Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Αναρρωτικές άδειες express


Τέλος στην καθημερινή ταλαιπωρία των πολιτών που επιθυμούν να υποβάλουν αιτήσεις για να δικαιολογήσουν τις αναρρωτικές άδειες, βάζει η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

 Της Φανής Σοβιτσλή
fanisovi@gmail.com

Υπάλληλοι του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, πλέον δεν θα στήνονται στις… ουρές που σχηματίζονται στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για να λάβουν βεβαιώσεις ασθενείας, αλλά θα τις παραλαμβάνουν επικυρωμένες από τη διεύθυνση Υγείας της περιφέρειας και μάλιστα χωρίς καθυστέρηση.
Ο «γόρδιος δεσμός» της γραφειοκρατίας και της αναμονής των πολιτών για την αναρρωτική άδεια λύθηκε με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με αυτό, οι πολίτες δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να υποβάλλουν βεβαίωση από τον ιατρικό σύλλογο για τα στοιχεία των ιατρών, που χορηγούν βεβαιώσεις ασθενείας, οι οποίες συνοδεύουν τις αιτήσεις των αναρρωτικών αδειών τους.
Τα στοιχεία αυτά, όπως εξήγησε η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος σε θέματα υγείας πρόνοιας Έφη Βασιλειάδου, θα αναζητούνται πλέον ηλεκτρονικά μέσω της διασύνδεσης μεταξύ του ιατρικού συλλόγου και της περιφέρειας, προκειμένου η επικύρωση των αναρρωτικών αδειών να γίνεται άμεσα, χωρίς αναμονή.
Συγκεκριμένα, το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων προβλέπει τη δημιουργία ειδικής ιστοσελίδας, ύστερα από σχετικό αίτημα της Διεύθυνσης Υγείας της ΠΚΜ, που θα είναι διαθέσιμη στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (https://services.isth.gr) ή, εναλλακτικά, τη δημιουργία ειδικής ιστοσελίδας στην ηλεκτρονική διεύθυνση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (www.pkm.gov.gr) όπου θα αναγράφονται όλα τα στοιχεία (ειδικότητα, ταχυδρομική διεύθυνση, τηλέφωνα κτλ.) των ιδιωτών ιατρών που είναι μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. «Η μείωση της γραφειοκρατίας με στόχο την ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων και την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του πολίτη αποτελεί έναν από τους κεντρικούς άξονες του έργου μας στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Με το μοντέλο διοίκησης που έχουμε εισαγάγει, υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας απέναντι στους πολίτες, μέσα από εποικοδομητικές συνεργασίες με φορείς όπως τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών» επισήμανε ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.

ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ
Το νέο σύστημα επικύρωσης των αναρρωτικών αδειών, όπως ανέφερε η κ. Βασιλειάδου, δίνει τη δυνατότητα στις υπηρεσίες της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής να εισέρχονται στο ηλεκτρονικό αρχείο του Ιατρικού Συλλόγου και να τσεκάρουν τους γιατρούς μέλη του, που χορηγούν βεβαιώσεις ασθενείας, ούτως ώστε να επικυρώνουν αυτόματα τις αναρρωτικές άδειες των πολιτών, μειώνοντας στο ελάχιστο το χρόνο.
Η ίδια εξήγησε ακόμα ότι οι πολίτες που θα προσέρχονται πλέον στη Διεύθυνση Υγείας (στην οδό Μοναστηρίου) θα εξυπηρετούνται άμεσα, καθώς σε αντίθεση με τον ιατρικό σύλλογο οι υπηρεσίες της διαθέτουν επαρκές προσωπικό για να επικυρώνουν τις άδειες των ασθενών, ενώ θα βοηθούν και οι υγειονομικές επιτροπές. Το μνημόνιο υπεγράφη στις 9 Απριλίου από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Α. Τζιτζικώστα και τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Δ. Τσάμη.

ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΘΕΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ
Ανάλογη διευκόλυνση θα γίνει και για τους ενδιαφερόμενους θετούς γονείς, που επιθυμούν να προσχωρήσουν σε διακρατικές υιοθεσίες. Οι τελευταίοι, στο πλαίσιο του μνημονίου δεν θα υποχρεούνται πλέον να πηγαίνουν με τον ιδιώτη γιατρό που τους χορήγησε την ιατρική βεβαίωση, η οποία είναι απαραίτητη για τη διακρατική υιοθεσία, στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να θεωρήσουν το γνήσιο της υπογραφής του γιατρού.
Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιώτες γιατροί θα πρέπει να ενημερώνουν τους ασθενείς τους ότι δεν χρειάζεται να περνούν από τον ιατρικό σύλλογο για τη θεώρηση των γνωματεύσεών τους, αλλά αρκεί να πηγαίνουν απευθείας στη Διεύθυνση Υγείας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Να σημειωθεί ότι και για τις δύο διαδικασίες, της έγκρισης χορήγησης των αναρρωτικών αδειών και της έγκρισης των διακρατικών υιοθεσιών, τα στοιχεία που απαιτούνται θα αναζητούνται πλέον ηλεκτρονικά μέσω της ανωτέρω ιστοσελίδας του ιατρικού συλλόγου από τις υγειονομικές επιτροπές, τους αρμόδιους υπαλλήλους που χειρίζονται τις αναρρωτικές άδειες καθώς και τους υπαλλήλους που χειρίζονται τις διακρατικές υιοθεσίες.

Δωρεάν εμβόλια για τους άπορους
Πρόγραμμα δωρεάν εμβολιασμού σε άπορους, ανασφάλιστους και μετανάστες υλοποιεί η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο εμβολιαστικό κέντρο που λειτουργεί καθημερινά στη διεύθυνση Υγείας και στο οποίο ήδη προσέρχονται δεκάδες πολίτες.
Η διοίκηση της ΠΚΜ αποφάσισε να παράσχει δωρεάν αντιγριπικά εμβόλια σε όσους δοκιμάζονται σκληρά από την οικονομική κρίση και δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη. Την περίοδο αυτή μάλιστα γιατροί της υπηρεσίας προχωρούν σε εμβολιασμούς κατά της φυματίωσης στα σχολεία της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με την εντεταλμένη σύμβουλο της ΠΚΜ σε θέματα υγείας - πρόνοιας κ. Βασιλειάδου, το εμβολιαστικό κέντρο, που βρίσκεται στη Μοναστηρίου 15, λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου από τις 9 το πρωί έως τη 1 μ.μ. «Τα εμβόλια τα παρέχουμε σε όλους όσοι τα έχουν ανάγκη, χωρίς να κάνουμε διακρίσεις», τόνισε σημείωσε η κ. Βασιλειάδου και πρόσθεσε ότι η Διεύθυνση Υγείας βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, καθώς υπάρχει ανάγκη για επιπλέον εμβόλια κατά της φυματίωσης.