Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ «Το δημόσιο δεν έχασε ούτε ευρώ»


Άνω τελεία βάζει ο Παναγιώτης Ψωμιάδης στα πολιτικά σχέδιά του, τα οποία προέβλεπαν κατάθεση ώς το Πάσχα αίτησης στον Άρειο Πάγο για τη δημιουργία πολιτικού φορέα, και επικεντρώνεται στη δικαστική μάχη που έχει ενώπιόν του για την υπόθεση με τα «45άρια».

 Του Βαγγέλη Πλάκα
plakasv@gmail.com

Μιλώντας στη «ΜτΚ» ο τέως περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας σημειώνει πως «δεν κατηγορούμαι ούτε για μίζες ούτε για κατάχρηση ούτε για υπεξαίρεση. Το δημόσιο δεν έχασε ούτε ευρώ. Ενήργησα πάντοτε με το γράμμα του νόμου, και όταν χρειάστηκε, και στο πνεύμα του».
Ο κ. Ψωμιάδης αποδίδει τις εις βάρος του καταγγελίες, που τον οδήγησαν κατηγορούμενο στις δικαστικές αίθουσες, σε «οργανωμένη προσπάθεια πολιτικής εξόντωσης», την οποία λέει ότι περίμενε και είχε προβλέψει, ενώ επαναλαμβάνει πως «δεν πρόκειται να γίνω Ιφιγένεια κανενός». Χαρακτηριστική της θέσης του είναι η επισήμανση πως «αυτοί που εδώ και τρεις δεκαετίες δεν μπόρεσαν να με εκτελέσουν πολιτικά με σέρνουν τώρα στις δικαστικές αίθουσες, συνεχίζοντας τη διαδικασία αποδόμησης και αποκαθήλωσης από το κάδρο του έντιμου και ηθικού Ψωμιάδη. Ο Ψωμιάδης προφανώς βολεύει ως το ιδανικό εξιλαστήριο θύμα, έτοιμος να παραδοθεί στην αρένα της δήθεν κάθαρσης από αυτούς που θέτουν τη σκοπιμότητα πάνω από τη νομιμότητα. Για να αποπροσανατολίσουν προφανώς την κοινή γνώμη από τις δικές τους ευθύνες. Στην πυρά ο Ψωμιάδης, για να ικανοποιηθούν τα μαζικά συναισθήματα της στιγμής».

ΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ «45ΑΡΙΑ»
Οι δικαστικές περιπέτειες του κ. Ψωμιάδη είναι πυκνές. Έχει δύο καταδίκες με ποινές φυλάκισης 12 μηνών και 15 μηνών αντίστοιχα με αναστολή, που σχετίζονται με μειώσεις προστίμων. Η πρώτη περίπτωση αφορούσε πρατήριο υγρών καυσίμων και η καταδίκη του ήταν η αιτία, ώστε αρχικά να τεθεί σε αργία και στη συνέχεια να κηρυχθεί έκπτωτος από το αξίωμα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. «Ποτέ δεν μείωσα πρόστιμα, αλλά πάντα με τις υποδείξεις της νομικής υπηρεσίας και των αρμόδιων άλλων υπηρεσιών της τότε ΝΑΘ επέβαλα πρόστιμα βάσει της διακριτικής μου ευχέρειας», σημειώνει. Η δεύτερη και πιο πρόσφατη αφορούσε επιχειρήσεις πλησίον της λίμνης Κορώνειας, με τον κ. Ψωμιάδη να απαντά: «Για τα πρόστιμα για τις επιχειρήσεις πλησίον της Κορώνειας έπραξα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που μου έδινε ο νόμος. Παρ’ όλα αυτά σεβαστή η απόφαση της δικαιοσύνης, γιατί επέβαλα πρόστιμα μικρότερα κατά 7,5%. Σας υπενθυμίζω μόνο ότι σχεδόν όλες αυτές οι επιχειρήσεις, που επί σειρά ετών ελέγχαμε, έχουν σήμερα κλείσει».
Ωστόσο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του τέως περιφερειάρχη βρίσκεται η υπόθεση με τα «45άρια». Στις αρχές Μαρτίου η εισαγγελέας πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης Ιωάννα Κατσή άσκησε σε βάρος των Παναγιώτη και Διονύση Ψωμιάδη συμπληρωματική ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για ηθική αυτουργία σε απιστία και ψευδή βεβαίωση από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του δημοσίου.
Είχε προηγηθεί το πόρισμα του οικονομικού επιθεωρητή, ο οποίος έλεγξε 456 έργα της νομαρχίας Θεσσαλονίκης την περίοδο 2006-2011 και κατέληξε πως υπήρχε ζημία του δημοσίου της τάξης των 4 εκατ. ευρώ.
Τι απαντά ο ίδιος στο σχετικό ερώτημα για την κατηγορία πως έργα έσπαγαν σε μικρότερα, ώστε να μειώνεται ο προϋπολογισμός τους κάτω από τις 45.000 ευρώ και να ανατίθενται με πρόχειρους διαγωνισμούς; «Όλα έγιναν με έγκριση των αρμόδιων οργάνων της τότε ΝΑΘ και όλων των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών. Δεν υπάρχει καμία κατάτμηση, δηλαδή δεν συντάσσονταν μελέτες μικρού προϋπολογισμού που αφορούσαν ένα μεγάλο έργο (ίδιος χώρος) και στο ίδιο χρονικό διάστημα (ίδιο χρόνο), ώστε να εκτελεστεί το μεγάλο έργο με ανάδοχο ή αναδόχους που θα προέκυπταν από πρόχειρους διαγωνισμούς. Οι ανάδοχοι των έργων με προϋπολογισμό μέχρι 45.000 ευρώ ανέρχονται περίπου σε 110 διαφορετικές εργοληπτικές επιχειρήσεις. Κάποιοι μιλούν για μικρές εκπτώσεις. Αποκρύπτουν όμως ότι πολύ μεγαλύτερα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 120.000.000 ευρώ, δόθηκαν με έκπτωση κάτω του 7%».
Για το δε δρόμο Ωραιοκάστρου, για τον οποίο μεταξύ άλλων κατηγορείται ο αδερφός του Διονύσης, υπογραμμίζει πως «το έργο περαιώθηκε με κόστος πολύ μικρότερο του συμβατικού» και ότι, «όπως τόνισε και στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο αδερφός μου, το έργο ελέγχθηκε και εγκρίθηκε από έξι διαφορετικούς κρατικούς μηχανισμούς».
Παράλληλα για άλλες υποθέσεις που εξετάστηκαν από τη δικαιοσύνη σημειώνει πως για την Κορώνεια «το δικαστήριο μας αθώωσε για την κατηγορία της ρύπανσης του περιβάλλοντος, αλλά τα μέσα ενημέρωσης το απέκρυψαν. Όπως απέκρυψαν και το αθωωτικό βούλευμα για τη μεταφορά μαθητών».

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ
«Σέβομαι απόλυτα τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Τονίζω πως πρέπει μάλιστα να πάψουν κάποιοι να διασύρουν, να ευτελίζουν το δικαστικό σώμα», σημειώνει. Αφήνει ωστόσο αιχμές για τον οικονομικό επιθεωρητή, για τον οποίο λέει: «Ο οικονομικός επιθεωρητής, τον οποίο σέβομαι απόλυτα, χωρίς να ερευνήσει, επιδεικνύοντας μία ανεξήγητη συμπεριφορά, μας καταλόγισε πράξεις που δεν είναι βάσιμες».
Λόγω των παραπάνω υποθέσεων ο κ. Ψωμιάδης φαίνεται να έχει παγώσει τα πολιτικά σχέδιά του. Πριν από λίγες εβδομάδες «φωτογράφιζε» την ίδρυση νέου κόμματος, σημειώνοντας πως ώς το Πάσχα θα καταθέσει στον Άρειο Πάγο το σχετικό καταστατικό και ότι βρίσκεται σε επαφές με πολλά στελέχη της λαϊκής δεξιάς.
Πάντως λιγότερο από πριν από δέκα μήνες είχε αναλάβει επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα της ΝΔ στις εκλογές του Ιουνίου. Έκτοτε οι σχέσεις του με τη ΝΔ βυθίστηκαν σε βαρομετρικό χαμηλό, με τον ίδιο να μην κρύβει τα παράπονα και την ενόχλησή του. «Θέλω να ξέρετε πως σε καμία περίπτωση δεν μετανιώνω για τον προεκλογικό αγώνα του Ιουνίου, όταν ο Αντώνης Σαμαράς με έχρισε αρχιστράτηγο της εκστρατείας της Νέας Δημοκρατίας στη Βόρεια Ελλάδα. Όταν με τις περιοδείες μου, τον αγώνα μου, προσέθεσα ένα λιθαράκι για την επίτευξη της νίκης της παράταξης»