπεράσει τις 30.000 ή 40.000.
Αριθμοί τεράστιοι, αν αναλογιστεί κανείς ότι σε όλο το 2012 -και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης- συνελήφθησαν από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας καθώς και από τις λοιπές Υπηρεσίες Ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας 1.758 άτομα για οφειλές στο Δημόσιο και λοιπά φορολογικά αδικήματα, που ξεπερνούν τα 2.117.000.000 ευρώ.
Τα πρόσωπα σε βάρος των οποίων εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης συλλαμβάνονται και οδηγούνται με χειροπέδες στα κρατητήρια. Επειτα από διακανονισμό με την Εφορία και αφού πληρώσουν την πρώτη δόση αφήνονται ελεύθεροι. Σε διαφορετική περίπτωση κρατούνται.
212.000 φορολογούμενοι υποψήφιοι για τη φυλακή
Περισσότεροι από 212.000 πολίτες, με πάνω από 5.000 ευρώ χρέη ο καθένας, απειλούνται με φυλάκιση λόγω των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς την Εφορία! Επειδή οι φυλακές δεν… χωράνε τόσο κόσμο, η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανεβάσει το όριο των ποινικών διώξεων για χρέη προς το Δημόσιο στις 10.000 ευρώ. Το μεταθέτει όμως για αργότερα, ώστε να αναγκαστούν περισσότεροι να ζητήσουν να υπαχθούν στη ρύθμιση, υπό τον φόβο της φυλακίσεως.
Ποινική δίωξη μπορεί να ασκηθεί εφόσον το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος προς το Δημόσιο από κάθε αιτία, συμπεριλαμβανομένων των τόκων και προσαυξήσεων, υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ και εφόσον η καθυστέρηση καταβολής υπερβαίνει τους 4 μήνες από τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής.
Ωστόσο δεν λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης κατά οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές βεβαιωμένες στις ΔΟΥ υπέρ του Δημοσίου, νομικών προσώπων και τρίτων, ύψους μέχρι 300 ευρώ, πλην του μέτρου της κατάσχεσης απαιτήσεων των οφειλετών στα χέρια τρίτων. Η απειλή οδηγεί πολλούς να πληρώνουν τα παλαιά τους χρέη, όχι όμως και τις καινούριες ληξιπρόθεσμες οφειλές τους που τον Απρίλιο έφτασαν στα 58,3 δισ. ευρώ. Ετσι, παρότι οι πληρωμές παλαιών χρεών αυξάνονται (περίπου 750 εκατ. ευρώ στο α’ τετράμηνο του 2013), δημιουργείται διαρκώς νέο ληξιπρόθεσμο χρέος (σχεδόν 3 δισ. τον Απρίλιο) και ο «λογαριασμός» αυξάνεται διαρκώς. Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι από τους σχεδόν 7 εκατομμύρια φορολογούμενους, περισσότερα από 212.000 φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί, συνταξιούχοι, εισοδηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες) με ληξιπρόθεσμο χρέος συνολικά άνω των 19 δισ. ευρώ να βρίσκονται με το ένα πόδι στη φυλακή αν δεν ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Και όσοι κάνουν ρύθμιση πάντως, με το νέο σύστημα διακανονισμού χρεών θα έχουν μία και μοναδική φορά το «δικαίωμα» να αφήσουν απλήρωτη μία μόλις δόση προς την Εφορία, διαφορετικά θα χάσουν την «ασυλία».
protothema.gr