Κυριακή 14 Απριλίου 2013

«ΑΛ. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» 65 εκατ. ευρώ για τον αγροτουρισμό


Επιδοτήσεις από 35% έως 60% για τη δημιουργία αγροτουριστικών καταλυμάτων, καθώς και για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, δίνονται σε αγρότες, ιδιώτες ή και άνεργους στο πλαίσιο του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», που υλοποιεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

 Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 65 εκατ. ευρώ (εθνική και κοινοτική συμμετοχή) και το κόστος ανά επένδυση μπορεί να φθάσει τις 600.000 ευρώ για ορισμένες υποδομές και τις 300.000 ευρώ για τις υπόλοιπες δράσεις. Τα τουριστικά καταλύματα και ξενοδοχεία πρέπει να είναι τριών έως πέντε αστέρων και να διαθέτουν έως 40 κλίνες, ενώ τα παραδοσιακά προϊόντα που επιδοτούνται είναι μαρμελάδες, ψωμί, ζυμαρικά, είδη ζαχαροπλαστικής, αποστάγματα αλκοολούχων κ.ά.
Οι συγκεκριμένες επιδοτήσεις έχουν στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε διάφορους τομείς της τοπικής οικονομίας. Τα επενδυτικά σχέδια θα υλοποιηθούν στις περιοχές παρέμβασης του Άξονα 3 (ΟΠΑΑΧ), δηλαδή κυρίως ορεινές και μειονεκτικές, που μπορούν να φιλοξενήσουν ιδιωτικές επενδύσεις στον αγροτικό τομέα. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπέγραψε τη 2η Προκήρυξη για την υλοποίηση Ιδιωτικών Επενδύσεων στο πλαίσιο των Μέτρων 311, 312 και 313 του Άξονα 3 του «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» για αγροτικές επιδοτήσεις το 2013 και η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους λήγει στις 24 Απριλίου 2013.
Ειδικότερα, για τη «Διαφοροποίηση προς μη γεωργικές δραστηριότητες» (Μέτρο 311), οι επενδυτικές δαπάνες αφορούν, ενδεικτικά, στην ίδρυση, την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό πολύ μικρών επιχειρήσεων στους τομείς τουρισμού, βιοτεχνικών δραστηριοτήτων σε επιλεγμένους κλάδους, καθώς και στη βελτίωση της υποδομής των επιχειρήσεων με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών τους. Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης έχουν επαγγελματίες αγρότες, εγγεγραμμένοι στο μητρώο αγροτών και νέοι γεωργοί. Το συνολικό κόστος ανά επένδυση ανέρχεται έως 600.000 ευρώ για ορισμένες υποδομές και έως 300.000 ευρώ για τις υπόλοιπες δράσεις του μέτρου (ιδρύσεις και εκσυγχρονισμός επιχειρήσεων).
Για τη «Στήριξη της δημιουργίας και ανάπτυξης πολύ μικρών επιχειρήσεων» (Μέτρο 312), ενδεικτικά, οι επενδυτικές δαπάνες αφορούν σε ιδρύσεις, επεκτάσεις και εκσυγχρονισμό βιοτεχνικών μονάδων, επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών και ειδών διατροφής μετά την πρώτη μεταποίηση σε επιλεγμένους κλάδους και υποκλάδους, βελτίωση υποδομής επιχειρήσεων με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών τους, δικτύωση ομοειδών ή συμπληρωματικών επιχειρήσεων όλων των κλάδων της τοπικής οικονομίας. Δικαιούχοι του Μέτρου είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα (εκτός των δικαιούχων του Μέτρου 311), κάτοικοι ή μη των περιοχών παρέμβασης του Άξονα 3 που δύνανται να υλοποιήσουν επενδύσεις πολύ μικρών επιχειρήσεων. Το συνολικό κόστος των προαναφερόμενων επενδύσεων ανέρχεται έως 300.000 ευρώ, ενώ για όσες υπάγονται στην κατηγορία «Δικτύωση ομοειδών ή συμπληρωματικών επιχειρήσεων όλων των κλάδων της τοπικής οικονομίας» το επιλέξιμο κόστος δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ, εφόσον στο επενδυτικό σχέδιο δεν προβλέπονται δαπάνες για την προμήθεια εξοπλισμού ή την κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων.
Για την «Ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων» (Μέτρο 313), ενδεικτικά, οι δαπάνες αφορούν την ίδρυση, την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό πολύ μικρών επιχειρήσεων στον τομέα της τουριστικής υποδομής. Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα (εκτός των δικαιούχων του Μέτρου 311), κάτοικοι ή μη των περιοχών παρέμβασης του Άξονα 3, που δύνανται να ασκήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα. Το συνολικό κόστος του επενδυτικού σχεδίου θα ανέρχεται στα 600.000 ευρώ για ορισμένες υποδομές, ενώ για τις υπόλοιπες δράσεις (ιδρύσεις, εκσυγχρονισμός επιχειρήσεων) θα ανέρχεται μέχρι 300.000 ευρώ.